przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno bazylię i mieszamy. Na talerzu posypujemy serem i bazylią oraz pozostałymi kurkami. Podajemy ze smażonym schabem. Smacznego, Klaudia. *zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest to konieczne ale myślę, że wtedy danie nabiera większego charakteru
Mango Papajapół dużego kalafiora 6 ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić
na moim stole...klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek
Kraina Miodem PłynącaPolecam wszystkim miłośnikom słodziuchnych wypieków! Składniki: Na spód: 120 g mąki pszennej 50 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder
Cakes By Kejtporcelanie Bogucice Antonio. 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży ok 400 ml mleka 2 jajka 70 g roztopionego masła 70 g cukru ulubione dodatki: ser biały, marmolada, konfitura, masa makowa... jajko do posmarowania cukier puder Wykonanie: Na samym początku przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy całość ciepłym
Malinowe PocałunkiOkoń w płatach migdałowych z frytkami Składniki: - świeże okonie - jajko - płatki migdałowe - mąka kukurydziana - bułka tarta - sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki: - frytki - surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy) Przygotowanie: Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny
Kuchnia co dniaSałatka krabowa (źródło przepisu: piekniejsze.pl +modyfikacje ) Składniki: - 1 opakowanie paluszków krabowych 250g - 2 średnie pomidory - 1 cebula - 1 torebka ugotowanego ryżu białego - kilka łyżek majonezu stołowego - sól, pieprz - chilli habanero - chilli nitki Przygotowanie: Paluszki rybne rozmrażam i kroję na mniejsze kawałki. Pomidory i cebulę kroję w drobną kostkę. Wrzucam razem do miski. Dodaję ugotowany i ostudzony ryż. Dodaję
Kuchnia co dniałyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej - 1/3 łyżeczki chilli Habanero - kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego - 5 sztuk moreli suszonych - sól dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - woreczek ugotowanego ryżu białego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Zalewam jogurtem i dodaję przyprawy. Pieprz najpierw mielę. Morele kroję drobno i zalewam wrzątkiem. Tak moczę przez minimum 10 minut
Kuchnia co dniałyżeczki mieszanki przypraw garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano
Kuchnia co dniaFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę
Kuchnia co dniasię powietrze z wewnątrz. Piecz kilka minut. 3. W tym czasie przygotuj sos winegret: 3 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos. 4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu. Ja ugotowałam
AZgotuj!Składniki: na 4 osoby 500 gr czarnego makaronu pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła czosnkowego Lurpak pół szklanki białego wina pół cytryny słoiczek małży lub świeżych sól pieprz Czarny makaron z małżami P rzygotowanie: Akcja rozgrywa się w garnku i na patelni ala rondel. W połowie czasu gotowania makaronu zacznij
AZgotuj!Składniki: 300 gr czarnego ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę
AZgotuj!Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek tarte pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion
AZgotuj!Risotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp
AZgotuj!