łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając
Wanilia i Kardamonosobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa
ChilliJemykróluje szparagami. Skoro mają wszyscy, mam i ja :) Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany
ChilliJemysmaku, a najważniejsze, że bardzo zdrowy :) Zapraszam na moja wersję dania z bobem :) Składniki: 0,5 kg bobu 3-4 jajka 3 pomidory rukola po główce czerwonej i białej cebuli papryka (u mnie pomarańczowa) miodowy sos vinegret (przepis znajdziecie ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Bób gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Kiedy woda się zagotuje solimy bób. Odcedzamy kiedy
ChilliJemyFajna na przekąskę :) Słodki smak owoców przełamuje gorzkawa rukola :) Pycha :) Składniki: kiść białych winogron jedna nektarynka jedna gruszka kilka liści rukoli ok 100g sera pleśniowego (mój camembert z ziołami) pieprz sos vinegret (przepis ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w plasterki, winogrona przekrajamy na pół, a brzoskwinie i ser pleśniowy w kwadraty. Owoce i ser wykładamy
ChilliJemykuchenki, a sałatka to zdecydowanie coś co mogę zrobić bez ciepła kuchenki :) zapraszam więc na mój ulubiony owocowy mish mash :) Składniki: banan pół jabłka pół gruszki garść białych winogron nektarynka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Banana kroimy w plastry. Jabłko i gruszkę obieramy i plastrujemy. Nektarynki nie obieramy, ale delikatnie wydrążamy z pestki i kroimy w kwadraciki
ChilliJemyKopytka. Najlepsze dnia drugiego. Odsmażane. Mięciutkie. Delikatne. Rozpływają się w ustach. Zdecydowanie kolejny smak dzieciństwa. Polecam :) Składniki: ok 75dag ziemniaków szklanka mąki szczypta soli jajko Biała kapusta kiszona cebula marchewka oliwa pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy, aż ostygną. Przekręcamy je przez maszynkę. W ziemniakach formujemy dziurkę, do której wsypujemy mąkę, sól
ChilliJemyhmmm...z półtora roku?! Szok. Musiałam zrobić, zwłaszcza, że za oknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka
ChilliJemyteż przyznać, że to wdzięczne danie może mieć naprawdę wiele postaci i składników. Wy też spróbujcie połączyć ze soba swoje ulubione smaki i stworzyć coś fajnego, autorskiego :) Składniki: 500g białych szparagów bakłażan 3 łyżki natki pietruszki 2+1 łyżki szczypiorku 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej jogurt naturalny mały + do polania łyżka papryki słodkiej i bazylii pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi
ChilliJemyposypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa nawet nie..) natką pietruszki. Można również podawać z dodatkami na oddzielnym talerzu; mnie najlepiej smakuje z surówkami z czerwonej i białej kapusty. Potrawa może i lekko absorbująca, ale są dni, kiedy można odpuścić sobie zwykłe kartofle z byle breją. ;] Mam to szczęście, że mnie nie zaabsorbowała zbytnio i nie musiałam
Kuchenna KontrrewolucyaChorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki i kroimy w dość drobną kostkę. Przekładamy do rondelka i dusimy pod przykryciem około 20 minut, w razie potrzeby podlewając łyżką wody. Do rozgotowanych owoców dodajemy
Kuchenna Kontrrewolucyasłyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych garść majeranku
Kuchenna Kontrrewolucyamnie wydania dodatkowej, bezsensownej gotówki. Tym sposobem zapraszam do moich mięsnych wypocin, jakkolwiek by to nie brzmiało. 1kg szynki wieprzowej 3 marchwie 2 spore cebule szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 łyżki białego wytrawnego, bądź półwytrawnego wina 2 lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych
Kuchenna Kontrrewolucyadzień dobry! (1 porcja) 2 jajka 2 łyżki pełnoziarnistej mąki szczypta soli klarowane masło do smażenia mus: 1 małe kaki 1/4 szklanki soku pomarańczowego 100% 2 łyżki płynnego miodu biały pieprz (czubek łyżeczki) szczypta mielonego kardamonu 1. Mus Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon
Kuchenna Kontrrewolucyaspirytusu 50% 300g cukru 300ml wody źródlanej Listki bazylii płuczemy na sitku, po czym wrzucamy do litrowego słoika. Limonkę sparzamy wrzątkiem, okrajamy z niej skórkę. Tę dokładnie pozbawiamy albedo (białej gąbczastej części), do czego najlepiej użyć tarki o małych oczkach, po czym również wrzucamy ją do słoika. Zalewamy wszystko alkoholem i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na tydzień
Kuchenna Kontrrewolucya