biała - 7122 przepisów (strona:247/475)

Ciasteczka z quinoa i migdałami 154

dzieci. W sumie to unikamy słodkich przekąsek. Ostatnio ciasta piekę tylko przy okazji. A ponieważ dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką gryczaną.  Rodzina orzekła, że ciastka są pyszne i na jutrzejszej herbatki nic nie zostało. Ciasteczka z quinoa i migdałami

Przysmaki Karolki
Sałatka z kurczakiem i ananasem 316

Sałatka idealna dla osób lubiących połączenie kurczaka z ananasem.  Jest delikatna a zarazem bardzo wyrazista. 1 duży por (biała część) 500 g makaronu muszelki 400 g ananasa z puszki 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g sera 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 390

łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel, do drugiej kakao

Ostra na Słodko
pszenna tortilla 180

Ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę. Każdą rozwałkować na średnicę ok. 25-28 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni 30 sek. z każdej strony. Ciasto ma być białe z beżowymi pęcherzami. Przełożyć od razu na talerz ze ścierką. Smażyć kolejne porcje. Jeśli ścierka wyschnie, zwilżyć ją wodą. Podawać z dowolnymi składnikami: sałatą, rukolą, pomidorami, grillowanym kurczakiem czy rybą

zabawa smakiem
Chłopski garnek 225

proste danie obiadowe. Dajemy warzywa i cienką kiełbaskę i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. składniki: 500 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 300 g czerwonej papryki 400 g białej kapusty 500 g obranych ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego bulion lub woda

Monia miesza i gotuje
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 331

glutenu.  * Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie  TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3  szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej

Kolizje Smaków
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 132

porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru od parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej

Smaczne Zdrowe
Buraczane ciasto z marchewką i orzechami 165

oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii  2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy z żółtkami i świeżą wanilią na puszystą białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy

Apetyczna babeczka
Puszysty omlet twarogowy! 131

jest! To dziś jest ten dzień, kiedy wybierasz się na siłownię! Jak wiadomo podstawą każdego sportowca jest odpowiednia dieta a w czasie " robienia masy" nie da się obejść bez białego sera. Każdy zna twarożek na wiele sposobu, ale ileż można... W związku z tym proponuję inne wykorzystanie sera! :D   -> 150g sera białego -> 2 jajka -> 2 łyżki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32906

miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami) . Może to potrwać 5-10 minut lub dłużej . Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce

Moja Delicja
Trufle z białej czekolady 91

Trufle już od dłuższego czasu były na mojej liście „do zrobienia”. Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające się w ustach! Ciężko było robić zdjęcia, kiedy nachylałam się nad truflami i uderzał mnie zapach kokosowy. Automatycznie ręka sięga po jednego:) Gdyby Was zaskoczyło skąd taki kolor – to wynik

Pink Envelope
Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 249

daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana

Ostra na Słodko
Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem 185

ogień, doprawić pieprzem i ewentualnie majerankiem, przykryć i mieszając od czasu do czasu, dusić jeszcze przez 3 do 6 minut, aż jabłka będą miękkie. Posolić, podawać z ziemniakami lub białym pieczywem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto słodki Lion 342

maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion (po 50 g) II masa śmietanowa: 500 ml śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao

VioletoweKucharzenie
Tort "EMERALD" 171

wodę różaną i przestudzić. Składniki na krem: 66g mleka; 70 ml śmietany 30%; 1/2 laski waniliowej (dałam 1 cukier waniliowy); 76g żółtka jaja (około 4 żółtka); 5g żelatyny; 180g białej czekolady; 265g śmietany 30%; Żelatynę zalać małą ilością wody i odstawić do napęcznienia. Mleko, 70 ml śmietany i cukier waniliowy zagotować i powolutku, cały czas mieszając dodawać do rozmąconych

In my kitchen