wagi. Wspaniałe są steki z bonito; - pimientos de Padrón - wybór kiełbas hiszpańskich; - sery, między innymi s er Torta de Cañarejal – owczy ser dojrzewający minimum 2 miesiące. Pod białą, pleśniową skórką kryje się miękki , lejący ser o niezwykłym smaku. Dzięki specjalnej podpuszczce z kwiatu karczocha nie ma gorzkiego posmaku. Najlepszy jest w temperaturze pokojowej, przed spożyciem powinniśmy go wyjąć
królestwo garównogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej
królestwo garówhektarów winnic, 98 % sklasyfikowanych jako DOC. 160 winnic produkuje 330 000 hl wina rocznie (z 20 odmian winorośli) co stanowi 0,7% produkcji Włoch. 60 % to wina białe i 40 % czerwone. Wina produkowane są tu głównie w spółdzielniach, za 70 % produkcji odpowiada 13 spółdzielni. 25% produkcji powstaje w 36 posiadłościach winiarskich, pozostałe 5% produkuje 86 winogrodników. W ramach tegorocznej Gali
królestwo garówminut Nogi z kurczaka podałam z duszonymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami. Do nóg z kurczaka na sianie, odpowiedni będzie Riesling Quinterra winnica Kühling-Gillot (Rheinhessen), uniwersalne białe wino o fajnych, bardzo przyjemnych, mineralnych, lekkich i kamiennych smakach (winorośl uprawiana na glebach z czerwonych łupków), połączone z aromatami owocowymi, z nutami brzoskwini i jabłka. Wino esencjonalne i zrównoważone. Riesling jako
królestwo garówkuchni, między innymi „Kuchnia i nauka” oraz „Odkrycia kulinarne”), który przedstawił informacje o technikach gotowania jajka. W temperaturze 64ºC białko zaczyna koagulować – gęstnieć. Gdy osiągnie 75ºC przechodzi w nieprzezroczystą białą galaretowatą masę, która nie posiada zdolności do zachowania nadanej jej formy. W 80ºC białko twardnieje. Żółtko zaczyna koagulować w temperaturze powyżej 81º. Technika gotowania jajka spodobała się Olivierowi
królestwo garówsobie chciałam sprawdzić, czy uda mi się zrobić coś mniej kalorycznego niż klasyczna Panna Cotta. Udało się. Postanowiłam nie słodzić deseru białym cukrem, posłodziłam więc miodem akacjowym. Czy smak miodu jest wyczuwalny w smaku? Nie! Deser jest słodki i lekki. Jedynym kalorycznym dodatkiem są Maliny w Syropie , to zestawienie jest świetne, ale jeśli jesteś na diecie i mocno ograniczasz cukier
Blondynka Gotujekaloryczne. Czasami każdemu z nas należy się coś od życia. Do przygotowania deseru dla 5 osób będziemy potrzebowali jedynie trzech produktów i 15 minut pracy. Składniki : 100 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 500 ml. śmietany 36 % Obie czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest to aby nie doprowadzić wody do wrzenia oraz by miseczka nie dotykała się
Full Smakuczarny pieprz. Tak przygotowane steki z cała pewnością zachwycą nas i naszych gości. Składniki: 6 ulubionych steków 2 ½ łyżeczki świeżo rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu (przy pomocy moździerza) 1 łyżeczka białego pieprzu 2 łyżeczki płatków soli morskiej 1 ½ łyżeczki chili w proszku Przygotowanie: Połączyć czarny pieprz, biały pieprz, płatki soli morskiej i chili w proszku. Obie strony steków dobrze natrzeć przygotowaną
naRuszcieniego szarlotkę? Wybrałam tort. Czekoladowy. Oczywiście. Przełożyłam musem z najlepszych czekolad. To także oczywiste. Podarowałam W. idealny tort czekoladowy. Bez zbędnych słów i nadmiaru ozdób. Zamiast bukietu, kilka białych kwiatów jabłoni. Czekolada broni się sama. Tym bardziej, jeśli to czekolada, której jakość i smak nigdy mnie nie zawiodły. Tort wypełniły warstwy aksamitnego musu, do którego wykorzystałam czekolady Lindt Excellence
KUCHARNIAjakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia papryka słodka, papryka ostra 3 gałązki natki pietruszki sól, pieprz olej 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy szczyptą: soli, pieprzu, papryki
Szefowa kuchniDietetyczna pizza? Czy coś takiego wogóle istnieje? Owszem! Przede wszystkim eliminujemy tłusty ser żółty i białą mąkę! Ta pizza smakiem na pewno odbiega od tej prawdziwej włoskiej, ale jest na prawdę bardzo smaczna i możecie ją potraktować jako fit alternatywę do dość kalorycznej tradycyjnej pizzy! SKŁADNIKI: - 200 g mąki z cieciorki (www.skworcu.com.pl) - 60 g mąki z ryżu
SMYKWKUCHNIjest zbyt ciężka by jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić. SKŁADNIKI: - Rzodkiewka, spory pęczek, - szczypiorek, spory pęczek, - koperek, pęczek, - cebula, 1 duża/2 małe (najlepiej 1 biała i 1 czerwona), - serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo
Wypisz Wymalujbardzo smaczne są również te podawania samodzielnie jako przystawka. Proponuje kilka rożnych suróweczek z mojego bloga. SURÓWKA PEKIŃSKA SURÓWKA Z BURACZKÓW SURÓWKA COLESŁAW SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyfilety Sos: -oliwa z oliwek- 4 łyżki -ocet jabłkowy- 1 łyżka -tymianek świeży- mała łyżeczka -przetarty czosnek- 1 ząbek -sól -pieprz Jajko marynowane: -jajko -szafran -sól -czerwony pieprz Przyjemność -białe wytrawne wino, u mnie dwie butelki :) WYKONANIE Zacznij od zamarynowania jajka, dość duży kieliszek wyłóż folią spożywczą, wbij jajko, przypraw szafranem, solą i pieprzem, szczelnie zawiąż, tak zapakowane jajko włóż
Kuchnia bezglutenowa Lolipietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis . Zaczynamy: Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka
Smaki Edyty