łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2-3 łyżki słodkiej śmietanki w przypadku zbyt gęstej masy Wykonanie: Cukier z wodą
Ciasteczkowy Potwórwykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał. Warstwa cytrynowa: 100 g cukru 500 sera białego 60 g rozpuszczonego masła 1 galaretka cytrynowa, rozpuszczona w połowie wody podanej na opakowaniu Ser rozdrobnić. Wymieszać z przestudzonym, rozpuszczonym masłem i cukrem. Miksować na wysokich obrotach np. ręcznym(...)masy. Pod koniec blendowania wlać tężejącą, zimną galaretkę cytrynową i dokończyć miksowanie. Masę wylać na zimny spód. Odstawić do całkowitego stężenia masy. Warstwa malinowa: 100 g cukru 500 sera białego 60 g rozpuszczonego masła 1 galaretka malinowa, rozpuszczona w połowie wody podanej na opakowaniu Ser rozdrobnić. Wymieszać z przestudzonym, rozpuszczonym masłem i cukrem. Miksować na wysokich obrotach np. ręcznym
Chocolate Muffin Blogniezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :) Składniki: 300 g ciastek owsianych 100 g stopionego masła 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy) 200 g białej czekolady 1/2-2/3 szklanki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki (min. 30%) 2,5 łyżki żelatyny 2/3 szklanki mleka świeże truskawki, przekrojne na pół gorzka czekolada do dekoracji Twaróg wyjąć
Czerwień i błękitOryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy. Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ozdobić posiekanym koprem Przygotowanie (10 minut): - fasolkę i ananasa odsączyć - ananasa pokroić na ok 1 cm kawałki - pora przekroić wzdłuż na pół a następnie w cieniutki
Pora na pora i pomidoraszklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dosypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy roztopione zimne masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku
greenscarfkilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku
greenscarfschowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona. Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove Premium, 100 g pora, 1 duża biała cebula, ml oleju rzepakowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy, pora
Moniki SmakołykiDzisiaj wołowina z warzywami, bardzo smaczne danie. Jak na wołowinę mięso kruche i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI: 500 g wołowej łopatki 2 marchewki pół pora , biała część 1 cukinia 1 cebula mały kawałek selera olej do smażenia sól , pieprz WYKONANIE: Wołowinę pokroic w plastry, lekko podsmażyć na oleju, podlać ok. pół litra wody. Warzywa obrać. marchewkę
W kuchennym oknie Ewysłonecznikowego, szczypta soli. Farsz: Twaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa, Skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Do podania: Owoce borówki amerykańskie, Kwiaty jasnoty białej, Listki stewi lub mięty, Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć
SzczyptaSmaQzbrązowienia, około 40 minut. Granat należy wypestkować, do tego celu potrzebna nam będzie miska i drewniana łyżką. Przepołowiony granat należy trzymać nad miską i uderzać w niego łyżką. Usunąć białą błonę z pestek granatu. Z podanych składników w miseczce wymieszać sos jogurtowo-maślankowy i do momentu podania trzymamy go w lodówce. Bakłażany podajemy obficie polane sosem, z pestkami granatu
Plate of Joymogą smakować. W tym roku na dzień dziecka dostałam swoją pierwszą maszynkę do lodów :) I się zaczęło... Było już kilka smaków lodów - waniliowe, śmietankowe, z sosem malinowym, z białą czekoladą i przyszedł czas na coś lekkiego. Dziś zapraszam Was na pyszne lody jogurtowo - truskawkowe. Bardzo proste do przygotowania, a taaaakie dobre :) Polecam z całego serca! Składniki
Plate of Joyinne kremy, nowe smaki, różne owoce. Beza jest idealna - z zewnątrz krucha, w środku i piankowa i lekko ciągnąca. Przepyszna! Polecam. Ps. Teraz zrobiłam mały eksperyment - dodałam do bezy białego octu balsamicznego. Beza miała być podana z truskawkami, a nie od dziś wiadomo, że truskawki i ocet balsamiczny się lubią. Beza miała ciekawy posmak i bardzo fajnie komponowała się(...)owocami. Składniki: 6 białek rozm. L, szczypta soli, 330 g drobnego cukru, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu balsamicznego (lub ocet winny) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując, po ostatniej dodanej łyżce cukru miksuję jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet
Plate of Joypomidorkami? Z suszonymi pomidorami? Od Was tylko zależy jak będą smakować! Składniki: (ok. 10-11 tartaletek) 1 arkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania. Groszek oraz
Plate of Joytrochę zdjęć, żebyście sami zobaczyli, że warto pojechać :) Kaszubska Koza BioPiekarz - Bogdan Smolorz BioPiekarz - Bogdan Smolorz Pokaz gotowania - Dariusz Wójcik oraz Krzysztof Gawlik Piersi perliczki marynowane w białym winie, z musem ze śmietany i marmolady z płatków różny, z grillowanymi gruszkami z zalewy marynowanymi w wiśniówce, podane z serem lazur
Plate of Joy