biała - 7122 przepisów (strona:202/475)

Sernik z białą czekoladą 133

wielkim sukcesie ( oczywiście u mnie w domu ) czekoladowego sernika, postanowiłam iść za ciosem i zrobić kolejny, tym razem w wersji z białą czekoladą. Różnica jest jeszcze jedna, tego sernika się nie piecze, za wyjątkiem biszkoptowego spodu. Można go jednak z powodzeniem zastąpić gotowymi biszkoptami lub zrobić spód z pokruszonych herbatników i masła. Ja wolę zdrowszy i mniej kaloryczny więc

Wiem co jem
Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami 348

Pomysł na tę zapiekankę podsunęła mi siostra. Jest doskonała na drugie danie lub ciepłą kolację. Bardzo sycąca. Doprawiona na ostro białym pieprzem. Pachnąca czosnkiem i cebulą. Kusi nie tylko smakiem i aromatem, ale także wyglądem." Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-waniliowe 159

roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu

Wiem co jem
Sernik potrójnie czekoladowy 158

Jest modyfikacją sernika z białą czekoladą. Zamiast jednej warstwy sera są trzy, każda z innym rodzajem czekolady. Zrezygnowałam też z mandarynkowej polewy. Czytaj więcej

Wiem co jem
Gulasz wieprzowy z kurkami 109

nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Surówka z czerwonej kapusty 120

Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy". Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb orzechowy 114

Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Markizy migdałowe 121

Jest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią 148

Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale z serami zarówno białymi jak i żółtymi oraz delikatną wędliną. Do jego przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje oliwy Monini. Pierwsza podstawowa to Exstra Vergine Delicato, dzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga

Wiem co jem
Gęsina na Św. Marcina 191

kość piersiową, z uwagą ją oglądała i na podstawie jej koloru wyrokowała: - Patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości. Gdy się woda ścina i pierś gęsi biała, będzie zima stała. Św. Marcin to ukochany święty w całej katolickiej Europie i dość popularny w Polsce. Z jego osobą wiąże się wiele powiedzonek i porzekadeł. Jaki ma związek

Wiem co jem
Rozgrzewająca herbata z owocami leśnymi 120

spacer. Trochę wieje co prawda ale wystarczy ciepła czapka i szalik. Spacer nie musi być długi. Ja najbardziej lubię takie spacery po lesie iglastym, gdy wszystkie drzewa oprószone sa białym puchem. W takiej bajkowej scenerii prawie jak w pierwszej części "Opowieści z Narnii". W mojej okolicy o to nie trudno. Wszędzie dokoła sosny. Nawet widok z okna

Wiem co jem
Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone 136

wyczekiwane wraz z nadejściem wiosny. Przyciągają naszą uwagę na straganach. Jedni omijają je szerokim łukiem a inni na ich widok cieszą się jak małe dzieci. Występują w trzech odmianach: białej, zielone i fioletowej. Do kuchni zawitały ponad 4,5 tysiąca lat temu. Sprawdzają się zarówno jaka wykwintna przystawka, zdrowy obiad czy też pyszna kolacja. Nie wymagają długiej obróbki termicznej

Wiem co jem
Mix sałat z pieczenią i pomarańczą 147

pieczeni wieprzowej łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół i dołożyłam do sałaty. Składniki sałatki wymieszałam, przełożyłam na głęboki talerz. Z resztek pomarańczy wycisnęłam sok, dolałam

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 247

gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką

Kuchenne zapiski Edyty
Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem 160

razem zrezygnowałam z pieczywa na zakwasie, na rzecz drożdżowych bułeczek. Wyszły troszkę mniej puszyste niż te z białej mąki, ale długo zachowały świeżość, a poza tym cudownie pachniały i smakowały prażoną cebulką :) Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem Składniki: 35 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 2 łyżeczki cukru

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania