biała - 7122 przepisów (strona:235/475)

Recenzja książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo 169

Dzień dobry, "Czy ten włoski przystojniak rzeczywiście zna się na gotowaniu?" - pomyślałam, kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel, białymi zębami i piękną opalenizną bardziej skojarzył mi się z Cristiano Ronaldo niż moimi guru włoskiej kuchni, Gennaro Contaldo i  Antonio Carluccio . Przeczytane przez mnie recenzje wcześniejszych publikacji Gino pokazują, że podobne pierwsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 163

serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy.  Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód.  Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tiramisu na biszkopcie 160

Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową.  Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam

Ciasteczkowy Potwór
Burrito 176

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej), 1/2 łyżeczki soli, 55g  masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych), 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody . (szklanka=250ml) Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Pudełko rozmaitości
Kawa żołędziówka- recenzja 115

opakowania produktów, z czasów powojennych. Duża oszczędność szaty graficznej. Modna kolorystyka i odniesienie do stylu eco poprzez wykorzystanie tła papieru z recyklingu. Motywem graficznym jest rysunek przypominający szkic odręczny białą pastelą/ kredą. Kolory stonowane: beże, brązy, biele. Logo: kolory zielone, motyw drzewa idealne dopełnienie ekologicznego przesłania marki. Etykieta-czyli informacje od producenta dla konsumenta: Kawa z żołędzi jest napojem

KreatywnePiny
miód z mniszka lekarskiego i imbiru --- miele con tarassaco e zenzero 198

Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny . Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru dodać imbir ,wsypać cukier i gotować 2-2,5 godziny do uzyskania gęstego

w mojej kuchni
miód z mniszka lekarskiego ---- miele con denti di leone lekarskiego 136

Składniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić  na 24 godziny. Po tym czasie wsypać

w mojej kuchni
Limoncello – przepis na cytrynowy smak Kampanii 207

nastrój błogiej, południowowłoskiej sjesty. Przepis Obieramy skórkę z co najmniej 10 wyszorowanych, dużych cytryn na każdy litr alkoholu (minimum 90 procentowego). Skórki muszą być starannie oczyszczone i pozbawione białej części, gdyż nadałaby ona trunkowi goryczki. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na trzy tygodnie. Po tym czasie dodajemy 700 gramów cukru na każdy litr wody (odpowiadający wcześniej użytej ilości alkoholu

Bon Ton Italia
Błyskawiczny deser z truskawkami 146

sztuk pozostawić z szypułkami do dekoracji. Na dnie pucharków ułożyć plasterki truskawek, następnie dodać masę śmietanową (2 łyżki), posypkę czekoladową, pokrojone w kostkę truskawki, a na sam wierzch ponownie biała masa (1-2 łyżki). Przygotowany deser można schłodzić w lodówce (najlepiej tylko do 1 godziny, ponieważ zbyt długi czas spowoduje, że truskawki puszczą sok). Przed podaniem ozdobić cukrowymi perełkami

Ugotować
Sól z czosnkiem niedźwiedzim 90

kamiennej lub morskiej, blendera i listków czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne zioło i trzeba się śpieszyć z jego przetworzeniem, bo sezon trwa dość krótko. Gdy zieloną kępę pokryje chmura białych kwiatków listki stają się łykowate i niesmaczne . Czosnek niedźwiedzi ma wiele właściwości prozdrowotnych (czytaj tutaj ), dlatego warto włączyć go do diety pod każdą postacią. Sól z dodatkiem czosnku niedźwiedziego jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażony ser z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 188

niedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, który najpierw musi zgliwieć, a następnie jest rozpuszczany z odrobiną masła. Potrzebujemy na to minimum 1 doby (+ 1-2 h na zgęstnienie sera) Przyznam, że nie byłam entuzjastycznie nastawiona(...)ustach! A połączenie sera, suszonych pomidorów, bazylii i czosnku to jedna z moim ulubionych kombinacji :) Myślę, że i wam przypadnie do gustu. Polecam spróbować! :) Składniki: 500-550 g sera białego w kawałku (półtłusty lub tłusty) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 5-6 suszonych pomidorów  2-3 ząbki czosnku (w zależności czy jest intensywny

Jedzeniomania
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 194

warte uwagi. Bałam się tego kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka

Poezja smaku
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 437

mleka, doprowadzić do wrzenia stale mieszając i gotować ok min. Następnie przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową.  Wykładamy na nie masę budyniową i całość

Malinowe Pocałunki
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY STOŻKOWEJ 1059

Kapusta stożkowa.  Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana białej kapusty.  Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we wszystkich warzywnych surówkach. W UK odmiana jest bardzo popularna, można znaleźć ją w każdym większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli

Walijskie Pichcenie
PULPECIKI (z mięsa z rosołu) 261

osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne…     SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion     WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać

Tradycyjna kuchnia inaczej