biała - 7122 przepisów (strona:322/475)

Wegańska Panettone 173

pomarańczowej (używam tylko własnej produkcji) 60 g świeżych drożdży 300 ml sojowego mleka (użyłam waniliowego z Biedronki) 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru szczypta soli 100 ml słodkiego białego wina (można zastąpić np. sokiem pomarańczowym) Przygotowanie: Rodzynki zalej winem lub sokiem. Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżkami cukru, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym

greenscarf
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki

Wiem co jem
Paella marinera 156

czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 duże ząbki czosnku starte na tarce np. do parmezanu mały słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego 350 g suchego ryżu do Paella 130 ml białego hiszpańskiego wytrawnego wina litr bulionu szafranowego ugotowanego wcześniej i gorącego opcjonalnie sól i pieprz do smaku Bez pośrednio przed podaniem oliwa extravergine listki natki pietruszki, dość sporo, to konieczne posiekany

Z Kuchni Do Kuchni
Rogale Świętomarcińskie 194

mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru 20g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  2 łyżki rozpuszczonego masła 200 g masła w temp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko

charlotte gotuje
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 379

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny

Trzeci talerz
Grzybobranie 123

grzybów (nasze! podgrzybki 'kozaki') 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku pół główki selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 400g ryżu do risotto (Arborio) 250ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej

les mirabelles
Gołąbki z innej bajki 159

minut). Niejednokrotnie już pisałam na blogu o walorach i smakowych i zdrowotnych czerwonego ryżu. A odkąd przekonały się do niego moje dzieci („przecież prawdziwy ryż jest biały”), lubię go jeszcze bardziej  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię

gutfut
Domowa korzenna przyprawa do piernika 129

połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypcie warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przed każdym użyciem przyprawy podgrzewam ją na suchej patelni, to sprawia, że aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie

ladykitchen
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 209

proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta do posypania pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie pieczeni: Bułkę tartą zalewamy mlekiem aby napęczniała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, umyte pieczarki kroimy w dość grubą kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 591

kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g ryżu do paelli np. arborio oliwa PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, po pół łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki chili

cool and minty
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 169

uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką

Cooking Monster
Makaron z sosem carbonara 129

drobną kostkę (guanciale, pancetta lub boczek surowy wędzony) 7 żółtek 1 całe jajko 120-130g tartego parmezanu lub pecorino świeżo zmielony pieprz czarny – do smaku pieprz biały – do smaku sól – do smaku (uwaga – boczek i parmezan są już słonawe, należy spróbować przed doprawieniem solą!) opcjonalnie – 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka oliwy 1 łyżka

Pociąg Do Kuchni
Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5) 133

godz. do wyrośnięcia Kolejne kroki: 1. 80 g masła podgrzać, aby stało się półpłynne. Można to zrobić przez 20 s w mikrofali. 2. Do masła wsypać cukier (dodałam pól białego i pół brązowego) i cynamon. Rozetrzeć i odstawić. 3. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę

W mojej kuchni
Złoty chutney z mirabelek i kawałek historii mojej dzielnicy 162

inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też świetnie się sprawdzi! :D Chutney można przygotować właściwie z każdego rodzaju owoców dodając ulubione przyprawy i zawsze będzie pysznie! U mnie mirabelki z kolendrą zamknięte w słoikach, może

Kuchnia w Słońcu Skąpana
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 142

dyni (połowa małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium

Martyna Cooks

Proponowane wyszukiwania