Mini gołąbki z pieczarkowym wkładem. Szybkie w wykonaniu i pyszne. Składniki: 8 liści kapusty białej 8 kawałków szynki konserwowej 8 plastrów żółtego sera 20 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka masła olej Wykonanie: Liście przygotować tak jak na gołąbki. Na każdy listek położyć szynkę i obłożyć pieczarkami usmażonymi z cebulą, po czym zawinąć
Tradycyjna Kuchniamakaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa zupa z grzybów leśnych (ja użyłam prawdziwki i kurki). W połączeniu z pęczakiem smakuje wybornie. Składniki: grzyby leśne 1/2kg 1 szt cebula biała 1 szt marchew seler 1/2szt 4 łyżki mleko sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka mąka 1 łyżka masło śmietana 1/3szklanki kasza pęczak 1woreczek natka piertuszki Sposób przygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie
Tradycyjna Kuchniatrzy części , do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Blachę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wlewać kolejno ciasto: ciasto ciemne - białe - czerwone. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny
Tradycyjna KuchniaZupa jaką lubię- czyli wieloskładnikowa i pożywna. Polecam! Składniki ½ główki kapusty białej 2 cebule 5 ziemniaków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 kg cienkich kiełbasek sól do smaku pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę
Tradycyjna KuchniaZdrowa, smaczna i pożywna zupa pieczarkowa z kaszą pęczak. Składniki: ½ szklanki pęczaku 40 dag pieczarek 20 dag włoszczyzny 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka maki sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy 1 ½ litra wody natka pietruszki Wykonanie: Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć
Tradycyjna Kuchniapatelni. Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować. Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem. UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych zup (wyglądem przypominającym mleczne) to polecam dodać łyżeczkę kurkumy, która nada ładny żółty kolor zupie
Tradycyjna Kuchniaprzygotowane paluchy służą mi czasem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. Smakują również polane masłem zagotowanym ze śmietaną i posypane pokruszonym białym serem z kminkiem. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg startych surowych ziemniaków, 1 jajko, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki zmielić, połączyć z utartymi ziemniakami wraz z jajkiem solą i pieprzem
Tradycyjna KuchniaBabka w nieco odmiennej odsłonie :) Składniki: 85 dag chudego twarogu, 3 jajka, 2 ¼ czekolady deserowej ciemnej, 2 ¼ czekolady deserowej białej, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, suszone skórki z pomarańczy do formy. Wykonanie: Formę wysmarować tłuszczem i posypać obficie mielonymi skórkami z pomarańcza. Ser zmielić, utrzeć z jajkami i cukrem. Następnie masę podzielić na pół. Czekolady połamać
Tradycyjna KuchniaTaki sobie dziś zafundowałam obiad ;) miałam ochotę na naleśniki, a że data przydatności do spożycia sera białego minęła wczoraj musiałam koniecznie go wykorzystać, spokojnie nie był jeszcze zepsuty!;) poprzeglądałam przepis w internecie i stworzyłam light-ową wersję ;) Przepis dodaję tak późno, bo dopiero co wróciłam od koleżanki (pozdrawiam Haszę!;)), musiałam się odstresować po dzisiejszym seminarium(...)naleśniki (około 4 bardzo cienkich): 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 (bardzo) czubata łyżka budyniu waniliowego 2 jajka 5 (rozkruszonych) tabletek stewii farsz serowy: 400-500g sera białego chudego (Emilka) 1 żółtko 7 (rozkruszonych) tabletek stewii na wierzch: 1 białko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 (rozkruszone) tabletki stewii Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy wylewamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g) 4 łyżeczki stewii garść rodzynek Sposób przygotowania (9 babeczek): Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 20 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpewno będę robić go regularnie, dziś zjadałam jako dodatek do otrębowych naleśników, na które też podaję przepis ;) Składniki: krem (lekko różni się od oryginału): puszka fasoli (białej lub czerwonej) 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki płynnego miodu (możecie dać więcej lub mniej) 5 łyżek mleka opcjonalnie (jeśli macie - ja niestety nie mam) aromat orzechowy naleśniki (2 sztuki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćburaczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego (Emilka) mała cebula sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMyślę, że osiągnęłam mały sukces ;) Z tej okazji wymyśliłam nowy przepis, który (nieskromnie mówiąc) okazał się kolejnym sukcesem! ;) Składniki: (próbna wersja- 4 muffinki) 1 jajko szklanka białej fasoli z puszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki fruktozy 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy wszystkie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki soli 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec farsz: 0,5 cebuli 0,5 mozzarelli light pęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość