biała - 7122 przepisów (strona:197/475)

Wielkopolskie szparagi kiszone 156

zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały.  Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone . Składniki: (na słoik 1l) 600g białych szparagów Około 10cm korzeń chrzanu + liście Pół pęczka koperku kilka liści czarnej porzeczki Kilka liści dębu 750ml wody 3 łyżki soli Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy

Pyry na Gaz
Tarta truskawkowo-porzeczkowa 140

poziomie piekarnika.   Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. W misce ubić białko ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania białej pianki. Po wyjęciu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. 2-3 łyżki białka przełożyć do małej miseczki, z pozostałym wymieszać owoce i wyłożyć na tarcie. Resztę białka

Passions hobbies life
Zycie zmienne jest... 138

Bananowe placki fasolowe*;  z morelami i białą czekoladą *z ubitym białkiem, mleczkiem kokosowym Miał być grill ze znajomymi, nocowanie, a potem miałam sprzedawać lody w godzinach późniejszych niż ranne, życie się zmienia, lodów nie było, ale było pytanie czy chcę jechać na truskawki, szybka decyzja, to jadę.. warunek wyjazd o 6! No i był ten grill, troszku

More food, love and dreams
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 180

tygodni. Ma postać krążka średnicy ok. 12 cm i grubości 4 cm. Pochodzi z regionu Ile, konkretnie z Burgundii. W środku jest kremowy a z wierzchu porośnięty szlachetną, białą pleśnią. Ma smak maślany, słodkawy z posmakiem kwaśnego mleka, lekko orzechowy. Ustanowiona w latach trzydziestych ubiegłego wielu oficjalna nazwa tego sera jest hołdem dla wielkiego osiemnastowiecznego smakosza, autora "Fizjologii

Smaczna Pyza
Papryka faszerowana kaszą kuskus 160

przygotowania potrzebne są: 4 duże, kolorowe papryki 1 duża biała cebula 1 duża fioletowa cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki rodzynek 7 średnich pieczarek 200 g kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego  pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól  pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów

Jemy Pijemy
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 184

bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru  1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie  1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku 4-6 łyżek sosu sojowego szczypta kurkumy szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Bulion gotować na wolnym ogniu

Jemy Pijemy
Szparagi w dwóch odsłonach 149

Sezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad.  W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu.  Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione

Jemy Pijemy
Ginberry koktajl 173

łyżeczki konfitury z jeżyn lub 10 świeżych 6-8 białych malin sok z połowy cytryny 4cl Ginu 2 cl Cointreau syrop cukrowy do smaku Owoce ugnieść mudlerem w szklanicy barmańskiej dodać pozostałe składniki, wyszejkerować z lodem i przelać do szklanki wypełnionej lodem lub koktajlówki

Jemy Pijemy
Skórki pomarańczowe w syropie 102

godzin. Po upływie tego czasu wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Znowu odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę i pokroić na plastry ok 2 cm, odciąć delikatnie białe części. Pociąć w drobne kawałki. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać cukier, zagotować. Przełożyć do słoiczków razem z powstałym syropem.  Jest z tym trochę zabawy ale warto być cierpliwym

Jemy Pijemy
Caipirinha na mundial i nie tylko :) 117

Trzeba sobie jakoś radzić i przenieść trochę słońca :) Aby wypić jednego drinka potrzebne są: 4-6 ćwiartek soczystej limonki 2-3 łyżeczki brązowego cukru ( w Brazylii Caipirinhę robią z białym cukrem ) 4 cl Cachasa  kruszony lód do uzupełnienia Limonkę ugnieść z cukrem w szklance. Zasypać kruszonym lodem, wlać cachasę. Zamieszać łyżką. Uzupełnić lodem. Ajjjjj

Jemy Pijemy
Leczo z okrą wegetariańskie 185

tego nie zmieni. A skoro tak pięknie rośnie na działce mojej mamy, grzechem byłoby jej nie wykorzystać. LECZO WEGETARIAŃSKIE Z OKRĄ  3 duże cebule cukrowe 3 różnokolorowe papryki ( biała, zielona i czerwona np.) 2 średnie cukinie 1 opakowanie suszonej okry 3 duże pomidory paprykowe 3 ząbki czosnku pęczek bazylii zioła prowansalskie sól  pieprz 1 łyżka brązowego cukru

Jemy Pijemy
Bakłażan zapiekany z pomidorami, cukinią i cieciorką 161

kombinacja na ich temat :D  Wyszło całkiem smacznie a przygotowanie baaardzo proste :) 2 średnie bakłażany 2 małe cukinie  6-8 pomidorów malinowych 2 cebule czerwone 3 cebule białe 5 dużych ząbków czosnku sól czosnkowa świeżo mielony czarny pieprz 1 puszka cieciorki 3 łyżki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) można skomponować samemu oliwa z oliwek Cebulę pokroić

Jemy Pijemy
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 154

ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki  3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek  1 litr bulionu  2 łyżki oleju rzepakowego sól  pieprz  5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru czerwona

Jemy Pijemy
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 131

obróbce kuchennej warzywo :) Znów wyszło danie wegetariańskie. Składniki: 2 kapusty Pak Choi ćwiartka kalafiora Romanesco 1 papryczka chilli 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 ząbki czosnku kilka kwiatów białego kalafiora 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu ok 4 łyżki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej i imbiru ( Lidl) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki

Jemy Pijemy
Polecam orientalne zupki :) 212

serwują te pyszności jednak najlepsze miejsca to: 1. Soan Pho na Chmielnej 2. Bar szybkiej obsługi w halach kupieckich na Marywilskiej 44 Nie są to miejsca górnych lotów, z białymi obrusami ale rodowici Wietnamczycy potrafią tam przygotować cuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką

Jemy Pijemy