kurczaka.Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por.Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim.Pycha!Składnki:100 g kaszy gryczanej (1 woreczek);300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka;1/2 białej części pora;Puszka kukurydzy konserwowej;3 jaja ugotowane na twardo;3 łyżki majonezu;2 łyżki jogurtu gerckiego;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
Gospodyni Miejskaskwarkach...Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa.O wyrazistym smaku kiszonych ogórków.Z dodatkiem złocistych skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety
Gospodyni Miejskasuszone pomidory.Smacznego!Składniki:250 g makaronu penne;150 g wędzonego boczku;250 g mascarpone;1 czerwona papryczka chili;50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);Biała część pora;1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;Sól;Natka pietruszki do dekoracji.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Boczek pokroić w drobną kostkę.Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Pomidory
Gospodyni Miejskaószona koperkiem i majerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni Miejskaziemniakami.Polecam! Składniki:Zakwas/sok buraczany:2,5 kg czerwonych buraków;100 ml octu spirytusowego 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy
Gospodyni Miejskagęstą śmietaną.Pycha! Składniki:4 duże kiszone ogórki;125 ml soku z kiszonych ogórków;5 średnich ziemniaków;100 g ryżu;1 ząbek czosnku;1 średnia marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek
Gospodyni Miejskasycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskafasolki szparagowej.Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną.Bogactwo warzyw przez cały rok.Zapraszam!Składniki:450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;6 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;4 ziarna pieprzu;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek
Gospodyni MiejskaBabka kajmakowa...Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze.Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej.Oblana polewą kajmakową.Oprószona płatkami migdałowymi.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1 łyżka białego cukru;Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej(...)patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Biały cukier można zastąpić trzcinowym, aby zapewnić babce bardziej wyrazisty kolor, a margarynę masłem.Płatki migdałów można wcześniej uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni.Do polewy, zamiast śmietanki kremówki, można
Gospodyni Miejskaprzepisu:Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamiejscami.Warzywa można także oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami np. tymiankiem czy bazylią.Najlepsze są podłużne, gruntowe pomidory, ale ja zrobiłam ze zwykłych i zupa też była pyszna.Można użyć zwykłej, białej cebuli.Źródło przepisu: Lepszy smak
Gospodyni Miejskakremowym, sojowo - pomidorowym sosie.Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej
Gospodyni Miejskaaromatyczny.Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka gałki
Gospodyni Miejskawierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej
Gospodyni Miejskakonserwowe.Ziarna słodkiej kukurydzy.Kosteczki szynki i wiórki jajek.A całość oblepiona majonezem.Pychota! Składniki:200 g szynki konserwowej;200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);6 średnich ogórków konserwowych;2 białe części porów;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);5 jaj ugotowanych na twardo;200 g majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć
Gospodyni Miejska