gulasz - 5976 przepisów (strona:204/399)

Węgierskie naleśniki Gundel 111

Dziś kuchnia węgierska. Jak to mówią Polak , Węgier ...itd ale czy oprócz słynnego już gulaszu z dużą ilością papryki znamy coś więcej od naszych " bratanków"? Dziś chciałam Wam pokazać pyszny przepis , który wzięłam z węgierskiej strony - znajdziecie ją tutaj na naleśniki Gundel. Są one niezwykle popularne np w Budapeszcie. Zapraszam :) Naleśniki Gundel Ciasto naleśnikowe: - 200ml mleka - 50 ml oleju

Kuchnia Pełna Emocji
Małe co nieco o niemieckiej kuchni 127

ulicy jako prosty fast food. Bratwurst to kiełbaska grillowana (lub smażona). Podobnie jak currywurst, można ją bez problemu kupić na ulicy. Oprócz wszechobecnych kiełbasek w knajpach są serwowane gulasze, sznycle czy inne mięsa. Dodatki to często ziemniaki, pyzy ziemniaczane z dodatkiem kapusty. Wursty z frytkami: Chilli con carne w ziemniaku pieczonym: Sznycel: Na zimne wieczory fajnie się sprawdził, co prawda

psgotujemy
Cuda natury. Bakłażan. Wartości i zastosowanie 96

jedzenie bakłażana wpływa na obniżenie złego cholesterolu oraz zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Zastosowanie w kuchni Bakłażana możemy smażyć, zapiekać bądź dodawać go do wielu potraw, np. do gulaszów. Pyszną oraz sycącą potrawą są bakłażany faszerowane, np. kaszą jaglaną, pęczakiem lub drobnym makaronem z pomidorami i mozzarellą bądź ryżem i mięsem mielonym. Z grillowanego bakłażana można przygotować wegetariańskie gołąbki

ProstePesto.pl
Hummus ze szparagami 147

Ostatnio przygotowywane szparagi z sosem holenderskim okazały się dość twarde po odłamaniu główek i zostało dużo końcówek. Nigdy ich nie wyrzucam i zawsze przerabiam, dodając do gulaszu lub gotując z nich zupę-krem . Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek rosti z boczkiem z surowych ziemniaków 111

banalnie prosty specjał, czyli placek przyrządzany z ziemniaków surowych lub wcześniej podgotowanych i często jedzą go na śniadanie. Do tej pory robiłam te małe placki rosti jako dodatek do gulaszu, tym razem postanowiłam zrobić jeden duży, który starczył na obiad dla 2 osób. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kopytka 99

Przepis na tradycyjne kopytka. Mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu, mięsa duszonego. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: >4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 1.2 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżka soli 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy ziemniaki przez praskę

karolgotuje
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 106

Uwielbiam kluski śląskie, ale przyznam bez bicia, że najlepiej smakują mi w towarzystwie smacznego gulaszu. Ten przygotowałam z szynki, ale jeśli macie ładny kawałek łopatki to śmiało skorzystajcie! Nie jest to danie szybkie, bo zarówno na kluski jak i mięso potrzeba trochę czasu, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;) Składniki: 3 łyżki oleju 600g szynki wieprzowej 4 łyżki mąki

Kuchnia w czekoladzie
Chleb ze śliwkami pszenno-żytni 108

pieczywo PRZEPIS1TYTUL Chleb cebulowy bez wyrabiania Wiejski chleb Chleb tygrysi Domowe bajgle chleb razowy na sodzie Zobacz też najnowsze przepisy Chleb ze śliwkami pszenno-żytni Burger z halloumi Gulasz cebulowy Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Artykuł Chleb ze śliwkami pszenno-żytni pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Sałatka z bakłażanem i szpinakiem 80

Sałatka z bakłażanem i szpinakiem Ostatnio obkupiłem się w bakłażany na promocji… W końcu najlepsze rzeczy, to te wyrwane “na okazji”, za pół ceny 😂 Wczoraj zrobiłem gulasz warzywny , czyli tzw ratatuj. Dzisiaj natomiast chodziła za mną sałatka z bakłażanem i szpinakiem, którą wzbogaciłem o smażone pomidorki koktajlowe i ciecierzycę… Dla mnie istna petarda. Jaka jest sałatka

Blendman
Pieczarki faszerowane białą kiełbaską 109

znaleźć różnego rodzaju nieduże kiełbaski.  Ponieważ takie kiełbaski to nic innego jak mięso mielone, ale już doprawione, wykorzystuje się je na wiele sposobów np. do przygotowania pulpecików, zapiekanek, gulaszy itp. Do przygotowania faszerowanych pieczarek można oczywiście użyć zwykłej, polskiej białej kiełbasy, która jest także doprawiona. Ja do przygotowania pieczarek faszerowanych białą kiełbaską użyłam dobrej jakościowo kiełbaski z karmelizowaną cebulą

Codzienne Gotowanie
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 90

każdym kraju istnieją wewnętrzne tradycje kuchenne. Każdy kraj posiada swoje dania narodowe. Dla jednych jest to makaron z sosem pomidorowym, czy ryż z warzywami. Dla innych krwisty stek lub gulasz. Polacy również posiadają swoje dania narodowe. I to nie jedno, lecz więcej. Do jednych z najbardziej popularnych polskich dań należą pierogi. Pierogi powstają z kawałka cienkiego i elastycznego ciasta, które

ProstePesto.pl
Kotlety ziemniaczane z sosem czosnkowym 208

ziemniaków. Te kotlety możecie zrobić z ziemniaków z wczoraj, albo ze świeżo ugotowanych i ostudzonych. U mnie akurat z sosem czosnkowym, ale pasują dosłownie do wszystkiego, kleks śmietany, łosoś, gulasz. Tylko wyobraźnia jest ograniczeniem. Składniki (8 kotletów): - 1/2 kg ugotowanych, potłuczonych ziemniaków (do tłuczenia można dodać masła) - 1 jajko - 1-2 łyżki mąki (masa powinna być dosyć luźna, ale trzymać

Cook&Love
Szybkowar – gdy jeść się chce, a gotować niekoniecznie 101

tylko pamiętać o tym, aby produkty podczas gotowania były zanurzone w wodzie. Jedyną wadą szybkowarów jest to, że nie można sprawdzić smaku i doprawić w trakcie gotowania np. zup, gulaszu, bigosu, itd. Należy to zrobić przed gotowaniem lub po ugotowaniu. Szybkowar jest garnkiem wykonanym ze stali nierdzewnej lub z aluminium. Dzięki pokrywie, która wyposażona jest w specjalną uszczelkę i umocowana

ProstePesto.pl