lekko wilgotne. Zobacz również przepis na ----> chlebek bananowy Chlebek bananowy z daktylami - przepis: Składniki: (na standardowej wielkości keksówkę) 3 duże, dojrzałe banany 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) lub 16 g cukru waniliowego 75 g rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szkl
Moje Qulinariapołożonego między Goa a Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI
Ostra na Słodkobulw topinamburu, obierz i pokrój w plasterki o grubości max. 0,5 cm 450 ml zimnej wody 1 mała szalotka, obbierz i pokrój w plasterki sól i biały pieprz masło do smażenia łyżka zimnego masła lub parę łyżek śmietany kremówki 30% Przygotowanie rozgrzej szybkowar i dodaj masło, dorzuć szalotkę i chwilkę podsmażaj dodaj pokrojony topinambur i chwilkę podsmażaj(...)dodaj sól i biały pieprz (max. 2 szczypty) dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu, odlej do szklanki ok. 100 ml wywaru, resztę zmiksuj w blenderze (jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolewaj stopniowo odlany wywaru, aby uzyskać konsystencję zupy-krem) do zmiksowanej zupy dodaj kawałek zimnego masła i / lub parę łyżek śmietany
Szybko SzybkowarDaktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru wykorzystałam miód, a białą mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie nas głód. Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około
Smakołyki BerenikiSkładniki: - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 1,5 łyżki kaszy manny - 100 ml wody - 150 ml mleka 3,2% - 2 słodziki - 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca) W rondelku zagotuj wodę i mleko, dodaj słodziki. Wsyp płatki i kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki
SMYKWKUCHNIśrodku nie jest surowe. Kiedy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. krem chałwowy: 250 g chałwy 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremowej 30 % lub 36 % 1½ łyżeczki żelatyny Mascarpone przekładamy do miski, chałwę kruszymy palcami i dodajemy do serka. Ucieramy mikserem na niskich obrotach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli
bistro mamaprzesłodzić). Kiedy sos lekko zgęstnieje odstawiamy z gazu. Doradę smażymy z obu stron na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady na blokowym grillu Dorada w towarzystwie, tuż przed zniknięciem. Sos jest po prostu poezją - delikatny, aromatyczny. Trzeba spróbować, bo trudno opisać
Kuchnia po mojemurodziny miał swój wkład w imprezę: Babcie zrobiły pyszne ciasta i przekąski. Chrzestna - sernik na zimno. Chrzestny zamówił piękny tort, a jego Żona elegancko udekorowała stół. Dziadek narobił kiełbasy białej na barszcz. Mąż sumiennie realizował listy zakupowe i siekał co było do posiekania. A kiedy moi Panowie budowali razem klockowe wieże ja ugotowałam obiad. Szwagier fotografował w kościele
Kuchnia po mojemuzachwycony - ja z resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam
Kuchnia po mojemuczęścią menu w moim domu. Bywa, że nam się przeje i na jakiś czas "odstawiam go" na boczny tor, ale prędzej czy później wracam się po to smaczne, delikatne białe mięsko. Jeszcze tylko, żeby wszyscy hodowcy stosowali się do norm i nie faszerowali drobiu chemią byłoby idealnie. W każdym razie wracając do kwestii kulinarnych, ostatnio do przygotowania obiadu postanowiłam wykorzystać
Kuchnia po mojemutego jak to kluski - smakują. Zgadzam się z autorką przepisu, że warto urozmaicać obiady. Niby zwykłe kluski, a tak cieszą oko, czyż nie? Takie kluski mogę przyrządzać. Tradycyjne - białe pozostawiam Mamie jako, że kojarzą mi się z jej sylwetką krzątającą się po kuchni czy lepiącą te pyszne kulki nad garnkiem z gotującą się wodą. Pozdrawiam Mamuś. http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Kuchnia po mojemuchłodne miejsce na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony
Kuchnia po mojemudelikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury - to moja wariacja. Jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość - choć nie ma takiej potrzeby
Kuchnia po mojemuprzepis na wersję domową. Podajemy z grzankami ziołowymi w ulubionej formie (krojonymi w kostkę bądź w postaci kromek) Sałatka jest fantastycznie pyszna, fantastycznie kolorowa i komponuje się z winem - białym lub różowym oczywiście. Uwielbiam ją i tak samo będzie z Wami jeśli jej spróbujecie. Sprawdzi się zarówno na romantyczny wieczór jak, rodzinne spotkanie jak i szaloną imprezkę
Kuchnia po mojemujeszcze nie robiłam samodzielnie. Dziś opiszę te, które z moją drobną pomocą Mama przyrządziła mi na rozruch po powrocie z wołomińskiej wyprawy. Do tej pory robiła je z kapusty białej, tym razem na moją prośbę powstały z kapusty włoskiej. Lata praktyki i odrobina innowacji? Efekt oceńcie sami. Składniki (na 2 mega gary): główka kapusty włoskiej (średniej wielkości
Kuchnia po mojemu