wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy
Pyry na GazLepszej surówki nie jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna. Na 4 porcje 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula Zalewa 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3 ząbki czosnku trochę więcej niż 1/3 szklanki octu ryżowego (ponoć może być winny
Jadło i czytadłopracy jak i na kolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę
VioletoweKucharzenierobicie z batatów? KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA. Składniki na około 3 - 4 porcje: około 500 g batatów 2 średnie ziemniaki biała część pora (kawałek 10 cm) 1 ząbek czosnku 1 większa cebula szalotka 1 czubata łyżka masła 800 ml bulionu sok z połowy cytryny sól pieprz cayenne curry kurkuma
Zakątek rozkoszy kulinarnychapteczce. SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO. Składniki: 1 kg kwiatów mlecza (całe główki) 1 litr wody 1 kg cukru 2 - 3 cytryny Sposób przyrządzania: Kwiaty mlecza zerwać i ułożyć na białym papierze, pozostawić na około godzinę, aby uciekły wszystkie owady. Po tym czasie oczyszczone główki przełożyć do garnka i zalać wodą, gotować około 15 minut. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 1 duży por ( biała część) 2 jabłka sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Pora umyć i drobno pokroić. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Całość wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. Smacznego!!! Źródło: Tak sobie pichcę
Kuchnia domowa Aniburgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego
W SMAKSkładniki: 4 jaja 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia sól, pieprz 8-9 szparagów białych i zielonych, gotowanych 7-8 minut w osolonej wodzie cebula dymka Jaja, mąkę kokosową, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i smażymy dwa omlety: wylewamy 1/2 masy jajecznej na patelnię
Mango Papajasklepach nowalijki, więc czas na lekkie wiosenne danie ! Jajko w koszulce na szparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować. Składniki: - białe szparagi - 4 sztuki - jaja - 2 sztuki - ocet - 1 łyżeczka - koperek - 1 łyżeczka - sól, pieprz, szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi - umyć, obrać ze skórki, a następnie
Fit-aminapotraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. No to jemy...a jutro pójdę kupić większe jeansy:) Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały
Anioły w kuchniziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew
Smakowity Blog Kulinarnyjakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami. Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) 1-2 cebule 300g surowego boczku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła łyżka posiekanego koperku sok z cytryny cukier sól i czarny pieprz Sposób przygotowania: cebule posiekać w kostkę
Pyry na Gazużyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy cytryny- uważaj by skórka była zdjęta tylko z wierzchu by nie dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g cukru pudru 100 ml jogurtu naturalnego 3 jajka Beza makowa: 3 białka
KreatywnePinyKotlety z kalafiora w amarantusowej panierce z Mirabelkowego bloga Mirabelki Amarantusowo-nerkowcowe ciasteczka z kremem twarogowo-truskawkowym z bloga Healthy Dreams Natalii Wegańskie amarantusowe ciastka kiwi z morwą białą i orzechami macadamia z bloga Healthy Dreams Natalii Batoniki amarantusowe z bloga Delicious Titbits Asi W. Kulki zdrowia z amarantusem i awokado z bloga Jazzowe Smaki Pauliny Gruszeckiej
Weekendy w domu i ogrodziewszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki
Ciastkozercy