biała - 7122 przepisów (strona:246/475)

Najlepsze pączki na tłusty czwartek 241

czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajka i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę . Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było

MarciochaKucharzy
Razowy chleb piwny "Italiani" z ziołami 190

posmarować gruuubo masłem.  Uwielbiam go, bo jest szybki i prosty w przygotowaniu, długo zatrzymuje świeżość, a efekt przerasta oczekiwania. Jeśli chcecie, by był bardziej puszysty i lżejszy, użyjcie białej mąki- zakochacie się! Do dzieła! RAZOWY CHLEB PIWNY Z ZIOŁAMI Składniki: 3 szklanki mąki żytniej razowej ok.350 ml ulubionego piwa (ja użyłam Tyskie) ok. 5-6 małych ząbków czosnku

Gotowanie to kochanie
Babka czekoladowa 186

masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa * 50 g czekolady mlecznej * 50 g białej czekolady * 1/2 łyżeczki oliwy Sposób wykonania     Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec

Mix smaku
Sernik z malinami 176

przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody) . Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem. Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę

Moja Delicja
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 183

kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego, 200 gram suszonych śliwek, 2 cebul, 5 łyżek tartego chrzanu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania(...)godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu i 5 łyżek śmietany. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny od włożenia golonki do pieca wyjąłem kawałki mięsa z naczynia żaroodpornego, w którym pozostawiłem kapustę i piwo. Naczynie żaroodporne

Wyprawy kulinarne
Antica Pasta i sos Bolognese 175

minuty krócej niż zaleca producent. Wtedy mamy pewność, że nam się nie rozgotuje. Dobrze ugotowany makaron to makaron al’dente, taki, który po przełamaniu ma delikatną, białą perełkę w środku. Każdy inny jest rozgotowaną breją. O makaronach można pisać długo i rozwlekle. Można też przystąpić do gotowania i szukać swoich ulubionych połączeń. My dzisiaj proponujemy makaron z sosem

ladykitchen
Schab z ziemniakami i kolendrą. 143

moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju, wymieszaj. Papkę dopraw pieprzem i solą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego.  Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj

Przepisy i porady kulinarne
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 192

śmietankę, mąkę i cukier mieszamy ze sobą, jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy

sama złodycz
TOMATO SOUP z TAMRIEL – SKYRIM – zupa z pieczonych pomidorów z pietruszkowym pesto 162

kroimy je na pół i kładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Por myjemy, obcinamy zielone liście (warto je zamrozić i wykorzystać np. do bulionu), a resztę, czyli białą część, kroimy w 4-5 cm kawałki, które dodatkowo przecinamy na pół. Gotowe kawałki umieszczamy na blaszce pomiędzy połówkami pomidorów. Ząbki czosnku, bez obierania ich ze skórek, również umieszczamy

Nerds Kitchen
Bułki orkiszowe 178

Puszyste i miękkie w środku bułki z białej mąki orkiszowej, dla dzieci i dorosłych. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki orkiszowej typ 550 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 275 ml mleka Do pokruszonych drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać

wyzwania kuchenne
Jakie produkty powinno się jeść wiosną? 137

wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze  tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan

Truskawkowa Fiesta
Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej 156

przepis mojej prababci, która pochodziła spod Lwowa. Gołąbki są pyszne, nawet dla mnie, choć za kaszami nie przepadam. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Składniki: mała główka białej kapusty 200 g kaszy jęczmiennej 3 średnie ziemniaki cebula sól, pieprz Przygotowanie Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, następnie kolejno zdejmujemy

e-PrzepisyKulinarne
Placek ziemniaczany z piekarnika 231

był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 2 łyżek białego octu winnego, 2 łyżeczek suszonego cząbru, kilku gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki ziaren kminku, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Jak już wspomniałem, przygotowanie dzisiejszej potrawy(...)placka przykrycie z folii aluminiowej i piekłem jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. W międzyczasie przygotowałem prosty sos śmietanowy. 200 ml śmietany 18% dokładnie wymieszałem z dwoma łyżkami białego octu winnego, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu. Szczypiorek z cebuli dymki pokroiłem w półcentymetrowe plasterki. Trzy czwarte szczypiorku dodałem do śmietany i wymieszałem z nią, pozostawiając pozostały szczypiorek

Wyprawy kulinarne
Oczy carycy 356

schłodzenia.   Ciasto jasne: Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy delikatnie. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz resztę składników. Mieszamy delikatnie. Blachę o wymiarach 22x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka z quinoa i migdałami 156

dzieci. W sumie to unikamy słodkich przekąsek. Ostatnio ciasta piekę tylko przy okazji. A ponieważ dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką gryczaną.  Rodzina orzekła, że ciastka są pyszne i na jutrzejszej herbatki nic nie zostało. Ciasteczka z quinoa i migdałami

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania