biała - 7122 przepisów (strona:248/475)

Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe 120

smacznie, czyli moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki(...)pszennej szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g) 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masa serowa: Biały ser, żółtko oraz 2 czubate łyżeczki budyniu waniliowego mieszamy w misce widelcem, aż do połączenia składników. Ciasto na babeczki: Przesianą mąkę pszenną mieszamy drewnianą łyżką wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe, wszystko

Słodkie okruszki
Krewetki w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem Soba 131

cytryny i dusić jeszcze przez moment, aż por delikatnie zmięknie 6. Na patelnię do sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą białe, lekko zarumienione. 7. Odstawić patelnię z ognia i dodać śmietanę 30% oraz poszatkowany koperek 8. Dusić całość na małym ogniu mieszając delikatnie danie jeszcze kilka minut. 9. W małym rondelku

KreatywnePiny
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 177

tymianku. Dusimy wszystko do momentu kiedy kapusta będzie idealnie miękka. Jeśli macie kapustę od razu miękką, to potrwa to chwilę. My kupujemy kapustę w Lidlu w puszce robioną na białym winie. Jest idealna, ale ostatnio trudno dostępna z niewiadomych przyczyn.  Chyba wystosujemy petycję do Lidla o przywrócenie kapusty hehehehe. Wracając do przepisu :) Farsz mamy przygotowany, więc go odstawiamy

vegetanie
MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) 755

jajko 4 łyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji WYKONANIE: KRUCHY SPÓD: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka cytrynowa 177

sekund w malakserze. Ja nigdy go nie kupuje - sama robię, jak jest mi potrzebny. Jajka w całości ubijamy na bardzo puszystą masę stopniowo dodając cukier. Masa zrobi się niemalże biała. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy gorące rozpuszczone masło i mikserem na wolnych obrotach

Delicious Titbits
Babka piaskowa dwukolorowa 188

cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy

Aga w kuchni
Czas na śniadanie, czyli pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z ogórkiem 175

przygotowywać dla moich najbliższych pasty kanapkowe. Są smaczne i szybkie, a w prosty sposób urozmaicają codzienną kanapkę. Spróbujcie wersji pasty kanapkowej z ogórkiem kiszonym. Polecam również pastę kanapkową z białą rzodkiewką . Składniki: 3 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu (o niskiej zawartości tłuszczu) sól i pieprz do smaku 4 rzodkiewki 1 mały ogórek kiszony Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy

Słodkie okruszki
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 212

15zł, z warzywami w sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł

BaRepas
porady na świąteczne porządki 307

prysznicowej. Zmoczenie szmatki octem i oliwą z oliwek jest dobrym sposobem na usuwanie kurzu . Można go także dodać do mycia podłóg. 2. Proszek do pieczenia Je śli chcesz odświeżyć białe firanki, to do prania koniecznie dodaj opakowanie proszku do pieczenia. Produkt działa silnie wybielająco na delikatne tkaniny. Pomoże nawet bardzo zszarzałym firankom. 3. Soda oczyszczona Soda zabija zapachy , dlatego

w mojej kuchni
Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd 292

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem. Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj >>klik Takie jajeczka można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha 221

Jestem wielką herbaciarą. Uwielbiam herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, każde właściwie! Kawa mogłaby dla mnie nie istnieć. Herbaty uwielbiam nie tylko jako napar, ale również we wszelkich daniach. Tym razem postanowiłam dodać zieloną herbatę matcha do publikowanej już na blogu babki jogurtowej. Herbata użyta w wypieku to zwykły proszek, z którego robię napary stąd kolor lekko brązowy* po upieczeniu

Kolizje Smaków
Pasztet z fasoli z gruszką i orzechami 191

słów, aby opisać jego smak... jest delikatny, aksamitny z wyraźnie wyczuwalną nutą masła orzechowego. Jeśli lubicie warzywne pasztety, to będzie strzał w dziesiątkę. Składniki na pasztet: 200 g fasoli białej (namoczyć 12h wcześniej) 1 duża cebula 1 średnia dojrzała gruszka 2 łyżki masła orzechowego 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Masło orzechowe

Delicious Titbits
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta 211

Odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.    Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly   "The Baking Collection"   1 łyżka oliwy 1 średnia cebula biała, posiekane drobno 300g szpinaku baby 1 łyżka świeżych liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu

Mia Cucina Sofieta
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 158

łyżki cukru 1 jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki: 50 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym  na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jajku.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy mąkę

VioletoweKucharzenie
Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) 244

ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g grubo posiekanych migdałów Formy na babkę nasmarować masłem, oprószyć mąką. Jajka utrzeć z cukrami i szczyptą soli na bardzo puszystą, prawie białą masę. Cały czas miksując dodawać na zmianę po łyżce oleju i ajerkoniaku. Do masy jajecznej przesiać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać migdały. Całość dokładnie wymieszać

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania