zabraknie. Powoli zaczynam już także myśleć o świątecznych wypiekach. Tak tak - ciasto na dojrzewający piernik już leżakuje w piwnicy a ja siedzę wygodnie na kanapie z moim kochanym rudo - białym futrzakiem i wertuję książki, gazety i własne bazgroły w poszukiwaniu łakoci na świąteczny stół :) No ale należałoby chociaż słówko wspomnieć o tych pysznych pierogach! Jak dla mnie bomba - dynia
My simple kitchenLudzie. Zaskakują mnie. Za każdym razem na nowo. Swoją osobowością, charakterem, uporem; lecz także swoją bezczelnością chamstwem i nieokiełznaniem. Jak czarne i białe. Noc i dzień. Plus i minus. Jesteśmy tacy różni... I trudno mi się nie zgodzić ze słowami Agnieszki Lisak: " Życie ludzkie jest jak bieg po okręgu, człowiek uciekając przed samotnością chroni się w ramiona w ludzi
My simple kitchenskazuję ich z góry na złe, nie, nie. Sama oczywiście lubię od czasu do czasu dostać kwiatka bez okazji (no która kobieta nie lubi? osobiście marzą mi się ostatnio białe tulipany :)) czy jakąś drobną niespodziankę, ale zawsze najbardziej liczy się dla mnie nie ilość, ale jakość - czyli szczere intencje i dobre chęci obdarowującego. Prezentem od serca może być również
My simple kitchenmój wybór padł by nadziać słodkości orzechami i migdałami. W końcu czegóż to się nie robi, aby komuś dogodzić....:) Składniki na jedną foremkę silikonową: tabliczka mlecznej czekolady tabliczka białej czekolady garść siekanych orzechów garść siekanych migdałów Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciemnej dodać orzechy a do jasnej migdały, wymieszać. Foremki napełnić czekoladą w jednym kolorze
My simple kitchenkawą, drugą z kakao; trzecią pozostawić bez dodatków. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na dno wylać najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto kawowe a na końcu ciasto "białe". Wymieszać widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis
My simple kitchenwszystko chyba jasne :D 7. Jest coś od czego jesteś uzależniony/a albo coś czemu nie potrafisz się oprzeć? (mowa wyłącznie o jedzeniu). Truskawki :) A ostatnio także biała czekolada z orzechami laskowymi i chrupkami ryżowymi Ritter <3 8. "Przez żołądek do serca" - myślisz, że gotujesz na tyle dobrze, żeby to powiedzenie nabrało sensu w rzeczywistości? Hm... trudne pytanie
My simple kitchenkawy rozpuszczalnej (w zależności od tego, jak bardzo "kawowe" mają być nasze lody) Żółtka ubijamy z 50 g cukru i 1 łyżką wody, aż masa będzie puszysta i niemalże biała. Kawę rozpuszczalną rozcieńczamy z 1 łyżeczką wody i wlewamy do masy jajecznej. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich pozostałe 50 g cukru i ubijamy aż masa będzie lśniąca
My simple kitchengłodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła - jak się nie ma tego
My simple kitchenmacie ochotę. Ja dodałam mix orzechów, mix suszonych owoców i trochę płatków kukurydzianych :) Składniki: 200 g czekolady (możecie użyć dowolnej, ja dałam 100 g gorzkiej i 100 g białej czekolady) 25 dag suszonych owoców i orzechów (ja dałam: orzechy włoskie, migdały siekane, migdały w płatkach, skórkę pomarańczową, suszone figi, daktyle, suszone morele, suszone śliwki i żurawinę) 2 łyżki płatków
My simple kitchencząstka kultury. W tym roku również sięgam do tradycji - z tą różnicą - że będzie to moja tradycja lokalna. Poniżej przedstawiam Wam fragment książki Anny Myszyńskiej Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic . Jest to zapis słuchowiska radiowego, które było emitowane kilka lat temu na falach lokalnej stacji radiowej. Zarówno audycja jak i zapis są w gwarze śląskiej :) Dlatego
My simple kitchenugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu
My simple kitchenPierwszy słoneczny poranek od nie pamiętam jak dawna... Z mrozem. I białą trawą :) Na pewno u wielu z Was na święta nie zabraknie krokietów z kapustą i grzybami :) Poniżej przedstawiam moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody
My simple kitchentaką postacią jadało się w moim domu od dzieciństwa. Taki sos często był dopełnieniem kotleta schabowego, mielonego czy zwykłych jajek sadzonych. Może i Wy się skusicie? :) Składniki: pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 chochli wody, w której gotowały się szparagi 1,5 chochli mleka sól, pieprz, cukier Szparagi obrać i pokroić na kawałki tej samej
My simple kitchenkaszę przelać na sitko i zostawić by ochłodła i wyleciał z niej nadmiar wody. Do dużej miski wsypać kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ogórek i por (z pora tylko biała część), obranego kurczaka, połowę ugotowanej marchewki (należy ją zgnieść widelcem) i kaszę. Pietruszkę (i ewentualnie, jeśli posiadamy akurat, szpinak i rukolę), posiekać drobno i również wrzucić do miski. Całość
Passions hobbies lifewiórków kokosowych 70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności od ich wielkości- nie rozkruszać ich na pył
KreatywnePiny