English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na sernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz
karmelowyczystego mięsa z golonki, bez tłuszczu i błon (kupiłam dwie golonki) 20 + 8 g peklosoli 100 + 40 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru (nie dodałam) 1 płaska łyżeczka białego, mielonego pieprzu osłonki np białkowe (o średnicy 6,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia 2 x ok 40 cm przygotowanie Mięsa umyć i osuszyć. Z golonki wyciąć
Stare Garypieczonych ciast i ciasteczek. Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować Zalety: - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier - ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny - niż inne substancje słodzące i może być stosowany przez diabetyków - nie uzależnia - produkty z cukrem brzozowym przez dłuższy czas dają uczucie sytości
Di gotujetych ziemniaków . Połączyć ze sobą zmielone gotowane ziemniaki i surową pulpę. Na dnie pojemnika, do którego wlewała się woda z ziemniaków, zaczyna się gromadzić skrobia. Zlać wodę znad tego białego osadu. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać skrobię, która powstała po przepuszczeniu ziemniaków przez sokowirówkę. Jej ilość jest zależna od gęstości ciasta. Posolić (około łyżki soli
Weekendy w domu i ogrodzieProponuję szybki twarożek z łuskanych pestek słonecznika. Jest to bardzo smaczny i zdrowy zamiennik jakże lubianego prze mnie białego sera z naturalnym gęstym jogurtem. Przepis jest błyskawiczny. Masz ochotę na twarożek, wrzucasz kilka składników do blendera i kręcisz. Bez namaczania słonecznika przez całą noc. Choć można i tak, kto ma ochotę poczekać lub jest już najedzony. Ziarna słonecznika są bardzo
Naturalna Kuchnia500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª mała śmietanka 12% (słodka) ª 1 szklanka białego wina ª sól i pieprz ª ½ łyżeczki płatków chili ª ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Bazując na smakuuwarzyć krem z pieczonego pasternaku z gruszka mieć musisz: 2 korzenie pasternaku (obrany) 1 gruszka (obrana) 2 ziemniaki (obrane) 1 szalotka (posiekana drobno) ząbek czosnku w łupinie 100 ml białego wina + 500 ml wody sól pieprz listki tymianku oliwa kawałek masła miseczka z Domu Mokoszy
Dzieje kuchennej Wiewióryzepsuło... A Wam? U mnie tym razem szparagi i mozzarella; tak, tak, wiem: to zupełnie nie ta pora. Uznajmy więc, że to wspomnienie wiosny, do której poważnie zaczynam tęsknić. Biały, delikatny sos, czerwona cebulka i kapary, żeby pizza nabrała charakteru; i gotowe. Nie potrzeba nic więcej, żeby cieszyć się wybornym smakiem w zaciszu domowym. A Wy pamiętaliście o Dniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI: - 5 małych, jędrnych cukinii - 100 gr białego, twardego koziego sera - papryka czerwona (niekoniecznie) - 200 ml oliwy (może być więcej) - 6 dużych ząbków czosnku (zmiażdżyć) - sól, pieprz CUKINIE POKRÓJ W PLASTRY około 0,5 centymetrowe. Rozgrzej patelnię grillową i opiekaj je z każdej strony, aby stały się miękkie. Paprykę opiecz w piekarniku i przygotuj jak w tym przepisie . KIEDY
Kuchnia bezglutenowa Lolikawałki 1 łyżeczka mąki 2-3 duże łyżki zmielonych na sypko migdałów 2 białka rozbełtane olej do posmarowania blaszki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu z białego wina Przygotowanie: Włóż skorzonerę do średniego rondelka, zalej wodą tak by była przykryta i wmieszaj mąkę, ocet, cukier i dopraw porządnie solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, gotuj bez przykrycia przez
karmelowykuchennym blacie :) Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatarki,cebulkę zeszklić na oleju ,dodać pieczarki,poddusić ,jak będzie za dużo wody odlać,przyprawić do smaku,jak ostygnie dodać starty ser ,wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić
Wypieki Renerobić krem musi być zupełnie zimny, dlatego też można przygotować go sobie poprzedniego dnia. Masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem, kiedy zmieni kolor z żółtego na prawie biały (około 5 minut miksowania), dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i dalej miksujemy do połączenia wszystkich składników. Gotowy krem przekładamy do trzech misek i farbujemy barwnikiem spożywczym na trzy odcienie
CiastkozercyPałki z chrupiąca skórką-prościej się nie da Nie ma na całym świecie nic lepszego niż drobiowe pałki z pyszną chrupiącą skórką . Takie właśnie są te
Ogrodnik w podróży