suszonej moreli Morelę pokroić w mniejsze kawałki. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 5 minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka (zostawiając ok. 2-3 łyżek mleka) i odstawić. Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianych drobno posiekane orzechy laskowe - u mnie około 200 gram orzechów prze obraniem Masło z cukrem ucieramy na gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony na 4 części z bitą śmietaną, migdałami i morwa białą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakory cynamonu , 1/3 laski wanilii ; dodatkowo: 100 ml naturalnego jogurtu , 1 łyżeczka ulubionego musli . Pomarańczę i grejpfrut umyć. Okroić ze wszystkich stron ze skóry, usuwając również białą warstwę znajdującą się bezpośrednio pod skórą (tzw. albedo). Wykrawać filety bez śladów błonek łączących cząstki. Pozostałości owoców (oczywiście bez skór, chodzi o sam owoc po wyfiletowaniu) pokroić na mniejsze kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie! Dzisiaj przychodzę do was z kolejną słodką propozycją na obiad, jest to makaron z białym serem i sosem borówkowym. Składniki: - 250g makaronu - 100g twarogu - 125g borówek amerykańskich - 3 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki cukru Wykonanie: Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak długo jak jest napisane na opakowaniu... Rozrabiamy ser z 2 łyżkami cukru. Do małego rondelka wrzucamy borówki
Tanio szybko zdrowożaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju i ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka z białym serem i rzodkiewką i obiad wyśmienity. Smacznego
Maminek kulinarnysoczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia Przygotowanie: Piersi
Moja DelicjaKolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet
Moja Delicjatowarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu
Moja Delicjaniebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy
Moja Delicjapieczenia w spray’u). Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać z solą, cynamonem i kardamonem. W drugiej misce zmiksować (lub utrzeć) masło z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać jaja w ostępach około 20 sekundowych. Na najniższych obrotach miksera wmieszać mieszankę z mąką (tylko do połączenia składników) oraz domowy mus jabłkowy . Piec około
Moja Delicjaświeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie: W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną
Moja Delicjanadmiar, który nie przykleił się do mąki). Suche składniki za wyjątkiem cukru przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Następnie stopniowo dodajemy cukier , ucierając na białą, puszystą masę. Dodajemy skórkę z utartej cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych
Moja Delicjacukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw Przygotowanie: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut. W osobnej misce rozmiksować serek mascarpone, aby nabrał gładkiej konsystencji. Następnie dodać serek do żółtek i na niskich obrotach, krótko zmiksować – tylko do połączenia
Moja Delicja