przed treningiem, po treningu lub kiedy zwyczajnie mamy ochotę na przekąskę. Mnie zwykle ciągnie wtedy do słodyczy, a jak wiadomo cukier to zło. Haha ;) No dobra, żarty na bok! Biały cukier przecież naprawdę nikomu nie służy. Wiem, że w tej chwili trąci to hipokryzją, bo na blogu słodkości jest całe mnóstwo, jednak przyznam szczerze, że na co dzień rzadko raczę(...)nieźle. Zazwyczaj ;) Gdy ostatnio po pracy dopadła mnie ochota na coś dobrego na ząb, zajrzałam do lodówki, do szafek i zrobiłam batoniki. Owsiane, bez mąki, bez dodatku tłuszczu i białego cukru (w zasadzie można pominąć nawet ten brązowy). Na dodatek także bez jajek i w ogóle nabiału, a więc wegańskie :D Do tego łatwo można je zamienić w bezglutenowe, używając
Ratunku obiadkażdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 115 g letniej wody (ja dałam ciut więcej, bo masa była bardzo gęsta) 1 łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie
Pełny talerzmrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg
Pełny talerzBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje
Pełny talerzduże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka 600 g dyni piżmowej obranej i oczyszczonej (ok.1/2 dyni) 100 g jarmużu 2 łodygi selera naciowego 1 szara reneta 100 ml białego wina 400 g ugotowanej ciecierzycy olej rzepakowy sól morska pieprz kajeński do smaku 6 małych dyń hokkaido Piekranik rozgrzać do 180°C. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, pokroić w kostkę
Pełny talerzświeżych małży 1-2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ zielonej papryczki chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku (+ opcjonalnie kilka do dekoracji) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% szczypta soli morskiej Świeże małże powinny mieć zamknięte muszle. Jeżeli są otwarte należy postukać skorupką o blat lub lekko je ścisnąć. Te, które się zamkną
Pełny talerzPochwała prostoty. Mała przeróbka klasycznego makaronu aglio olio. Tym razem wykorzystałam czarny makaron. Oliwę zastąpiłam tu klarowanym masłem, ale nie jest to konieczne. Dodałam trochę białego wina (co bardzo polecam) i dorzuciłam krewetki. Na koniec odrobina soku z limonki i pyszne danie gotowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo, jak nam. :) Składniki na 2 porcje(...)atramentem z kałamarnicy 250-300 g krewetek * (u mnie 60/80) 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżki białego wina sok z limonki sól do smaku Jeżeli trzeba oczyścić krewetki. Oderwać głowę, usunąć odnóża, a następnie pancerz. Naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć taką ciemną nitkę - jelito. Czosnek obrać, posiekać
Pełny talerzosób: 4 plastry cielęciny bez kości po 120 - 140g lub 8 plastrów po 70g szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią Sos ½ szklanki białego wina o owocowym aromacie ½ szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki osączonych kaparów 4 gałązki bazylii Mięso opłukać, osuszyć. Każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć niewielka ilością ziołowego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać
Pełny talerzBiałka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając. Ubijamy jeszcze przez około 10 minut. Ma powstać gęsta, biała masa bez wyczuwalnych drobinek cukru. Tarta cytrynowa: 1. Na upieczony spód do tarty wykładamy masę cytrynową. Równo rozsmarowujemy. 2. Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na masę cytrynową
W kuchni KatieCURRY Z MANGO I ŁOSOSIEM /całkowicie własny;/ dla 2 osób 150g filetu z łososia 1 średnie mango 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 biała cebula 1 łyżeczka startego korzenia imbiru posiekany pęczek pietruszki 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12% sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju ryżowego przyprawy
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu odwiedziliśmy jedną z łódzkich knajp, w której odbyły się słynne Kuchenne Rewolucje. Zjedliśmy całkiem smaczną domową, białą kiełbasę i spróbowaliśmy rosyjskiej, kwaśnej zupy - solianki. Bardzo mi smakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków
Stare GaryJadłonomią. Składniki na około 20 małych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru (lub mały kawałek
Qlinarnie i Qlinarniemałe trójkąty. Jagody podlewamy whisky i dusimy aż nabiorą czarnego szklistego odcienia ale nie rozdrabniamy, zostawiamy je w całości, chcemy by nabrały delikatnego aromatu whisky. Ostudzoną bezę podajemy z białą poduszeczką i owocami, dekorujemy świeżą miętą Smacznego :) Wpis dodaje do akcji
KreatywnePinywzrok, skórę i układ odpornościowy! Zapraszamy Was na prostą i przepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu) 3-4 spore marchewki 1 biała cebula ok. 10 cm kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej
Symfonia SmakówDanie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku! Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów
My Culinary Art