Szparagi w cieście francuskim Sezon szparagowy w pełni. Już w większości sklepów i na straganach można dostać zielone i białe szparagi, a ich cena z dnia na dzień na szczęście spada. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tych zielonych łodyżek - koniecznie zacznijcie od przepisu na szparagi z boczkiem ! Zakochacie się w nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość
Moje Qulinariadomowych wypieków - wypróbuj ciasto bez pieczenia! 3 bit to ciasto składające się z warstw herbatników przekładanych m.in. kajmakiem - nikt się nie zorientuje, że to tylko herbatniki! Torcik twarogowy z białą czekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone i owocami. Fajna alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich świąt
Moje Qulinariasłoiki 250g) 400 szt. (300g) kwiatów mniszka (uważać na ogonki bo mają gorzkie mleczko) 2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. (I tak oglądałam każdy kwiatek osobno a jednak zabłąkał się dość spory robaczek którego znalazłam dopiero w garnku
W kuchni bez szafekjakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu
vegetaniegryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo
W SMAKjajka 4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku 3 łyżki koperku przyprawa do ryb bułka tarta do panierowania olej do smażenia dodatki tłuczone ziemniaki surówka z białej kapusty z koperkiem Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić
Monia miesza i gotujeniesamowicie. Przemiła dziewczyna opowiedziała nam całą historię, od ziarenka aż do gotowego produktu. Później mogliśmy się rozejrzeć po sklepie. Dla C. kupiłam cztery rodzaje czekoladek: mus truskawkowy w białej czekoladzie, sernik karmelowy, różane i urocze różowe kuleczki z szampanem. Wieczorem będziemy degustować. Miejsce jest magiczne i zdecydowanie warte odwiedzenia - jeśli będziecie w Kopenhadze, polecam Wam ogromnie. A tutaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad
Ostra na Słodkopodgrzewam. Karmel studzę i oblewam nim sernik. Cukier z wodą podgrzewam w rondelku lub dużej patelni, aż cukier się skarmelizuje, pomarańcze obieram ze skórki usuwając jej białą część, kroję w plastry i wrzucam na wrzący karmel. Smażę po dwie minuty z każdej strony, zestawiam i układam na wierzchu sernika polanego karmelem
Ciasteczkowy PotwórInspiracje: warsztaty kulinarne "Filozofia smaku" w ramach Bosch Akademia Smaku . Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 2 steki z rostbefu (dojrzewające), 1 łyżeczka uprażonego sezamu (białego i/lub czarnego). Marynata: 150 ml sosu Teriyaki, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, pieprz(...)smaku. Mus z awokado: 1/2 awokado, 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia
SzczyptaSmaQcebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki
Domowy Smak JedzeniaWyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo. Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy
Maminek kulinarnymigdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania formy, syrop trzcinowy lub klonowy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy(...)gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min. W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy na złoty kolor orzechy, przesypujemy je. Na patelni roztapiamy biały cukier. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor dodajemy do niego orzechy, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier nam się skarmelizuje otaczając orzechy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy
Moniki Smakołykilimonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor. Kiedy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi – tak studzimy tartę
Nerds KitchenDzień dobry, "Czy ten włoski przystojniak rzeczywiście zna się na gotowaniu?" - pomyślałam, kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel, białymi zębami i piękną opalenizną bardziej skojarzył mi się z Cristiano Ronaldo niż moimi guru włoskiej kuchni, Gennaro Contaldo i Antonio Carluccio . Przeczytane przez mnie recenzje wcześniejszych publikacji Gino pokazują, że podobne pierwsze
Chilli Czosnek i Oliwa