biała - 7122 przepisów (strona:204/475)

Chleb sezamowy 113

Chlebek jest bardzo miękki i sprężysty, a ziarenka sezamu ledwo wyczuwalne. Nam bardzo smakuje z dżemem i białym serem ale można go również jeść z wędliną". Czytaj więcej

Wiem co jem
Poziomki 110

Poziomki owocują przez całe lato, a ich owoce są małe i z wyglądu podobne do truskawek. Należą do rodziny różowatych. Kwitną w maju i czerwcu, mają białe małe kwiatuszki. Z powodzeniem można je uprawiać w ogródku, chociaż wtedy owoce nie są tak aromatyczne jak tych z lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń

Wiem co jem
Sezam 97

wzniesioną rozgałęzioną łodygę. Nasiona znajdują się w torebkach, które po dojrzeniu pękają. W jednej torebce może być około 80 nasion. Są płaskie i matowe, białe lub prawie czarne. Sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Nasiona zawierają białko (10 razy więcej niż mleko krowie ), żelazo, cynk, magnez, wapń oraz sezaminę i sesamolinę - substancje obniżające poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa

Wiem co jem
Fasola 143

Może być czarna, biała lub czerwona. W strąkach lub szparagowa. Przez lata nie doceniana i kojarzona z kuchnią biedniejszej części społeczeństwa, dziś wróciła do łask, głównie dzięki wegetarianom i dietetykom.Po opublikowaniu przez amerykańskich naukowców badań potwierdzających jej skuteczność w odchudzaniu i profilaktyce nowotworów, robi tam prawdziwą furorę, a tamtejszy Departament Rolnictwa zalecił nawet spożywanie około szklanki fasoli tygodniowo

Wiem co jem
Sernik z białą czekoladą 116

wielkim sukcesie ( oczywiście u mnie w domu ) czekoladowego sernika, postanowiłam iść za ciosem i zrobić kolejny, tym razem w wersji z białą czekoladą. Różnica jest jeszcze jedna, tego sernika się nie piecze, za wyjątkiem biszkoptowego spodu. Można go jednak z powodzeniem zastąpić gotowymi biszkoptami lub zrobić spód z pokruszonych herbatników i masła. Ja wolę zdrowszy i mniej kaloryczny więc

Wiem co jem
Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami 333

Pomysł na tę zapiekankę podsunęła mi siostra. Jest doskonała na drugie danie lub ciepłą kolację. Bardzo sycąca. Doprawiona na ostro białym pieprzem. Pachnąca czosnkiem i cebulą. Kusi nie tylko smakiem i aromatem, ale także wyglądem." Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-waniliowe 143

roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu

Wiem co jem
Sernik potrójnie czekoladowy 144

Jest modyfikacją sernika z białą czekoladą. Zamiast jednej warstwy sera są trzy, każda z innym rodzajem czekolady. Zrezygnowałam też z mandarynkowej polewy. Czytaj więcej

Wiem co jem
Gulasz wieprzowy z kurkami 96

nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Surówka z czerwonej kapusty 107

Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy". Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb orzechowy 98

Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Markizy migdałowe 103

Jest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią 137

Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale z serami zarówno białymi jak i żółtymi oraz delikatną wędliną. Do jego przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje oliwy Monini. Pierwsza podstawowa to Exstra Vergine Delicato, dzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga

Wiem co jem
Gęsina na Św. Marcina 177

kość piersiową, z uwagą ją oglądała i na podstawie jej koloru wyrokowała: - Patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości. Gdy się woda ścina i pierś gęsi biała, będzie zima stała. Św. Marcin to ukochany święty w całej katolickiej Europie i dość popularny w Polsce. Z jego osobą wiąże się wiele powiedzonek i porzekadeł. Jaki ma związek

Wiem co jem
Rozgrzewająca herbata z owocami leśnymi 111

spacer. Trochę wieje co prawda ale wystarczy ciepła czapka i szalik. Spacer nie musi być długi. Ja najbardziej lubię takie spacery po lesie iglastym, gdy wszystkie drzewa oprószone sa białym puchem. W takiej bajkowej scenerii prawie jak w pierwszej części "Opowieści z Narnii". W mojej okolicy o to nie trudno. Wszędzie dokoła sosny. Nawet widok z okna

Wiem co jem