gulasz - 5976 przepisów (strona:241/399)

szybkowar-kolorowa papryka z ryżem i drobiem... 131

wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykowy gulasz z szynki wieprzowej 96

Gulasz z szynki wieprzowej to chudsza wersja tego dania. Przygotowany z papryką i dużą ilością przypraw jest smaczny i rozgrzewający. Świetny na chłodne dni:). 800g szynki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej

Szefowa kuchni
Dżem z dyni i pomarańczy 130

Dynia, dynia i jeszcze raz dynia. Ostatnimi czasy jemy ją niesamowicie często. Dodaję ją do gulaszy, sałatek oraz sosów. Tym razem jednak przyszedł czas na coś zupełnie innego. Pewnego dnia będąc na działce dostałam d naszych sąsiadów piękną, żółciutką i pachnącą dynię melonową. A konkretnie to nawet dwie. Po przyjściu do domu zaczęłam się zastanawiać co można z nią zrobić

Życie ze smakiem
Greckie chlebki pita – miękkie i elastyczne, bez kieszonek 324

dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają się do zawinięcia w nich domowego gyrosa, ułatwią też zjedzenie śródziemnomorskich gulaszy i szakszuki. Podobnie do indyjskich chlebków naan to pieczywo pita jest miękkie, wilgotne w środku i bardzo przyjemne do żucia! Do misy miksera wlewamy mleko i wodę – powinny być ciepłe

Karo in the Kitchen
Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym 258

szynki wieprzowej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów zioła Małgosi obsypka maspolanka sól, pieprz kilka ziaren jałowca 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka … Czytaj dalej Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym

czarrna od kuchni
Chicken Paprikash 161

dań węgierskich, bardzo tam popularne i ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placki ziemniaczane 72

zewnątrz, miękkie i gorące w środku. Podane najczęściej ze śmietaną i jogurtem lub posypane cukrem. Można nimi zastąpić tłuczone ziemniaki do obiadu i podać do duszonych warzyw lub gulaszu z dodatkiem surówki. Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 średnie cebule sól i świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obierz ziemniaki i cebule. Zetrzyj

Zasmakuj Kuchni
Placki ziemniaczane (wegańskie) 212

każdy z nas uwielbia...Dla mnie najlepsze są podane z jogurtem naturalnym i ketchupem, ale nie którzy jadają je ze śmietaną i cukrem lub podane po węgiersku z pysznym gulaszem. Każda wersja jest smaczna, ale niestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-) Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane, ale w wersji wegańskiej, czyli

kulinarne odsłony pati
Knedle ze śliwkami 114

podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały

Cooking for Emily
Wątróbka drobiowa z jabłkiem – przepis 179

smaku. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, razem z cebulką i jabłkami. Doskonale pasują do niej opiekane ziemniaki. Smacznego. wątróbka drobiowa z jabłkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Gulasz z żołądków z indyka Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Gnocchi w sosie serowym Artykuł Wątróbka drobiowa z jabłkiem – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Jesienna lazania z dynią i pomidorami 214

bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło, bo lazania jest

wegetalerze
Makaron łączy ludzi... 188

odżywiania. Zawarte w nim minerały - mangan, magnez i miedź, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi makaron gryczany stwarza szerokie możliwości do kulinarnych eksperymentów. Doskonale smakuje z gulaszem. Makaron orkiszowy - jest produkowany w 100% z mąki orkiszowej, wyróżniającej się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Znany już w starożytności orkisz jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni ziarna przed

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 181

przepadam za tą czynnością. Owszem, uwielbiam krzątać się w kuchni i piec, ale dania wytrawne... To już nie moja bajka. Nigdy w życiu nie usmażyłam steku, nie zrobiłam gulaszu ani nawet sałatki warzywnej (choć parę razy się do tej ostatniej przymierzałam).  Po drugie, C. gotować uwielbia, co właściwie zamyka listę. Kiedy tylko ma możliwość, z radością coś tam miesza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz z batetem, marchewką i burakiem z dodatkiem mięsa mielonego 149

Mamy dla Was propozycję na jednogarnkowe (a więc fantastyczne samo w sobie przez wzgląd na ilość naczyń do zmywania :) danie obiadowe. Gulasz z mnóstwem warzyw, kaszą i soczewicą to fajna pozycja na obiad :) u mnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża

Kolizje Smaków
Pieczona wołowina z warzywami 123

Pyszna wołowina duszona w warzywami to odchudzona wersja tradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną.   SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej

Gotowanie Patki