gulasz - 5883 przepisów (strona:225/393)

Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem) 306

takich tradycyjnych klusek w nieco nowoczesnej formie – na pewno zrobią wrażenie, a przygotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste. Pysznie smakują z sosem kurkowym (u mnie dodatkowo był gulasz z cielęciny), pieczeniowym, czy z warzywnym leczo – znakomity, domowy obiad. Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek

Poezja smaku
Placuszki kokosowe z sosem jagodowym a także recenzja książki Sposób na Hashimoto - Karen Frazier. 130

Jest ich około 125, Więc każdy z nas wybierze coś dla siebie nie koniecznie będąc na diecie... Przepisy jak w większości książek podzielone są na śniadania, przekąski, zupy i gulasze, sałatki, dania wegetariańskie, ryby i owoce morza , desery itd.. Ja postanowiłam przygotować danie z rozdziału śniadaniowego, padło na; Placuszki kokosowe z sosem jagodowym. Składniki; pół szklanki maki kokosowej

Radość kipiąca uśmiechem.
Żeberka w sosie własnym 142

Najpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu.  1 kg żeberek  3 cebule 3 marchewki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1-2 łyżki mąki olej 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i przyprawami.  2. Na rozgrzanym oleju

Szefowa kuchni
Kotlety wegańskie z fasoli 175

jadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym lub gulaszem. Składniki: 500 g białej fasoli 80 ml bułki tartej plus do obtoczenia (bezglutenowa może być) 3 cebule 1,5 szklanki ryżu plus 4 szklanki wody łyżka soli kala namak (ma smak

Zasmakuj Kuchni
Kasza z cukinią, idealny lunchbox 126

palonej, za to ma więcej składników odżywczych. Nie każdy przepada za zapachem i smakiem palonej kaszy, ja ją lubię bardziej w ostrzejszych wersjach dań, np. z mięsnym nieco ostrym gulaszem lub kiszonkami. Wyniosłam to z domu i dobrze, bo kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz – na zdrowie! SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku 111

takie warzywne zamienniki tradycyjnych dań? Smacznego!   A jeśli szukacie pomysłów na dania z wykorzystaniem cukinii, polecam inne moje przepisy:   Spaghetti z cukinii Kotleciki z kalafiora i cukinii Gulasz z cukinii   Artykuł Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Wątróbka wieprzowa z cebulką 168

stronie, a następnie na drugiej, bez zbędnego przewracania, a także podczas smażenia nie nakłuwać jej widelcem, aby nie pryskała. Zobacz też: Karkówka z pieczarkami Polędwiczki w kremowym sosie własnym Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g wątróbki wieprzowej mąka do obtaczania wątróbki

Kuchnia Bazylii
Nokedli - węgierskie kluseczki z sosem czereśniowym 112

Nokedli to rodzaj popularnych na Węgrzech kluseczek, idealnych jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy a z sosem czereśniowym smakują obłędnie. Są to podobne kluseczki do niemieckich czy austriackich szpecli. Do zrobienia kluseczek najlepiej służy przyrząd z dziurkami na który wylewa się ciasto i wprost nad garnkiem przeciera specjalna łopatką. Jeśli takowego przyrządu nie posiadacie wystarczy robić kluseczki przy użyciu łyżeczki

Moje Małe Czarowanie
Buraki pieczone 102

pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same

Zasmakuj Kuchni
Szare kluski z surowych ziemniaków 627

delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem, twarogiem czy po porostu polane śmietaną. 3-4 porcje: * ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 1 szklanka* * jajko- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta Okrasa: * kapusta

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka z pieczarkami 129

patelni, albo dość płaskim garnku. Mam nadzieję, że przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami przypadnie Wam do gustu. Zobacz też: Zapiekana karkówka po flisacku Karkówka w sosie własnym Prosty gulasz wieprzowy Przepis na karkówkę z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 3-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki 2 łyżki oleju cebula 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu

Kuchnia Bazylii
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 127

byłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry. Świetnie sprawdza się jako mięso do przyrządzenia w wolnowarze lub metodą sous vide. Strusie jajo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z ryżem idealna do pracy. Przepis krok po kroku. 208

ryżem idealna do pracy.   Sałatka obiadowa   Jeżeli decydujemy się robić jedzenie na wynos, to najczęściej są to dania tzw. jednogarnkowe (potrawki, gulasze, zapiekanki). Jeśli ma to być sałatka, najlepiej jeżeli przybierze ona postać pełnego dania. Jest to typ, który nazywam sałatka obiadowa. Czyli potrawa po której, czuje się najedzony

kuron.com.pl
Zapiekanka pasterska 360

łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę

Simply Food