biała - 7122 przepisów (strona:223/475)

Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 154

Galaretka pomarańczowa: 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) 750 ml wrzątku 2-3 słodkie pomarańcze Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź we wrzątku i odstaw do całkowitego przestudzenia , następnie wstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć , wylej ją na upieczony biszkopt, a następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw

Food Square
Bulion mięsno-warzywny 184

Drukuj Składniki na ok. 2 do 2,5 litra 350g mięsa 2 nieduże marchewki (200g) 1 łodyga selera naciowego (75g) kawałek (100g) korzenia selera duży kawałek (150g) pora – część biała lub zielona – lub mniejszy kawałek pora plus średnia cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 4 litry wody Instrukcje Marchew

Kulinarna Pokusa
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 183

znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie, kolację czy np. sylwestra. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 1 duży filet z kurczaka (250g) 100g białych szparagów z zalewy 100g zielonych szparagów z zalewy 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 lub 3 szalotki

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 205

jednak wyszło smaczne, proste i szybkie w przyrządzeniu danie. Dobre na szybki obiad lub kolację „kiedykolwiek”, aczkolwiek wcale nie takie banalne w smaku, zwłaszcza w połączeniu z dopasowanym białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi

Kulinarna Pokusa
Zupa gulaszowa 214

kości (najlepiej rostbefu lub antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych owoców kolendry 1/4 łyżeczki

Kulinarna Pokusa
Kotlety drobiowe z warzywami 161

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g sznycli z filetu z indyka, 1 niezbyt duża cukinia (300g) 1 średnia żółta lub pomarańczowa papryka (250g) 2 nieduże pomidory (250g) biała część średniego pora (150g) 1 duże (L) jajko 2 łyżki mąki pszennej 6 czubatych łyżek bułki tartej 1 czubata łyżka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki

Kulinarna Pokusa
Rosół 250

dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość cienki i niezbyt długi makaron natka pietruszki Instrukcje Mięso

Kulinarna Pokusa
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 188

przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody lub rosołu

Kulinarna Pokusa
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 154

kostkę. Jałowiec i kolendrę rozcieramy dokładnie w moździerzu. W celu uzyskania startej skórki pomarańczy możemy użyć tarki o drobnych oczkach. Wygodniej jednak będzie wyciąć kawałek skórki, usunąć nadmiar jej białej części, pociąć na małą kostkę i zmielić w blenderze. W misce dokładnie mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy, roztarty jałowiec i kolendrę, sól, pieprz, startą skórkę pomarańczy i posiekany

Kulinarna Pokusa
Beszamel 165

przygotowania, a w dodatku jego składniki są zwykle dostępne pod ręką. Podstawowa wersja beszamelu wymaga tylko masła, mąki i mleka (ew. też nieco słodkiej śmietany), a z przypraw – soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. W wersji bardziej „zaawansowanej” dodaje się często cebulę, czosnek i liść laurowy – w ten sposób, że przez pewien czas ogrzewa się je w mleku przed jego(...)mleka 1, 2 lub 3 łyżki masła (zależnie od pożądanej gęstości sosu) mąka pszenna w takiej samej ilości łyżek co masło 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy i rozpuszczamy masło. Gdy zacznie wrzeć, powoli dodajemy mąkę i rozprowadzamy ze sobą oba składniki używając trzepaczki do jajek

Kulinarna Pokusa
Perliczka w warzywach i śmietanie 181

Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście

Kulinarna Pokusa
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 181

osób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie(...)kurek i czosnku dodajemy szpinak. Blanszujemy go mieszając przez ok. 2-3 minuty, tak aby zachował liściastą strukturę i kolor. W międzyczasie dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli oraz biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo

Kulinarna Pokusa
Konfitura z pomarańczy 153

Przygotowanie Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko obrać skórkę (najłatwiej obieraczką do warzyw) i pokroić w drobne paseczki. Każdą dokładnie obrać, tak aby pozostał sam miąższ (bez białych części. W garnku umieścić miąższ, pokrojoną skórkę (można dodać także skórkę z połowy cytryny), sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu 1-1,5h, aż odparuje. Można sprawdzić

Piąty grzech główny
Domowy ser żółty 188

konserwantów czyli tak jak lubię najbardziej! Ważne: przy wyrobie domowych serów najważniejsza jest jakość i świeżość produktów. Jeżeli nie masz dostępu do mleka prosto od krowy lub sera białego od gospodarza, zadbaj o to by produkty kupione w sklepie były wysokiej jakości. Składniki: 1 kg sera białego (koniecznie z kostki, a nie z wiaderka) 1 litr mleka 3,2% (pasteryzowane

Piąty grzech główny
Gołąbki z kaszą 163

gołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy. Porcja dla 5 osób. SKŁADNIKI 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety 1 biała kapusta (najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Passions hobbies life