Gulasz wieprzowy z pieczarkami 164Uwielbiam kluski śląskie, ale przyznam bez bicia, że najlepiej smakują mi w towarzystwie smacznego gulaszu. Ten przygotowałam z szynki, ale jeśli macie ładny kawałek łopatki to śmiało skorzystajcie! Nie jest to danie szybkie, bo zarówno na kluski jak i mięso potrzeba trochę czasu, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;) Składniki: 3 łyżki oleju 600g szynki wieprzowej 4 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladzie
Chleb ze śliwkami pszenno-żytni 157pieczywo PRZEPIS1TYTUL Chleb cebulowy bez wyrabiania Wiejski chleb Chleb tygrysi Domowe bajgle chleb razowy na sodzie Zobacz też najnowsze przepisy Chleb ze śliwkami pszenno-żytni Burger z halloumi Gulasz cebulowy Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Artykuł Chleb ze śliwkami pszenno-żytni pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pl
Sałatka z bakłażanem i szpinakiem 133Sałatka z bakłażanem i szpinakiem Ostatnio obkupiłem się w bakłażany na promocji… W końcu najlepsze rzeczy, to te wyrwane “na okazji”, za pół ceny 😂 Wczoraj zrobiłem gulasz warzywny , czyli tzw ratatuj. Dzisiaj natomiast chodziła za mną sałatka z bakłażanem i szpinakiem, którą wzbogaciłem o smażone pomidorki koktajlowe i ciecierzycę… Dla mnie istna petarda. Jaka jest sałatka
Blendman
Pieczarki faszerowane białą kiełbaską 163znaleźć różnego rodzaju nieduże kiełbaski. Ponieważ takie kiełbaski to nic innego jak mięso mielone, ale już doprawione, wykorzystuje się je na wiele sposobów np. do przygotowania pulpecików, zapiekanek, gulaszy itp. Do przygotowania faszerowanych pieczarek można oczywiście użyć zwykłej, polskiej białej kiełbasy, która jest także doprawiona. Ja do przygotowania pieczarek faszerowanych białą kiełbaską użyłam dobrej jakościowo kiełbaski z karmelizowaną cebulą
Codzienne Gotowanie
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 143każdym kraju istnieją wewnętrzne tradycje kuchenne. Każdy kraj posiada swoje dania narodowe. Dla jednych jest to makaron z sosem pomidorowym, czy ryż z warzywami. Dla innych krwisty stek lub gulasz. Polacy również posiadają swoje dania narodowe. I to nie jedno, lecz więcej. Do jednych z najbardziej popularnych polskich dań należą pierogi. Pierogi powstają z kawałka cienkiego i elastycznego ciasta, które
ProstePesto.pl
Kotlety ziemniaczane z sosem czosnkowym 265ziemniaków. Te kotlety możecie zrobić z ziemniaków z wczoraj, albo ze świeżo ugotowanych i ostudzonych. U mnie akurat z sosem czosnkowym, ale pasują dosłownie do wszystkiego, kleks śmietany, łosoś, gulasz. Tylko wyobraźnia jest ograniczeniem. Składniki (8 kotletów): - 1/2 kg ugotowanych, potłuczonych ziemniaków (do tłuczenia można dodać masła) - 1 jajko - 1-2 łyżki mąki (masa powinna być dosyć luźna, ale trzymać
Cook&Love
Szybkowar – gdy jeść się chce, a gotować niekoniecznie 149tylko pamiętać o tym, aby produkty podczas gotowania były zanurzone w wodzie. Jedyną wadą szybkowarów jest to, że nie można sprawdzić smaku i doprawić w trakcie gotowania np. zup, gulaszu, bigosu, itd. Należy to zrobić przed gotowaniem lub po ugotowaniu. Szybkowar jest garnkiem wykonanym ze stali nierdzewnej lub z aluminium. Dzięki pokrywie, która wyposażona jest w specjalną uszczelkę i umocowana
ProstePesto.pl
Pilaw z kurczakiem 198inne potrawy z ryżem i kaszą: Pilaw prawie uzbecki Risotto z borowikami i szałwią Chłopskie kaszotto Pęczotto z grzybami i boczkiem Risotto ze szpinakiem Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami Pilaw z kurczakiem Składniki (na 8 porcji): 4 ćwiartki kurczaka 300g ryżu (najlepiej brązowego) 2 duże cebule (ok 200g) 3 marchewki (ok 300g) 4 łyżki gęsiego
Obiad gotowy
Burger z halloumi 132dania bez mięsa Makaron z masłem szałwiowym Sałatka ziemniaczana z groszkiem Buraki Wellington Chili z dynią Tortille z serem halloumi Naleśniki ryżowe Zobacz też najnowsze przepisy Burger z halloumi Gulasz cebulowy Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Artykuł Burger z halloumi pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pl
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 162cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest chleb. Istnieje około 300 różnych gatunków chleba i około
ProstePesto.pl
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty 152Pyszna surówka z gotowanej czerwonej kapusty z dodatkiem, marchwi, cebuli i jabłka to pyszny dodatek który będzie idealnie pasował do wielu dań obiadowych. Tą surówkę często podaję do różnych gulaszy, w mojej rodzinie przepis znany od lat (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 marchew 1 średnia cebula 2 średnie jabłka 4-5 łyżek kwaśniej śmietany
Blog kulinarny S9.PL
Ratatouille 167Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo
Smaczny zeszyt
Kluski wołyńskie 151przeglądzie kuchni stwierdziłam, że mogę zrobić kluski wołyńskie. Kluski wołyńskie są dość uniwersalne - można jeść je na słodko (np. z truskawkami), na wytrawnie jako dodatek do mięsa czy gulaszu, ale mogą także same w sobie stanowić posiłek (np. polane masełkiem). Kluski wołyńskie - przepis na 4 porcje Do przygotowania klusek będziesz potrzebować: 200g mąki gryczanej, szklankę mleka, 300g twarogu półtłustego
Z notatnika dietetyka