biała - 7122 przepisów (strona:214/475)

Makaron po chińsku z grillowaną kapustą i grzybami mun 184

garam masala, nuty korzennej dodała. Składniki: 250 g makaronu świderek pełnoziarnisty, olej rzepakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia, 1 kg młodej kapusty, 30 g krojonych grzybów mun , 2 duże białe cebule, 1 łyżeczka kminku całego, szczypta przyprawy garam masala, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy. Cebulę obieramy

Moniki Smakołyki
Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem 104

Składniki (na 2 porcje): 2 duże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 400 gram pomidorów z puszki 1/2 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 puszki białej fasolki 1 mała cukinia sól, pieprz 1/2 opakowanie sera Arla Apetina bazylia i oregano świeża bazylia do dekoracji Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w nagrzanym

Mango Papaja
Detoks - dzień 3 170

obiad mialam zjeśc jeszcze zupę  z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę i wyszło całkiem smacznie :) Dodałam jeszcze trochę soku wyciśniętego z liści kalarepy (sic! to można jeść), tak dla zdrowotności

pyszne zdrowości
Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu 160

przez co najmniej 8 godzin przed podaniem. Jest on rewelacyjnym dodatkiem do mięs z grilla. Wykorzystując go do drobiu polecamy dodać odrobinę curry aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu is a post from: naRuszcie.pl The post Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny

naRuszcie
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU 134

chcemy osiągnąć A jak to zrobić: Kwiaty najlepiej zerwać rano, z dala od cywilizacji (no bo przecież zamierzamy pić sok z bzu, a nie ze spalin). Baldachy ułożyć na białym papierze i pozostawić na około godzinę, aby żyjące w nich stworzenia spokojnie opuściły lokum. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać kwiaty, odcinając od nich

Kuchnia w opałach
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 168

sezonowych skarbów. Konsumowana w doborowym towarzystwie. JAJECZNICA Z BOTWINĄ /własny;/ 2 osoby 1 mały pęczek botwiny 4-5 wiejskich jaj  3-4 łyżki wody/mleka roślinnego 1 mała biała cebula sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Jajka roztrzepuję w miseczce z wodą/mlekiem, solą, pieprzem. Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Botwinę drobno kroję, uprzednio

W kuchni Karmel-itki
Knedle z truskawkami 136

składniki dodając ilość cukru do smaku. Podawać ostygnięte, mogą być odrobinę schłodzone. Polewać sosem, dekorować szczyptą cynamonu, świezymi listkami miety i świeżymi truskawkami. Można opcjonalnie polać śmietaną i posypać białym cukrem w krysztale omijając dekorację. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 166

również do mięs. Bardzo polecam taki zestaw! składniki (2 porcje) 500 g filetów  łososia ze skórą sól, zmielony pieprz na wywar 1 szklanki wody 1/2 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 cytryny, pokrojona w cienkie plasterki 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki 1 liść laurowy 5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i   Pietruszka 1/2  łyżeczki(...)szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie  z instrukcją. Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła

Stare Gary
Jajka smażone w pomidorach z fasolą i cukinią 115

Lubię takie proste, jednogarnkowe a zarazem bardzo sycące potrawy. Ta jest idealna na pożywne śniadanie, jak i kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1/2 puszki fasolki białej 1 mała cukinia sól, pieprz, kumin, wędzona papryka 3 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia lub kolendra do podani Cukinię kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni

Mango Papaja
Szpinakowe naleśniki 163

łyżki rozpuszczonego masła. szpinak zmiksowany Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać zmiksowany szpinak i piec naleśniki bez dodatku tłuszczu (na patelni) Nafaszerowałam naleśniki zmiksowanym białym serem ze śmietanką. Należy uważać aby gęstość sera była odpowiednia. Do serka dodałam sól, pieprz, szczypiorek i posypałam papryczką przed zwinięciem

harrisa
Detoks - dzień 2 212

było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie  Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko

pyszne zdrowości
Ciastka z czekoladą 262

czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne

Bullio
Konfitura z płatków dzikiej róży 209

Rosa rugosa, czyli róży fałdzistolistnej. Czwartkowe popołudnie minęło mi na zbieraniu płatków róży. Uzbierałam 1,7 kg! :) Najlepiej zrywać płatki z mocno rozwiniętych kwiatów - łatwo odchodzą od dna kwiatowego. Białe końce płatków dzikiej róży mogą być gorzkie, dlatego obcinałam je nożyczkami. Przed przystąpieniem do robienia konfitury płatki można umyć, a następnie delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ja nie myłam płatków

W kuchni Katie
Ozory wołowe w sosie chrzanowym 129

umyć i wyszorować, następnie w garnku zalać wodą, dodać włoszczyznę i przyprawy i gotować ok 2-3 godziny do miękkości. Po tym czasie wyjąć ozór, lekko przestudzić, zdjąć wierzchnią. białą skórkę i ozór pokroić ukośnie w plastry.   Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać, następnie zalać 1.5 szklanki ciepłym wywarem w którym gotował się ozór. Na samym końcu dodać śmietanę

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania