Inspiracje: warsztaty kulinarne "Filozofia smaku" w ramach Bosch Akademia Smaku . Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 2 steki z rostbefu (dojrzewające), 1 łyżeczka uprażonego sezamu (białego i/lub czarnego). Marynata: 150 ml sosu Teriyaki, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, pieprz(...)smaku. Mus z awokado: 1/2 awokado, 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia
SzczyptaSmaQcebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki
Domowy Smak JedzeniaWyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo. Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy
Maminek kulinarnymigdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania formy, syrop trzcinowy lub klonowy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy(...)gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min. W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy na złoty kolor orzechy, przesypujemy je. Na patelni roztapiamy biały cukier. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor dodajemy do niego orzechy, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier nam się skarmelizuje otaczając orzechy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy
Moniki Smakołykilimonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor. Kiedy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi – tak studzimy tartę
Nerds KitchenDzień dobry, "Czy ten włoski przystojniak rzeczywiście zna się na gotowaniu?" - pomyślałam, kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel, białymi zębami i piękną opalenizną bardziej skojarzył mi się z Cristiano Ronaldo niż moimi guru włoskiej kuchni, Gennaro Contaldo i Antonio Carluccio . Przeczytane przez mnie recenzje wcześniejszych publikacji Gino pokazują, że podobne pierwsze
Chilli Czosnek i Oliwaserowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową. Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam
Ciasteczkowy PotwórRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej), 1/2 łyżeczki soli, 55g masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych), 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody . (szklanka=250ml) Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Pudełko rozmaitościopakowania produktów, z czasów powojennych. Duża oszczędność szaty graficznej. Modna kolorystyka i odniesienie do stylu eco poprzez wykorzystanie tła papieru z recyklingu. Motywem graficznym jest rysunek przypominający szkic odręczny białą pastelą/ kredą. Kolory stonowane: beże, brązy, biele. Logo: kolory zielone, motyw drzewa idealne dopełnienie ekologicznego przesłania marki. Etykieta-czyli informacje od producenta dla konsumenta: Kawa z żołędzi jest napojem
KreatywnePinyWykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny . Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru dodać imbir ,wsypać cukier i gotować 2-2,5 godziny do uzyskania gęstego
w mojej kuchniSkładniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wsypać
w mojej kuchninastrój błogiej, południowowłoskiej sjesty. Przepis Obieramy skórkę z co najmniej 10 wyszorowanych, dużych cytryn na każdy litr alkoholu (minimum 90 procentowego). Skórki muszą być starannie oczyszczone i pozbawione białej części, gdyż nadałaby ona trunkowi goryczki. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na trzy tygodnie. Po tym czasie dodajemy 700 gramów cukru na każdy litr wody (odpowiadający wcześniej użytej ilości alkoholu
Bon Ton Italiasztuk pozostawić z szypułkami do dekoracji. Na dnie pucharków ułożyć plasterki truskawek, następnie dodać masę śmietanową (2 łyżki), posypkę czekoladową, pokrojone w kostkę truskawki, a na sam wierzch ponownie biała masa (1-2 łyżki). Przygotowany deser można schłodzić w lodówce (najlepiej tylko do 1 godziny, ponieważ zbyt długi czas spowoduje, że truskawki puszczą sok). Przed podaniem ozdobić cukrowymi perełkami
Ugotowaćkamiennej lub morskiej, blendera i listków czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne zioło i trzeba się śpieszyć z jego przetworzeniem, bo sezon trwa dość krótko. Gdy zieloną kępę pokryje chmura białych kwiatków listki stają się łykowate i niesmaczne . Czosnek niedźwiedzi ma wiele właściwości prozdrowotnych (czytaj tutaj ), dlatego warto włączyć go do diety pod każdą postacią. Sól z dodatkiem czosnku niedźwiedziego jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!