się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami, że kurczak z powyższego przepisu godnie
Kuchnia po mojemutrzeba było wziąć sprawy w swoje ręce. Czy udało mi się osiągnąć tę pełnię smaku? Przeczytajcie do końca to się przekonacie. Składniki (na średniej wielkości garnek): 1 mała główka białej, młodej kapusty 1 pęczek dorodnego kopru 1 duży pęczek szczypioru mała szyja indycza ewentualnie kość wieprzowa 1 spora marchew sól, pieprz łyżeczka vegety ok 1 litr wody Przygotowanie
Kuchnia po mojemuPieczemy w rękawie - z pokrojonym w ósemki, pozbawionym gniazd jabłkiem. Temperatura: początkowo 190 stopni, potem 180. Czas pieczenia ok. 1 godzina. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką - np. z białej rzodkwi. Prosty obiad - na szybki obiad
Kuchnia po mojemubraku laku zjedliśmy na obiad wraz z ziemniaczkami w mundurkach podsmażonymi na koperku. Pyszota. Doczekać się nie mogę sierpniowych pomidorów - wygrzanych w słońcu, słodkich, aromatycznych. Wtedy znów czerwono - białe piramidki zawitają na mój stół
Kuchnia po mojemuporcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków
Moja DelicjaNatłuść blaszkę do pieczenia. W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch
karmelowyWaszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około
kolorowotorcikowokiełbasą... Aromatyczna i sycąca. Z dodatkiem kiełbasy. Zaprawiona zasmażką. Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości; 1 średnia marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 mała pietruszka (korzeń); 2 ząbki czosnku; 2 średnie cebule; Gałązka świeżego lubczyku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka masła
Gospodyni Miejskazmartwieniami, kiedy nie tylko moje uczucia są najważniejsze, kiedy cieszyłam się tak bardzo z czyjegoś szczęścia. Bo czasami można się zasłodzić. Mleczny blok z mleka w proszku z białą czekolada i oreo
More food, love and dreamschleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy
Z Kuchni Do Kuchnirodzynek 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki cukru orzechy i suszone morele do przystrojenia Wykonanie: Jajka utrzyjcie w mikserze z cukrem, aż zrobią się białe i puszyste. Dolejcie powoli olej, cały czas miksując. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie
GRUBY WAŁEKmleka, doprowadzić do wrzenia stale mieszając i gotować ok min. Następnie przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość
Malinowe Pocałunkiherkulesowe, wygląda raczej wiotko. Kiedyś z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, dzisiaj zepchnięty do lamusa, bo wypiera go gatunek pospolity. Czosnek dziki (niedźwiedzi), to zielone liście i białe kwiatki. Na stół trafił dzięki zapachowi i silnemu aromatowi czosnku. Te dobrodziejskie liście mają dużo witaminy C. Mają praktycznie wszystkie właściwości „zwykłego” czosnku: obniżają poziom cholesterolu i wspomagają w oczyszczaniu organizmu
Bon Appetit Małgorzatypiasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 150 g mascarpone 250 g masy kajmakowej 50 g białej czekolady 200 g kremówki 2 banany Mascarpone zmiksować z masą kajmakową do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i dokładnie połączyć. Banany pokroić w około 0,5 cm plasterki. Masę wyłożyć
Domowa cukiernia Ewysprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam. składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo
Stare Gary