biała - 7122 przepisów (strona:208/475)

Roladki drobiowe z białą kiełbasą 157

Szybki patent na pożywny obiad,pomysł powstał z tego co znalazłam w lodówce, połączenie okazało się pyszne więc polecam! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 białe kiełbaski 1/2 małej cukinii zioła włoskie do smaku sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania Filet z kurczaka myjemy, dzielimy na cztery porcje, rozbijamy

Wanilia i Kardamon
Torcik makowy z bezami 163

bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy

Wanilia i Kardamon
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 126

gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze. Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie. Dekoruję listkami świeżej bazylii.  Serwuję z winem półwytrawnym białym

Wanilia i Kardamon
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 153

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną. Masę podzielić na pół. Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać. Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowo-korzenny mus 129

cukru żelującego 3:1 sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Z pomarańczy wyciskamy sok -ja zrobiłam to przez elektryczną wyciskarkę. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i dokładnie z białej błonki-aby mus nie był gorzki, kroimy w kostkę dodajemy do soku wstawiamy na gaz w garnku, wsypujemy cukier żelujący oraz goździki w całości,wyciskamy sok z cytryny, całość gotujemy

Wanilia i Kardamon
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 210

cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać

Wanilia i Kardamon
Wiosenna rolada 246

śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych  użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe Sposób przygotowania CIASTO: Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z pianką 235

część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks.  Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Kostka czekoladowo-kawowa 170

naparu kawowego-razem z fusami 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki mleka 3,2% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo: polewa czekoladowa wiórki kokosowe białe Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar

Wanilia i Kardamon
Sernik Limonka&Liczi 206

kubeczek jogurtu greckiego- 18 dag 300 ml śmietany kremowej 30% 1 puszka liczi 1 łyżka soku z limonki 3/4 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja: wiórki kokosowe białe plasterki świeżej limonki bita śmietana owoce liczi ażurki z deserowej czekolady liście świeżej mięty Sposób przygotowania: Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki pokruszyć, tortownicę

Wanilia i Kardamon
Kostka limonkowa 206

cukru pudru Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać

Wanilia i Kardamon
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 193

wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Torcik śmietanowo-truskawkowy 150

łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając

Wanilia i Kardamon
Lasagne 137

osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa

ChilliJemy
Pomidorowe szparagi z kurczakiem 216

króluje szparagami. Skoro mają wszyscy, mam i ja :) Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser  Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania