gulasz - 5976 przepisów (strona:239/399)

20 przepisów na obiad jesienią! 152

Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie

SMYKWKUCHNI
Filety z udek kurczaka z warzywami 240

Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru

Maminek kulinarny
Gulasz warzywny z kiszonym ogórkiem – dieta dr Dąbrowskiej 228

gulasz warzywny świetnie rozgrzewa podczas tej wychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka

To co kocham
Ratatouilie- gulasz warzywny 138

Ratatouille rodem z Francji naszym domowym hitem.  Gulasz warzywny może być wegański, wegetariański, lub z wersją mięsną- dla mięsożerców takich jak nasza rodzina. Dodałam do niego kiełbasę wiejską, bogatą w czosnek i przyprawy.  Znacie zapewne naszą polską kiełbasę, tu w UK na wagę złota.  Warzywa można obsmażyć każde z osobna jak ja to zrobiłam, lub wszystkie razem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Knedle bułczane. Kluski z bułki 307

albo z samych bułek. Takie kluski pozwalają dobrze spożytkować czerstwe pieczywo i mogą być ciekawą pozycją w naszym domowym menu. Knedle z bułki doskonale nadają się jako dodatek do gulaszu czy innych dań z sosem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
smaczne kopytka... 164

złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej 152

Kimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym

Di gotuje
PLACKI ZIEMNIACZANE 239

placki ziemniaczane. Z dodatkiem cebulki, czosnku i pieprzu ziołowego. Idealne na szybki obiad po pracy. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Pyszne także z sosem pieczarkowym lub gulaszem. SKŁADNIKI / 24 sztuki 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki  przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego olej

cool and minty
Domowy gyros w tortilli 128

domu własnoręcznie wykonany jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Mieszankę przypraw możecie wykorzystać później do różnych innych dań, marynowania mięsa, nie tylko piersi ale także wieprzowiny, do gulaszu czy mięsa na grilla. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 157

tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś. Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam chlebem, takim pieczonym w domu.  Piernikowy Konkurs Kopernika  poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka z pora 358

Jest wyśmienita a tak tradycyjna i prosta! Surówka do obiadu. Ostrzejsza w smaku i wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów. Do tego prosta w przygotowaniu, w kilka chwil. Smaczna i lekko ostra, dzięki porowi i soku z cytryny, surówka do obiadu z dodatkiem tartego jabłka i ogórków kiszonych. Musicie jej spróbować! Składniki: 2 duże pory, tylko

Zasmakuj Kuchni
Pierogi soczewicą i kiełbasą 168

zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa) sól , pieprz

CynamonemPoOczach
Domowy kociołek-pyszna i sycąca zupa 250

śmietanki 30% bulion lub 2 kostki rosołowe 1 duży liść laurowy 2-3 ziela angielskie olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Łopatkę kroimy na kawałki (jak na gulasz),podsmażamy na oleju aż się zrumieni,przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 l bulionu.(dobrze jest wlać na patelnie po mięsie ok pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia,zamieszać

Swojskie jedzonko
Leczo 148

Leczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule

Gosia gotuje
Ziemniaczane "kluski z dziurką" 118

Najlepiej smakują z gęstymi, zawiesistymi sosami, czy też gulaszem .   Składniki: około 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby dodać więcej mąki. Odrywamy kawałki, formułujemy kulki, które spłaszczamy i robimy dziurkę, wgłębienie na środku. Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia

Lena Gotuje