powinna znaleźć się w każdej kuchni. Wytrzymała, funkcjonalna i odporna na uszkodzenia. Idealna do przygotowywania najróżniejszych obiadów dla całej rodziny. Możecie w niej przygotować wspomniane pulpeciki z pieczarkami, gulasz, piersi z kurczaka w śmietanowym sosie, sos z kaszą, a nawet najróżniejsze warzywne placki i placuszki. Wiele inspiracji znajdziecie na moim blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Obiady”. Mam też
Słodkie okruszkiszynki wieprzowej 2 marchewki 2 cebule 1/4 główki czerwonej kapusty sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania przepisu: Mięso … Czytaj dalej Gulasz z szynki wieprzowej z czerwoną kapustą
czarrna od kuchnidodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie gulaszu ale też potrawą niemal płynną. przyprawioną mieszanką ziół i przypraw. Największą rolę odgrywają: kurkuma , kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon oraz goździki, kmin rzymski, cynamon , imbir
W garach u Gosiwersji, wymieszać widelcem w misce (wówczas ziarenka kaszy będą bardziej wyczuwalne). Najlepiej smakują z dipem czosnkowym, mizerią lub sosem pieczarkowym . Można podać do mięs i ryb z grilla lub gulaszy. SKŁADNIKI / 8 sztuk 150 -200 g (1-1i1/2 szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej 50 g sera, najlepiej parmezanu lub twardego sera żółtego 1 ząbek czosnku 1 łyżka pestek słonecznika
cool and mintysztufada , pyszna pieczeń Sztufada to pieczeń wołowa szpikowana wędzoną słoniną . Ja z racji tego ,że moi chłopcy wołowinę tolerują tylko w rumsztykach lub hamburgerach , no przejdzie jeszcze gulasz. Postanowiłam zastąpić wołowinę chuda szynką wieprzową . Mimo iż wołowe mięso jest znacznie zdrowsze , cóż zrobić jak rodzinka typowo polska i kocha smak wieprzowiny … Dobrze że nie gardzą także drobiem , królikiem
Ogrodnik w podróżyDobrze znany na całym świecie gulasz, tym razem w wersji bez mięsa. Za to z kawałkami ziemniaków i marchewki oraz jędrnymi pieczarkami i marynowanymi cebulkami. Wszystko chwilkę podsmażone, a następnie krótko gotowane w czerwonym winie i bulionie. Sosik n ajlepiej smakuje z puree z batatów lub zwykłych ziemniaków. Można podać z kopytkami lub kluskami śląskimi. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
cool and mintyświeże zioła. W szczególności potrzebne są łodygi pietruszki i koperku, które nadają odpowiedniego smaku całej potrawie. Innymi przepisami na “comfort food” są: zupa ziemniaczana z soczewicy , zupa dyniowa , koreański gulasz . Składniki: 500 g surowej soczewicy czerwonej 3 litry zimnej wody 2 średnie cebula 1 niewielka główka czosnku 1 marchewka 1 duży ziemniak świeże zioła: pietruszka i koperek (po dwie wiązki
Lamarida.plKopytka , odsmażane najlepsze , przepis Kopytka , kto ich nie zna Są pyszne i proste do zrobienia . Smakują świetnie z gulaszem lub jako dodatek do mięsa . Genialne będą też dla amatorów kuchni wegetariańskiej , gdyż zaserwowane z warzywami , czy sosem pomidorowym z parmezanem będą hitem . Ale co by nie mówić najsmaczniejsze są odsmażone . Bynajmniej w takiej wersji najbardziej smakują moim chłopakom
Ogrodnik w podróżypoprzerastane tłuszczykiem (wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku), dlatego wybrałem łopatkę. Możesz sięgnąć po chudszy kawałek mięsa, też będzie OK. Wieprzowinę pokrój w kostkę, jak do gulaszu, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na oleju roślinnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, mięso nabierze dodatkowego aromatu. Z mięsa uwolnią się soki, możesz
kuron.com.plŚwiatowe inspiracje znajdziemy także znacznie bliżej. Francuski choucroute garnie to bigos, w którym możemy cieszyć się dużymi, niepokrojonymi kawałkami mięsa. Z kolei cassoeula to włoska wariacja na temat rozgrzewającego gulaszu. Dla bawiących się tradycją Wydaje się, że kapusta i mięso są obecne w polskiej kuchni od zawsze. Nie dla każdego brzmią jak składniki, z których można wyczarować frykasy godne nowoczesnych
Codogaraprzyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować i wlać do duszonego mięsa z kapustą. Gulasz doprawić pieprzem, ewentualnie solą i dodać posiekany koperek. Podawać gorący z ziemniakami, najlepiej młodymi. Smacznego
https:KKuchniaMniamWszyscy lubimy gulasz, dlatego też często go przygotowuję. Dla urozmaicenia próbuję różnych dodatków. Tym razem w ruch poszły ogórki kiszone. Połączenie jak najbardziej udane. Bardzo wam polecam! Składniki: 800 g szynki bez kości 1 duża cebula 2 marchewki kilka dużych pieczarek 2 duże ogórki kiszone czosnek granulowany i świeży przyprawa do mięsa (kebab-gyros, a u mnie do grilla) sól
Kuchnia domowa Aniktórą znają chyba wszyscy. Poniżej przedstawiam klasyczną wersję dającą mnóstwo możliwości do ich podania. Można je spożywać na słodko ze śmietaną lub wytrawnie - np. z serem, łososiem czy gulaszem. (W opcji słodkiej zrezygnujcie z cebuli i czosnku.) (około 15 sztuk) 4-5 ziemniaków (średnich) 1 jajko 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki
Di gotujegodziny! Jest cichy, więc spokojnie może pracować w nocy, gdy śpimy. Uniwersalny i bardzo elastyczny jeśli chodzi o możliwe do przygotowania potrawy typowe na LCHF i nie tylko jak gulasze i wszelkie dania jednogarnkowe, zupy oraz buliony (rosół długo gotowany to po prostu bajka!) bigos, wszelkie mięsa, ryby, sosy, przetwory z warzyw i owoców itp. Artykuł WOLNOWAR W KUCHNI LCHF
Ola la LCHF