Najpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu. 1 kg żeberek 3 cebule 3 marchewki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1-2 łyżki mąki olej 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i przyprawami. 2. Na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchnijadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym lub gulaszem. Składniki: 500 g białej fasoli 80 ml bułki tartej plus do obtoczenia (bezglutenowa może być) 3 cebule 1,5 szklanki ryżu plus 4 szklanki wody łyżka soli kala namak (ma smak
Zasmakuj Kuchnipalonej, za to ma więcej składników odżywczych. Nie każdy przepada za zapachem i smakiem palonej kaszy, ja ją lubię bardziej w ostrzejszych wersjach dań, np. z mięsnym nieco ostrym gulaszem lub kiszonkami. Wyniosłam to z domu i dobrze, bo kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz – na zdrowie! SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz, słodka
Zasmakuj Kuchnitakie warzywne zamienniki tradycyjnych dań? Smacznego! A jeśli szukacie pomysłów na dania z wykorzystaniem cukinii, polecam inne moje przepisy: Spaghetti z cukinii Kotleciki z kalafiora i cukinii Gulasz z cukinii Artykuł Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondistronie, a następnie na drugiej, bez zbędnego przewracania, a także podczas smażenia nie nakłuwać jej widelcem, aby nie pryskała. Zobacz też: Karkówka z pieczarkami Polędwiczki w kremowym sosie własnym Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g wątróbki wieprzowej mąka do obtaczania wątróbki
Kuchnia BazyliiNokedli to rodzaj popularnych na Węgrzech kluseczek, idealnych jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy a z sosem czereśniowym smakują obłędnie. Są to podobne kluseczki do niemieckich czy austriackich szpecli. Do zrobienia kluseczek najlepiej służy przyrząd z dziurkami na który wylewa się ciasto i wprost nad garnkiem przeciera specjalna łopatką. Jeśli takowego przyrządu nie posiadacie wystarczy robić kluseczki przy użyciu łyżeczki
Moje Małe Czarowaniepieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same
Zasmakuj Kuchnidelikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem, twarogiem czy po porostu polane śmietaną. 3-4 porcje: * ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 1 szklanka* * jajko- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta Okrasa: * kapusta
Kraina Miodem Płynącapatelni, albo dość płaskim garnku. Mam nadzieję, że przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami przypadnie Wam do gustu. Zobacz też: Zapiekana karkówka po flisacku Karkówka w sosie własnym Prosty gulasz wieprzowy Przepis na karkówkę z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 3-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki 2 łyżki oleju cebula 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu
Kuchnia Bazyliibyłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry. Świetnie sprawdza się jako mięso do przyrządzenia w wolnowarze lub metodą sous vide. Strusie jajo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataryżem idealna do pracy. Sałatka obiadowa Jeżeli decydujemy się robić jedzenie na wynos, to najczęściej są to dania tzw. jednogarnkowe (potrawki, gulasze, zapiekanki). Jeśli ma to być sałatka, najlepiej jeżeli przybierze ona postać pełnego dania. Jest to typ, który nazywam sałatka obiadowa. Czyli potrawa po której, czuje się najedzony
kuron.com.plłyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę
Simply Foodpieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same
Zasmakuj Kuchninatkę pietruszki. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy razem z mąką, grysikiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy i dobrze wyrabiamy masę. Smażymy na oleju niewielkie płaskie placuszki. Podajemy z gulaszem lub innym sosem oraz z surówką. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po wiecej regionalnych przepisów
Trzeci talerz