dzień dobry! (1 porcja) 2 jajka 2 łyżki pełnoziarnistej mąki szczypta soli klarowane masło do smażenia mus: 1 małe kaki 1/4 szklanki soku pomarańczowego 100% 2 łyżki płynnego miodu biały pieprz (czubek łyżeczki) szczypta mielonego kardamonu 1. Mus Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon
Kuchenna Kontrrewolucyaspirytusu 50% 300g cukru 300ml wody źródlanej Listki bazylii płuczemy na sitku, po czym wrzucamy do litrowego słoika. Limonkę sparzamy wrzątkiem, okrajamy z niej skórkę. Tę dokładnie pozbawiamy albedo (białej gąbczastej części), do czego najlepiej użyć tarki o małych oczkach, po czym również wrzucamy ją do słoika. Zalewamy wszystko alkoholem i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na tydzień
Kuchenna KontrrewolucyaPotrząsamy słojem, by wszystko się wymieszało i przykrywamy go czystą, lnianą ściereczką, po czym pozostawiamy na przynajmniej tydzień w ciepłym miejscu. Po kilku dniach na powierzchni powinna pojawić się biała piana, którą zbieramy łyżką. Gotowy zakwas przelewamy do szczelnych, szklanych butelek i przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy, jednak gwarantuję, że nie wytrzyma
Kuchenna Kontrrewolucyapieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. (po stuknięciu w spód, powinna wydać \"pusty\" dźwięk) Podajemy najlepiej na ciepło, posypaną cukrem z prawdziwą wanilią, z mlekiem lub białą kawą
Kuchenna Kontrrewolucyakukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam tę kuchnię tak późno. <3 ok. 600g białej kapusty (połowa małej główki) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka
Kuchenna KontrrewolucyaDelikatny w smaku kurczak i wyraziste ziemniaki raz! 2 nogi kurczaka olej rzepakowy 1 cebula ok. 600g młodych ziemniaków 2 nieduże pomidory 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka ciętej suszonej szałwii 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki i szczypta mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki oregano sól morska świeżo(...)rozdrabniamy suszony rozmaryn oraz szałwię. Zioła przesypujemy do miseczki i dodajemy do nich posiekany lub starty na tareczce/przeciśnięty przez grubszą praskę czosnek oraz szczyptę suszonego imbiru. Dosypujemy również biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyazupełnie nic to wyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól morska oraz czarny pieprz świeżo mielone tłuszcz do smażenia 5 ziaren
Kuchenna Kontrrewolucyacałkowicie gładko. Pod koniec miksowania sprawdzamy, czy pasta nie jest zbyt gęsta i w razie potrzeby podlewamy ją kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Jeśli potrzeba doprawiamy ją solą i pieprzem. Białą część pora bardzo drobno siekamy i mieszamy z całym serkiem Arla. Odstawiamy na kilkanaście minut, by smaki się połączyły. Ananasa siekamy bardzo drobno lub miksujemy w blenderze, po czym
Kuchenna Kontrrewolucyawieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni
Kuchenna Kontrrewolucyachłodnej wody 1 jajko pół łyżeczki soli farsz: 500g mięsa mielonego (powinno być tłuste, może to być na przykład łopatka 50/50 wieprzowa i wołowa) 3 ząbki czosnku 1 spora biała cebula pół pęczka świeżej kolendry bądź pietruszki bulion drobiowy (do farszu kilka łyżek i ok. 2 litrów do gotowania pierożków) sól, pieprz Ciasto przygotowujemy tak, jak na nasze pierogi
Kuchenna Kontrrewolucyamigdałów, zmielonych na mączkę (oraz niewielka ilość do oprószenia blachy) niewielka ilość masła do posmarowania blachy Składniki na ganasz migdałowy (masa migdałowa): 200 ml śmietanki 30% 4 tabliczki białej czekolady, rozpuszczonej w mikrofalówce lub kąpieli wodnej 100 g miękkiego masła 50 ml amaretto (można zastąpić 50 ml śmietanki) około 20 migdałów, posiekanych, do dekoracji Sposób przygotowania: Blaty migdałowe: Białka
WojnaNaSmaki.plSzybka i smaczna surówka. kawałek białej kapusty cebula szczypiorek sól cebulowa cukier pieprz czarny mielony sok z cytryny olej Kapustę i cebulę pokroić.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól , pieprz, odrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i zieleninę, wymieszać
Moje domowe kucharzeniegrilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy
Pyry na GazSkładniki : kilka galaretek (jeśli robicie kolorowy sernik to galaretki w różnych kolorach) serki homogenizowane białe 4 szt. – opakowania po 200 gr 8 łyżek cukru – najlepiej puder, ale jak dobrze wymieszacie to może być kryształ 1 cukier waniliowy (wanilinowy) Najlepiej gdyby serki przed przystąpieniem do pracy postały poza lodówką i nieco się ogrzały, aby w momencie łączenia z relatywnie
Ugotuj to sam ...Powoli dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części - jedną zostawiamy białą a do drugiej dodajemy kakao. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki (lub rękawa cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne
My simple kitchen