Chłopski garnek 944Chłopski garnek to pomysł na prosty i sycący posiłek dla każdego mężczyzny i nie tylko. Jest to rodzaj gulaszu lub bardzo gęstej zupy. Chłopski garnek możemy przygotować na wiele sposobów, niektórzy dodają do niego ziemniaki, kapustę lub paprykę, ale podstawą jest kiełbasa i boczek wędzony. Natomiast u mnie chłopski garnek jest z fasolą, a podałam go z pieczywem. Jest
Danka Pichci
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 119zębami groszku. INNE PYSZNE ZUPY TU NA BLOGU: KREM Z PIECZAREK Z GRZANKAMI ZUPA TOM KHA GAI ZUPA KREM Z KALAREPY GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM ŻUREK Z AZJATYCKĄ NUTĄ ZUPA KREM Z AWOKADO ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU: – Kremowa o puszystej
globuskulinarny
indyk w marynacie musztardowej z gulaszem warzywnym... 194gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić na kostki, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać na średnim ogniu. Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory opłukać i ze skórką zmiksować pałką blendera. Do gulaszu wlać zmiksowane pomidory, dodać ostrą papryczkę z kilkoma pestkami, wlać wodę, wsypać kucharka i gotować z 15 minut na średnim ogniu. Na koniec wsypać posiekany koperek, podawać z czym się lubi
W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowina w sosie z porem 117Buraczki, kasza i dobry gulasz czyli przepis na pożywny i dobry obiad który zasmakuje każdemu panu, jestem tego pewna, warto spróbować. Wieprzowina w sosie z porem składniki 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki2 ły Artykuł Wieprzowina w sosie z porem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!
Ryż (kuskus) z kalafiora albo brokuła 155zupie (np. pomidorowej zamiast ryżu) albo podany osobno – jako zamiennik zwykłego ryżu – nie tylko do potraw kuchni azjatyckiej, ale także do tradycyjnych polskich dań jak gulasz. Warzywa są fantastyczną alternatywą dla zwykłego ryżu albo kuskusa. Kalafior i brokuł mieszczą się w diecie niskowęglowodanowej , SCD i GAPS , bezglutenowej , protokole autoimmunologicznym oraz oczywiście w diecie paleo i samuraja . Niestety
PaleoSMAK
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 174Jest to też świetny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Można podać je z sosem czosnkowym, sałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko
Kuchnia MagdaLeny
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 174Jest to też świetny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Można podać je z sosem czosnkowym, sałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko
Kuchnia MagdaLeny
Zupa paprykowa z kurczakiem 152Jeżeli lubisz paprykę w gulaszach lub leczo, to ta zupa również Ci posmakuje Nie zawiera zbyt wielu składników, a jest pyszna Jeśli chcesz, możesz dodatkowo ją wzbogacić większą ilością warzyw (marchewką, selerem, kalafiorem) . Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten. Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami
Kulinarny S.O.S.
Zupa ogórkowa 172domu nie mam żadnych fanów zup. Więc jak już je gotuję, to zazwyczaj jest to rosół, część zjadam, część mrożę jako czysty bulion i wykorzystuje jako baza do gulaszu, klopsików czy innych dań a z pozostałego rosołu drugiego dnia robię pomidorową, krupnik bądź właśnie zupę ogórkową. Dzięki zawartości ogórków kiszonych zupa ogórkowa jest kwaskowata, intensywna smaku. Do tego pełna dodatków
To Musisz Wiedzieć
Gulasz z sarny - dziczyzna 224śmiało mogę powiedzieć, że to jest moje popisowe danie. Gulasz z dzika już znacie, tym razem wjechała sarna. Porcja 6-10 Składniki: 1 kg mięsa z sarny (użyłam udźca) 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 średni seler 250 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny
Niezły Młynek
Smalec (czysty) 125jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. PaleoSMAK Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp
PaleoSMAK
Tatar 137chude i delikatne – koniecznie świeże! Jak pachnie niezbyt przyjemnie, to go nie jedz, jak zaczęło lekko brązowieć, ale nie śmierdzi, to z mięsa takiego da się zrobić jeszcze gulasz, ale tatara nie. Wołowinę najlepiej drobno posiekać (w poprzek włókien), choć łatwiejsze jest użycie mielonego mięsa. Mimo iż siekany tatar wydaje się mieć bardziej wyrazisty smak, to na zdjęciu powyżej
PaleoSMAK
Ciasto dyniowe z gruszkami 147następnie je zamrozić. Wtedy, gdy już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Z dyni możemy przygotować zupę krem, możemy ją oddać do gulaszu, do curry, do zapiekanki, do sałatki z makaronem czy też z kaszą. Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem feta. Dynia
Kulinarne przygody Gatity
Ryż z sosem pomidorowym i żurawiną 116potraw? Jeśli nie straszne jest Wam takie gotowanie, to zachęcam przy okazji, do przetestowania przepisu na sos paprykowy z pomidorami , do którego wpadły rodzynki. Zobacz również moje przepisy na gulasz z batatów , curry z kalafiora , ryż z cukinią i dal z burakiem . Artykuł Ryż z sosem pomidorowym i żurawiną pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendman
Placki po węgiersku -pomysł na pyszny obiad 156Ulubiony obiad mojego męża, bardzo często gości w naszym domu. Konkretny ,treściwy i do tego przepyszny. Gulasz paprykowy z jagnięciną(możecie zamienić na wołowinę, będzie również pysznie),do tego chrupiące placki ziemniaczane i surówki....Mniam...polecam gorąco
Swojskie jedzonko