polecam i po te na pewno pójdę w najbliższych dniach do mojego osiedlowego Lidla). Na początek „ Arestel” Cava Extra Brut 2011 – 24,99 zł. Bardzo przyjemna alternatywa dla Prossecco. Białe, musujące, wytrawne i lekkie. Wyprodukowane z winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo
królestwo garówKonkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy przyjemność spróbować kilka tapasów, wina, wspaniałej szynki … i win... Krewetki, szynka serrano oraz białe wino wytrawne z oferty Złoto Hiszpanii
królestwo garówRestauracja Kobaltowa Kąty Rybackie . Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler- Hotel Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań Trzecie miejsce, Dawid Konior i Albert Kempys- Restauracja Galeria BLU Bielsko-Biała Nagrodę VIP za „Najlepsze Smak” otrzymali Piotr Huszcz i Marcin Repecki- Hotel Restauracja PIANO, Lublin . Festiwal jest jedynym tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową
królestwo garówciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny 3 jajka sól nadzienie: 6-8 śliwek 30 g białej czekolady, 30 g czekolady karmelowej, 1/2 papryczki jalapeño 3 kromki pumpernikla, 3 łyżeczki cukru muscavado, 4-5 łyżek masła, kilka listków szałwii, Ugnieść ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki i dodać do nich mąkę, masło, kaszę mannę, jaja oraz
królestwo garówdelikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie : Sauvignon 2012 - Cépage Wino w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże. Krásná Hora
królestwo garówzadaniem miało być określenie cen tych win. Do wyboru mieliśmy przedziały cenowe do 40 zł, 40-80zł, 80-150 zł i powyżej 150 zł. Siedzimy i kombinujemy. Wina białe, czerwone, wytrawne, słodkie, najpewniej cały świat i jakieś „ złośliwe” pułapki, kilka musi być tanich, kilka drogich. Ale takie myślenie na nic się nie przyda. Normalnie widząc etykietę jesteśmy mądrzejsi, nawet
królestwo garówwagi. Wspaniałe są steki z bonito; - pimientos de Padrón - wybór kiełbas hiszpańskich; - sery, między innymi s er Torta de Cañarejal – owczy ser dojrzewający minimum 2 miesiące. Pod białą, pleśniową skórką kryje się miękki , lejący ser o niezwykłym smaku. Dzięki specjalnej podpuszczce z kwiatu karczocha nie ma gorzkiego posmaku. Najlepszy jest w temperaturze pokojowej, przed spożyciem powinniśmy go wyjąć
królestwo garównogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej
królestwo garówhektarów winnic, 98 % sklasyfikowanych jako DOC. 160 winnic produkuje 330 000 hl wina rocznie (z 20 odmian winorośli) co stanowi 0,7% produkcji Włoch. 60 % to wina białe i 40 % czerwone. Wina produkowane są tu głównie w spółdzielniach, za 70 % produkcji odpowiada 13 spółdzielni. 25% produkcji powstaje w 36 posiadłościach winiarskich, pozostałe 5% produkuje 86 winogrodników. W ramach tegorocznej Gali
królestwo garówminut Nogi z kurczaka podałam z duszonymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami. Do nóg z kurczaka na sianie, odpowiedni będzie Riesling Quinterra winnica Kühling-Gillot (Rheinhessen), uniwersalne białe wino o fajnych, bardzo przyjemnych, mineralnych, lekkich i kamiennych smakach (winorośl uprawiana na glebach z czerwonych łupków), połączone z aromatami owocowymi, z nutami brzoskwini i jabłka. Wino esencjonalne i zrównoważone. Riesling jako
królestwo garówkuchni, między innymi „Kuchnia i nauka” oraz „Odkrycia kulinarne”), który przedstawił informacje o technikach gotowania jajka. W temperaturze 64ºC białko zaczyna koagulować – gęstnieć. Gdy osiągnie 75ºC przechodzi w nieprzezroczystą białą galaretowatą masę, która nie posiada zdolności do zachowania nadanej jej formy. W 80ºC białko twardnieje. Żółtko zaczyna koagulować w temperaturze powyżej 81º. Technika gotowania jajka spodobała się Olivierowi
królestwo garówsobie chciałam sprawdzić, czy uda mi się zrobić coś mniej kalorycznego niż klasyczna Panna Cotta. Udało się. Postanowiłam nie słodzić deseru białym cukrem, posłodziłam więc miodem akacjowym. Czy smak miodu jest wyczuwalny w smaku? Nie! Deser jest słodki i lekki. Jedynym kalorycznym dodatkiem są Maliny w Syropie , to zestawienie jest świetne, ale jeśli jesteś na diecie i mocno ograniczasz cukier
Blondynka Gotujekaloryczne. Czasami każdemu z nas należy się coś od życia. Do przygotowania deseru dla 5 osób będziemy potrzebowali jedynie trzech produktów i 15 minut pracy. Składniki : 100 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 500 ml. śmietany 36 % Obie czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest to aby nie doprowadzić wody do wrzenia oraz by miseczka nie dotykała się
Full Smakuczarny pieprz. Tak przygotowane steki z cała pewnością zachwycą nas i naszych gości. Składniki: 6 ulubionych steków 2 ½ łyżeczki świeżo rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu (przy pomocy moździerza) 1 łyżeczka białego pieprzu 2 łyżeczki płatków soli morskiej 1 ½ łyżeczki chili w proszku Przygotowanie: Połączyć czarny pieprz, biały pieprz, płatki soli morskiej i chili w proszku. Obie strony steków dobrze natrzeć przygotowaną
naRuszcieniego szarlotkę? Wybrałam tort. Czekoladowy. Oczywiście. Przełożyłam musem z najlepszych czekolad. To także oczywiste. Podarowałam W. idealny tort czekoladowy. Bez zbędnych słów i nadmiaru ozdób. Zamiast bukietu, kilka białych kwiatów jabłoni. Czekolada broni się sama. Tym bardziej, jeśli to czekolada, której jakość i smak nigdy mnie nie zawiodły. Tort wypełniły warstwy aksamitnego musu, do którego wykorzystałam czekolady Lindt Excellence
KUCHARNIA