kostkę. Jałowiec i kolendrę rozcieramy dokładnie w moździerzu. W celu uzyskania startej skórki pomarańczy możemy użyć tarki o drobnych oczkach. Wygodniej jednak będzie wyciąć kawałek skórki, usunąć nadmiar jej białej części, pociąć na małą kostkę i zmielić w blenderze. W misce dokładnie mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy, roztarty jałowiec i kolendrę, sól, pieprz, startą skórkę pomarańczy i posiekany
Kulinarna Pokusaprzygotowania, a w dodatku jego składniki są zwykle dostępne pod ręką. Podstawowa wersja beszamelu wymaga tylko masła, mąki i mleka (ew. też nieco słodkiej śmietany), a z przypraw – soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. W wersji bardziej „zaawansowanej” dodaje się często cebulę, czosnek i liść laurowy – w ten sposób, że przez pewien czas ogrzewa się je w mleku przed jego(...)mleka 1, 2 lub 3 łyżki masła (zależnie od pożądanej gęstości sosu) mąka pszenna w takiej samej ilości łyżek co masło 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy i rozpuszczamy masło. Gdy zacznie wrzeć, powoli dodajemy mąkę i rozprowadzamy ze sobą oba składniki używając trzepaczki do jajek
Kulinarna PokusaDrukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście
Kulinarna Pokusaosób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie(...)kurek i czosnku dodajemy szpinak. Blanszujemy go mieszając przez ok. 2-3 minuty, tak aby zachował liściastą strukturę i kolor. W międzyczasie dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli oraz biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo
Kulinarna PokusaPrzygotowanie Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko obrać skórkę (najłatwiej obieraczką do warzyw) i pokroić w drobne paseczki. Każdą dokładnie obrać, tak aby pozostał sam miąższ (bez białych części. W garnku umieścić miąższ, pokrojoną skórkę (można dodać także skórkę z połowy cytryny), sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu 1-1,5h, aż odparuje. Można sprawdzić
Piąty grzech głównykonserwantów czyli tak jak lubię najbardziej! Ważne: przy wyrobie domowych serów najważniejsza jest jakość i świeżość produktów. Jeżeli nie masz dostępu do mleka prosto od krowy lub sera białego od gospodarza, zadbaj o to by produkty kupione w sklepie były wysokiej jakości. Składniki: 1 kg sera białego (koniecznie z kostki, a nie z wiaderka) 1 litr mleka 3,2% (pasteryzowane
Piąty grzech głównygołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy. Porcja dla 5 osób. SKŁADNIKI 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety 1 biała kapusta (najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku
Passions hobbies lifelilaka a odmienny efekt to fakt że jak upchałam kwiatki w słoiku, włożyłam go do piekarnika na 2 godziny w 50 C moje kwiatki zbrązowiały a powinny być białe według Inez. Zdarzyło się tak dlatego że moje kwiatki były upchane w słoiku dość mizernie i powietrze zawarte w słoju pozwoliło im zbrązowieć , natomiast Inez upchała je tak mocno
Moje Małe Czarowaniecytryny miksujemy do uzyskania gęstej, puszystej masy (zajmuje to około 7- 10 minut. Masa powinna powiększyć swoją objętość około 3-4 razy oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy to drewnianą pałką
Jedzeniomaniaserii Martha Platin od Porcelana Bogucice 60 dag wędzonych żeberek ( kąty) 50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna) 1 duża cebula puszka fasolki czerwonej (400 g) puszka fasolki białej (400 g) puszka ciecierzycy (400 g) 2 listki laurowe 3 kulki ziela ang. pieprz czarny 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
Takie tam pichceniezagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Nadzienie: 500g białego sera, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, jajko, 100g jagód. Biały ser rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym i jajkiem. Rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi bez nadzienia. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić
Z miłości do słodkościziaren pieprzu czarnego 5 listków salam (azjatycki liść laurowy) lub zwykłych 5 listków limonki (mogą byc suszone) -opcjonalnie 4 ząbki czosnku sól do smaku dodatkowo: 250 g kiełków soi biała część pora pokrojona w cienkie długie pasemka 6 łyżek mixu do Soto garstka posiekanej kolendry 3 jajka na twardo Wykonanie: Kurczaka pokroić na mniejsze części a cełe udka
Sztuka gotowania w/g Samiryczerwieni arbuza i fig taka nieśmiała.Obok leżał przyczajony owoc dragona czy też smoczy owoc i kusił i kusił i kusił....więc uległam pokusie dragona i dodania jego pięknego białego centkowanego na czarno miąższu.Dlatego nie na wszystkich zdjęciach jest widoczny. Owoc smoczy (dragon fruit) jest dietetyczny i bogaty w składniki mineralne.W smaku jest dość neutralny więc nadawał się idealnie(...)podać do stołu i polać nim sałatkę tuż przed delektacją.Jest ciemny dzięki syropowi morwowemu (lub z granatu) i octowi balsamicznemu więc jeśli wcześniej wymieszamy go z sałatką zabarwi biały ser feta na brunatny kolor.Lepiej więc tego nie robić. Na koniec udekorowałam sałatkę całym kwiatem świeżo zerwanego kwiatu lilii jednego dnia prosto z mojego ogrodu i jej luźnymi płatkami
Sztuka gotowania w/g SamiryMięciutkie, pachnące, przepyszne! Kolejny raz wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie . Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki drożdżowe, choć mój romans z ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji drożdżowych grzebieni z dżemem . Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne
Grunt to przepis!strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju 1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć
MamaOskarka