biała - 7122 przepisów (strona:232/475)

Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 224

Inspiracje: warsztaty kulinarne  "Filozofia smaku" w ramach  Bosch Akademia Smaku . Czas przygotowania: 20 minut Porcje:  2 Składniki: 2 steki z rostbefu (dojrzewające), 1 łyżeczka uprażonego sezamu (białego i/lub czarnego). Marynata: 150 ml sosu Teriyaki, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, pieprz(...)smaku. Mus z awokado: 1/2 awokado, 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia

SzczyptaSmaQ
domowe hamburgery 287

cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki

Domowy Smak Jedzenia
Udka z kurczaka z kaszą gryczaną, w kapuście 190

Wyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo.     Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy

Maminek kulinarny
Migdałowe bułeczki drożdżowe z prażonymi orzechami 129

migdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania formy, syrop trzcinowy lub klonowy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy(...)gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min. W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy na złoty kolor orzechy, przesypujemy je. Na patelni roztapiamy biały cukier. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor dodajemy do niego orzechy, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier nam się skarmelizuje otaczając orzechy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy

Moniki Smakołyki
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 235

limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor. Kiedy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi – tak studzimy tartę

Nerds Kitchen
Recenzja książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo 188

Dzień dobry, "Czy ten włoski przystojniak rzeczywiście zna się na gotowaniu?" - pomyślałam, kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel, białymi zębami i piękną opalenizną bardziej skojarzył mi się z Cristiano Ronaldo niż moimi guru włoskiej kuchni, Gennaro Contaldo i  Antonio Carluccio . Przeczytane przez mnie recenzje wcześniejszych publikacji Gino pokazują, że podobne pierwsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 179

serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy.  Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód.  Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tiramisu na biszkopcie 176

Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową.  Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam

Ciasteczkowy Potwór
Burrito 190

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej), 1/2 łyżeczki soli, 55g  masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych), 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody . (szklanka=250ml) Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Pudełko rozmaitości
Kawa żołędziówka- recenzja 131

opakowania produktów, z czasów powojennych. Duża oszczędność szaty graficznej. Modna kolorystyka i odniesienie do stylu eco poprzez wykorzystanie tła papieru z recyklingu. Motywem graficznym jest rysunek przypominający szkic odręczny białą pastelą/ kredą. Kolory stonowane: beże, brązy, biele. Logo: kolory zielone, motyw drzewa idealne dopełnienie ekologicznego przesłania marki. Etykieta-czyli informacje od producenta dla konsumenta: Kawa z żołędzi jest napojem

KreatywnePiny
miód z mniszka lekarskiego i imbiru --- miele con tarassaco e zenzero 213

Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny . Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru dodać imbir ,wsypać cukier i gotować 2-2,5 godziny do uzyskania gęstego

w mojej kuchni
miód z mniszka lekarskiego ---- miele con denti di leone lekarskiego 154

Składniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić  na 24 godziny. Po tym czasie wsypać

w mojej kuchni
Limoncello – przepis na cytrynowy smak Kampanii 250

nastrój błogiej, południowowłoskiej sjesty. Przepis Obieramy skórkę z co najmniej 10 wyszorowanych, dużych cytryn na każdy litr alkoholu (minimum 90 procentowego). Skórki muszą być starannie oczyszczone i pozbawione białej części, gdyż nadałaby ona trunkowi goryczki. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na trzy tygodnie. Po tym czasie dodajemy 700 gramów cukru na każdy litr wody (odpowiadający wcześniej użytej ilości alkoholu

Bon Ton Italia
Błyskawiczny deser z truskawkami 160

sztuk pozostawić z szypułkami do dekoracji. Na dnie pucharków ułożyć plasterki truskawek, następnie dodać masę śmietanową (2 łyżki), posypkę czekoladową, pokrojone w kostkę truskawki, a na sam wierzch ponownie biała masa (1-2 łyżki). Przygotowany deser można schłodzić w lodówce (najlepiej tylko do 1 godziny, ponieważ zbyt długi czas spowoduje, że truskawki puszczą sok). Przed podaniem ozdobić cukrowymi perełkami

Ugotować
Sól z czosnkiem niedźwiedzim 102

kamiennej lub morskiej, blendera i listków czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne zioło i trzeba się śpieszyć z jego przetworzeniem, bo sezon trwa dość krótko. Gdy zieloną kępę pokryje chmura białych kwiatków listki stają się łykowate i niesmaczne . Czosnek niedźwiedzi ma wiele właściwości prozdrowotnych (czytaj tutaj ), dlatego warto włączyć go do diety pod każdą postacią. Sól z dodatkiem czosnku niedźwiedziego jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania