wytworzony podczas pieczenia nie wypłynął, układamy pstrąga w folii na blaszce brzuchem do góry, w folii robimy 3-4 podłużne dziurki i wstawiamy na ok. 30 minut. Jemy z białym chlebkiem lub bagietką. ;) P.S. Pstrąga przygotowywał Prezydent, foto i tekst - Prezydentowa
Kuchnia Prezydentowejsmaku tę z puszki, notabene cholernie drogą), każdy kolejny raz sprawia mi przyjemność i niezwykłą satysfakcję. Bo to rytuał, bardzo podobny do tego, w jaki robi się naszą, białą kapustę. Tylko składniki i czynności są inne. I czas oczekiwania nieco krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała
Kuchnia Prezydentowejczasie zwiększyć temperaturę do 220° i zapiekać następne 5 minut. Podczas pieczenia kilka razy przemieszać pieczarki. Posypać natką pietruszki, natychmiast podawać w miseczkach, w których się zapiekały. Koniecznie z białym pieczywem i aioli
Kuchnia Prezydentowejbyło coś fantastycznego! :) Składniki: 1 filiżanka ryżu basmati kawałek laski cynamonu, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gwiazdka anyżu łyżka masła 2 łyżki suszonej marchewki i białych warzyw (pietruszki, selera, pasternaka) 1 płaska łyżeczka suszonych nasion kolendry 5-6 ziaren kardamonu sól, czarny pieprz do smaku 1. Ryż dokładnie przepłukuję kilka razy, aż do klarownej wody
Kuchnia Prezydentowejjabłka lub 1 małe 80 g ryżu (ugotowanego na sypko, najlepiej typu paraboiled) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki octu białego balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki dobrego majonezu koperek do przybrania 1 . Wymieszać marynatę, dodając oliwę na końcu. Buraczki obrać, obciąć wierzchy i wydrążyć ostrożnie , zostawiając(...)białka posiekać. 3 . W misce wymieszać ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć. 5 . Farszem napełniać
Kuchnia Prezydentowejoryginalnym przepisie wystąpiła mozzarella, ja uznałam, że lepsze będą polskie konotacje serowe i użyłam niewędzonego oscypka. Jeśli macie możliwość kupienia białego oscypka, zróbcie sobie koniecznie to "caprese". Smakuje fantastycznie! Chciałam tylko spróbować po zrobieniu zdjęć i po prostu nie mogłam się oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie(...)wygląda... ;) Składniki: 1 burak ugotowany lub upieczony 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem) 50 ml ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony) skórka otarta z cytryny koperek i kremowy ocet balsamiczny do dekoracji 1 . Zrobić
Kuchnia Prezydentowejsię zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności
Kuchnia Prezydentowejcappuccino 300 g mąki + do podsypywania 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g mielonych migdałów 100 g cukru (dałam 70 g) 200 g masła Do dekoracji: 50 g czekolady białej (lub kuwertury) 50 g czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami
Kuchnia Prezydentowejplasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki i nasion) lub z puszki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Kuchnia Prezydentowejtajskiego Jamiego Olivera, który zastosowałam do swojej wersji, a że jest z pewnością uniwersalny a przy tym przepyszny, ponawiam w tym przepisie. Składniki: 1/2 zielonego ogórka sałatkowego 1/3 długiej białej rzepy garść kiełków sojowych 1 mała marchewka 2-3 zielone cebulki (gruby szczypior) Sos tajski: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka
Kuchnia Prezydentowejbabki z kominkiem natłuścić masłem i wlać na dno łyżkę melasy, rozprowadzając po dnie. Pomarańcze obrać (najpierw z jednej zetrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce), pozbawiając je także białych włókienek. 2 . Pokroić pomarańcze w plastry szerokości ok. 5 mm i ułożyć dookoła na dnie, żeby zachodziły na siebie. 3 . Cukier i masło utrzeć do białości (ok. 7 minut
Kuchnia Prezydentowejjest perfekcyjne zbędnymi dodatkami. Zamieniłam jedynie składniki na podobne z tej samej rodziny - zamiast kołderki z masła użyłam sera topionego, zamiast szalotki dałam zieloną cebulkę, a zamiast koniaku - białego wina. Jestem jednak przekonana, że w pierwotnej wersji jest równie pyszny i taki z pewnością też będzie gościł na moim stole(...)swoją propozycję na równi z Kasinym Chicken Liver Pâté. Składniki: 300 g wątróbki 140 g masła 150 ml wina 4 zielone cebulki razem ze szczypiorem sól, pieprz biały pieprz ziołowy 1/2 kostki serka topionego typu cheddar 1,5 łyżeczki igiełek rozmarynu 1. Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon i żółci, dokładnie opłukać w zimnej wodzie i zalać mlekiem w miseczce
Kuchnia Prezydentowejwoda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty) cały(...)wypłynięcia 2 minuty, wyciągnąć, odparować i skropić oliwą, żeby się nie posklejały. Zupa: 300 ml bulionu 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego kawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz trochę paseczków skórki cytrynowej do dekoracji pieprz cytrynowy starty ser żółty 1. Bulion zagotować, dodać warzywa pokrojone
Kuchnia Prezydentowejulubionego) 3 płatki żelatyny (lub odpowiednia ilość żelatyny w proszku) 1 mała cykoria 1 plaster włoskiej szynki gotowanej 5 cienkich plastrów camemberta owalnego lub okrągłego 2 łyżki balsamicznego octu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego płatki chili sól, pieprz do smaku 1. Płatki żelatyny namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody lub w białego wina
Kuchnia Prezydentowejnieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem
Kuchnia Prezydentowej