gulasz - 5976 przepisów (strona:228/399)

gulasz jagnięcy na hiszpańską modłę 246

Składniki: jagnięcina na gulasz 8 ząbków czosnku 2 cebule 1 pomidor wędzona papryka białe wino sól pieprz Mięso posolić, zrumienić na rozgrzanej oliwie, razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Wszystko zdjąć z patelni i odstawić. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojoną w piórka. Lekko osolić. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i obrany już, smażony czosnek. Przesmażyć. Dodać

stajnia gołębie od kuchni
Gulasz dyniowy z dodatkiem mięsa wołowego 118

przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro.  Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Składniki : 600-800 g dyni Hokkaido  gałązka rozmarynu 1 duży ziemniak

Życie zaczyna się w kuchni
Chroń jedzenie i oszczędzaj 122

pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy

Cztery Fajery
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 109

brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem,   ciastami i napojami. I tak drogą analogii tworzyliśmy kolejne potrawy, dopasowane do naszej diety. Normal 0 21 false false false

Cztery Fajery
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 131

kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis  "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze

Cztery Fajery
Kopytka - pomysł na tani obiad 100

Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności

Cztery Fajery
Makaron łączy ludzi... 108

odżywiania. Zawarte w nim minerały - mangan, magnez i miedź, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi makaron gryczany stwarza szerokie możliwości do kulinarnych eksperymentów. Doskonale smakuje z gulaszem. Makaron orkiszowy - jest produkowany w 100% z mąki orkiszowej, wyróżniającej się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Znany już w starożytności orkisz jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni ziarna przed

Cztery Fajery
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 108

zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy do moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie

Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 158

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku. Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie

Cztery Fajery
Do czego można wykorzystać wolnowar? 139

czego można wykorzystać wolnowary #Crock-Pot oprócz przygotowywania doskonałych mięs, gulaszy i zup? Świetnie pokazał to film opublikowany na kanale Bed Bath & Beyond

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 132

znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie  Crock-Pot.pl

Cztery Fajery
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 310

pasty to koszt około 15-26zł w zależności od wielkości opakowania. Bez problemu przechowuje się długo w lodówce i jest bardzo wszechstronna: świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego ryżu, imbiru, czosnku

Karo in the Kitchen
Klopsiki z piekarnika 92

Klopsiki z mięsa mielonego to jedno z naszych ulubionych dań. Można je podawać w różny sposób, można je łączyć z zupami, gulaszem, sałatkami, na grillu, mogą być mniej lub bardziej aromatyczne. Tym razem postanowiłam zrobić je bardziej dietetyczne i zamiast smażyć na patelni to upiekłam je w piekarniku, dzięki czemu pozbawiłam je dodatkowego tłuszczu, a i ten co był

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chałka z oliwą i za’atarem 132

ciast drożdżowych czyni je bardziej elastycznymi. Do czego pasuje chałka z oliwą i za’atarem? Jest genialna z masłem, harissą i serem pleśniowym. Cudownie pasuje do ciężkich gulaszy. Można z niej zrobić popularny „chleb w jajku” i posypać ostrym, tartym serem. Można używać zamiast chleba do kanapek. Polecam spróbować wersję z kozim twarożkiem, figami i miodem. Masło, biały

ladykitchen
Pomidory w słoikach 171

przepis na pomidory w słoikach na zimę. Pomidory po wyjęciu ze słoika wystarczy przetrzeć przez sito lub zblendować wraz ze skórą i można dodawać do zup, sosów, duszonych mięs, gulaszu, czy do leczo, itp. Po zblendowaniu, można je doprawić do smaku i podać np. jako sok pomidorowy. Przepis na pomidory w słoikach znajdziecie poniżej. Składniki na ok. 8 dużych słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania