szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki cukru waniliowego firmy Delecta bądź opcjonalnie ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego firmy Delecta, bądź kilka kropli soku z cytryny Dekoracja: biała, żółta, pomarańczowa bądź czerwona masa cukrowa kilka ziarenek czarnuszki bądź posiekana drobno czekolada - na oczka Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania o kształcie jajka bądź szklanka papier
KreatywnePinyułatwia usuwanie toksyn z organizmu. 5. WYBIERAJ OWOCE - ZWŁASZCZA GREJPFRUTY! To istotne dla osób, którym zależy na pozbyciu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Owoce te, spożywane razem z białymi błonami, przyspieszają bowiem spalanie tłuszczu. Wspomniane błony mają także błonnik, który jest "szczotką" wymiatającą niestrawione resztki pokarmowe i regulującą procesy trawienne. A i smaku nie można odmówić! Można powiedzieć
Katsuumiokoło 50g rodzynek 1 – 2 łyżki mąki Polewa: 40g czekolady 40ml mleka (Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka) Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy malakserem. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, można ją tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód
Smakowy RajInspiracją był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu
Smaczne Zdrowewoda" koksowa. Po wymieszaniu całość przybiera normalnej konsystencji, nie za rzadkiej i nie za gęstej, w sam raz :) Jedyny minus tego mleka to jego barwa. Nie jest śnieżno białe, jak na kokos przystało, a lekko szare. Wiem, że wina leży po stronie opakowania, czyli puszki. Po otwarciu mleko od razu przelałam do szklanej butelki i z każdym użyciem dokładnie
Zdrowie na języku :Płyżki wody 4 łyżki cukru 5 dag margaryny (Kasia) Dodatkowo: Biszkopty okrągłe ( 15 sztuk) 100 ml kawy Inki 2 galaretki ( u mnie wiśniowe) + 750 ml wody Ciasto białe: Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier. Zmniejszam obroty miksera i wlewam powoli olej i ocet . Skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję
Takie tam pichcenieŚwięta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona. Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 150 gram masła 150 gram cukru 150 gram mąki 150 gram malin 50 gram białej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do 12 babeczek wykładamy papilotkami. Masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy
KuukBuukiedy znudzą się wam jajka, żurki i biała kiełbasa ;) możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: 2 bułeczki, 3 frankfurterki lub kawałek kiełbasy, 6 plastrów chorizo, 2 liście jarmużu, 4 suszone pomidory z oleju, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub ostra papryka
SzczyptaSmaQPyszna z ogórkiem kiszonym. Przygotowuje się ją całkiem szybko. Składniki: 2 cebule 1 jabłko kilka łyżek oleju 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk 2 liście laurowe 1 puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki lubczyku 1/4 szklanki zimnej wody sól i pieprz Drobno posiekaj cebule
Qlinarnie i Qlinarniesmacznie, czyli moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki(...)pszennej szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g) 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masa serowa: Biały ser, żółtko oraz 2 czubate łyżeczki budyniu waniliowego mieszamy w misce widelcem, aż do połączenia składników. Ciasto na babeczki: Przesianą mąkę pszenną mieszamy drewnianą łyżką wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe, wszystko
Słodkie okruszkicytryny i dusić jeszcze przez moment, aż por delikatnie zmięknie 6. Na patelnię do sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą białe, lekko zarumienione. 7. Odstawić patelnię z ognia i dodać śmietanę 30% oraz poszatkowany koperek 8. Dusić całość na małym ogniu mieszając delikatnie danie jeszcze kilka minut. 9. W małym rondelku
KreatywnePinytymianku. Dusimy wszystko do momentu kiedy kapusta będzie idealnie miękka. Jeśli macie kapustę od razu miękką, to potrwa to chwilę. My kupujemy kapustę w Lidlu w puszce robioną na białym winie. Jest idealna, ale ostatnio trudno dostępna z niewiadomych przyczyn. Chyba wystosujemy petycję do Lidla o przywrócenie kapusty hehehehe. Wracając do przepisu :) Farsz mamy przygotowany, więc go odstawiamy
vegetaniejajko 4 łyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji WYKONANIE: KRUCHY SPÓD: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast
Słodko-Słony Świat Ilonysekund w malakserze. Ja nigdy go nie kupuje - sama robię, jak jest mi potrzebny. Jajka w całości ubijamy na bardzo puszystą masę stopniowo dodając cukier. Masa zrobi się niemalże biała. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy gorące rozpuszczone masło i mikserem na wolnych obrotach
Delicious Titbits