biała - 7122 przepisów (strona:254/475)

Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 161

pierwsze śniadania i podwieczorki w ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru(...)jaja szczypta soli  Nadzienie: 50 dag sera białego  2 żółtka 4 łyżeczki cukru waniliowego 4-6 łyżek cukru  1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże ruszyły. Jajka ubijamy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło

Apetyczna babeczka
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem 156

szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij z cukrem, aż uzyskasz niemalże białą i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej. Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny

Food Square
Cytrynowe cantuccini z pistacjami 158

cytryn sok z 2 cytryn 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 szklanki mąki 200 g obranych solonych pistacji Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać jajka, skórkę i sok z cytryn. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia - na tym etapie ciasto mieszać ręcznie i w razie gdyby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 177

łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki dyniowe 153

gładką masę.   Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju   Jajka dokładnie rozbełtać trzepaczką. Dodać kefir i dokładnie wymieszać.Stopniowo dodawać puree

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Keks wg. mgazynu Kuchnia 120

zmielonych migdałów 100 ml mleka 300 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku. Dosypujemy sól, sodę oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Po trochu wsypujemy mąkę wymieszaną z migdałami. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 127

marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makowiec z jabłkiem 136

zmielić - ja użyłam blendera. W przepisie z którego korzystałam radzono, aby odcisnąć mak z mleka, ale ja tego nie zrobiłam. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 136

garnku na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy masło tak, żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia. 1 jajko i 1 żółtko ubijamy z pozostałym 50 g cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe masło z mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto z maronów, czyli kasztany jadalne na talerzu 132

gotujemy około 20-30 minut w posolonej wodzie. Po tym czasie obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy dokładnie blenderem lub mikserem. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Dodajemy połowę masy kasztanowej, miękkie masło, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmujemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 125

suszonej moreli Morelę pokroić w mniejsze kawałki. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 5 minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 153

koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka (zostawiając ok. 2-3 łyżek mleka) i odstawić. Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 105

łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianych drobno posiekane orzechy laskowe - u mnie około 200 gram orzechów prze obraniem Masło z cukrem ucieramy na gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Omlet jaglany z wanilią 229

naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony na 4 części z bitą śmietaną, migdałami i morwa białą. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka pomarańczowo - grejpfrutowa z lekko korzennym sosem miodowym, naturalnym jogurtem i musli 183

kory cynamonu , 1/3 laski wanilii ; dodatkowo: 100 ml naturalnego jogurtu , 1 łyżeczka ulubionego musli . Pomarańczę i grejpfrut umyć. Okroić ze wszystkich stron ze skóry, usuwając również białą warstwę znajdującą się bezpośrednio pod skórą (tzw. albedo). Wykrawać filety bez śladów błonek łączących cząstki.  Pozostałości owoców (oczywiście bez skór, chodzi o sam owoc po wyfiletowaniu) pokroić na mniejsze kawałki

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania