biała - 7122 przepisów (strona:203/475)

Roszponka na różne sposoby 132

surowcem na różne surówki. Oto pierwsza z nich: LODOWA Z ROSZPONKĄ WE WŁOSKIM SOSIE Lodowa z roszponką we włoskim sosie Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 garście roszponki kilkucentymetrowy kawałek białej rzodkwi 1/2 młodej cukinii 1/2 opakowania kupnego sosu włoskiego w proszku półtorej łyżki oleju Wykonanie: Sałatę porwałam na mniejsze kawałki, razem z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce

Kuchenne zapiski Edyty
Smażona skórka cytrynowa 110

tylko uzbroić się w cierpliwość. Miąższ, który mi pozostał po obraniu skórek, wykorzystałam do usmażenia dżemu  KLIK Smażona skórka cytrynowa Składniki: 30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo) 30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru 600 ml wody Smażona skórka cytrynowa Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną

Kuchenne zapiski Edyty
Ekstrakt cytrynowy 136

zwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania  dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam do słoiczka o pojemności 200 ml. Wódkę wymieszałam z wodą i zalałam nią skórkę. Dokładnie zakręciłam, wstrząsnęłam w wstawiłam do ciemnej szafki

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron z karkówką, porem, cukinią i smażoną szałwią 165

makaronu „cienkie wstążki” (u mnie 1 „gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka pieczarkowa 576

pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie:  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka ,,Pluskające rybki’’ 232

wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z pekinki na raty 110

upraszczam opis wykonania :) Surówka doskonale smakuje na przykład z  tak przyrządzonym mięskiem . Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 3 małe ogórki kwaszone mała czerwona cebula kawałek białej części pora 1/4 dużego jabłka sól pieprz minimum porządna łyżka majonezu Wykonanie: Liście kapusty, paprykę, pora i jabłko umyłam i osuszyłam. Liście pokroiłam w kostkę. Ogórki przekroiłam wzdłuż

Kuchenne zapiski Edyty
Żółtozielony twarożek śniadaniowy 112

szczypioru 10-cio centymetrowy kawałek świeżego ogórka 1/4 żółtej papryki sól pieprz Wykonanie: Ogórka umyłam, obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Z umytej papryki odkroiłam około 1/4, usunęłam pestki i białe włókna i również pokroiłam w kosteczkę. Szczypior opłukałam, osuszyłam, drobno posiekałam. W miseczce rozgniotłam widelcem twaróg i wymieszałam z jogurtem i pokrojonymi warzywami. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem

Kuchenne zapiski Edyty
Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe 176

proszku słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano cukier Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy

Kuchenne zapiski Edyty
Kolorowa łąka – tort chałwowy w stylu angielskim 184

żadne grudki.   Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.Użyłam ok. 800 g gotowej białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu ( Wilton ). Jako że jestem początkująca w przygotowywaniu tortów w stylu angielskim, dekoracja tortu zajęła mi ok. 4 h. Ale była

Domowa Cookierenka Agi
Torebka - tort czekoladowy 169

śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką)   dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to dżem porzeczkowy) Do nasączenia: 1 szklanka wrzątku 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy białka

Domowa Cookierenka Agi
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 192

się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.Użyłam ok. 600 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka cynamonowe z suszonymi malinami 151

łyżeczką cynamonu) Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 175 ° C (z termoobiegiem). Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem razem z cukrem brązowym i białym na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, sodę rozpuszczoną w 1 łyżce wody i ekstrakt z wanilii. Kolejno dodawać: szczyptę soli, cynamon, stopniowo dosypać mąkę i budynie. Miksować

Domowa Cookierenka Agi
Tort urodzinowy Pomponiki 215

się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Użyłam ok. 800 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton).  Pompony wykonałam wg instrukcji zamieszczonej obok:   Źródło: http://www.cakesbyjantine.nl/tutorial-ruffle-pompom-flowers/

Domowa Cookierenka Agi
Podwójny sernik OREO 275

dosypywać mąkę ziemniaczaną. 6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 7. Połowę masy serowej wylać na warstwę ciastek. Do drugiej połowy dodać roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i wylać na środek białej warstwy. Można delikatnie przemieszać warstwy nożem. 8. Połamać pozostałe ciastka i posypać nimi wierzch sernika. 9 . Piec ok. 45-55 min (u mnie 55 min) . Po całkowitym wystudzeniu wstawić

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania