biała - 7122 przepisów (strona:342/475)

Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 114

jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni

Moja Galeria Smaku
Sałatka z pomidorami i fetą 154

talerzu. Cebulę pokroić w krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią

Moja Galeria Smaku
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 516

Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 puszka ananasa 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce połączyć ocet

Moja Galeria Smaku
Jaglanka na mleczku kokosowym z żurawiną 117

świeża żurawina. Proponuje przygotować z niej pyszną alternatywę dla owsianki, jaką jest jaglanka. Kasza jaglana gotowana na mleczku kokosowym z dodatkiem musu żurawinowego. Żeby zmniejszyć kaloryczność tego śniadania zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Warto w sezonie jesiennym spożywać żurawinę, gdyż pomoże walczyć z chorobami a także otyłością, gdyż jest niskokaloryczna a dodatkowo zawiera dużo błonnika. Składniki

Moja Galeria Smaku
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 146

witaminę młodości.  Składniki: 500 g filetów śledziowych 100 ml oleju lnianego 1 duża cebula lub 2 małe 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z białego wina 3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 goździk sól Filety śledziowe namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy

Moja Galeria Smaku
Polędwiczki wieprzowe wg Anny Starmach 216

koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego) sól, pieprz olej 200 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej) 1/2 słoiczka pieprzu zielonego w zalewie 1/2 szklanki białego wina Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Gotować w wodzie przez 15 minut. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki wraz w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym

Moja Galeria Smaku
Pieczona owsianka z bakaliami wg Anny Starmach 198

dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest pyszny :) Wisienką

Moja Galeria Smaku
Naleśniki orkiszowe z wiśniami i pomarańczą 149

deser zdecydowanie jest  dla osób lubiących kwaskowaty smak wiśni:) Naleśniki są w wersji fit: mąka pszenna zamieniona jest na orkiszową a cukier biały na brzozowy. Warto jeść wiśnie, gdyż zawierają silne antyoksydanty. A z niektórych badań wynika, że pomagają obniżyć ryzyko chorób serca i łagodzić stany zapalne. Składniki na ok. 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej 2 jajka

Moja Galeria Smaku
Paella 2209

ryżu do risotto (arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy natka pietruszki 1. Chorizo, filet z kurczaka, paprykę pokroić na kawałki. Pomidor pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Zagotować bulion

Moja Galeria Smaku
Serniczki truskawkowe w szklankach 1085

chce się go piec;) Ciasteczka z warstwą waniliowego sera i sosem truskawkowym. Przepyszne! Składniki na 2 porcje: 40 g ciasteczek owsianych, herbatników lub innych ulubionych 250 g twarogu białego (dwukrotnie zmielonego) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 3 łyżki jogurtu greckiego Ciasteczka pokruszyć lum zmiksować malakserem i wyłożyć na dno szklanki. Twaróg wymieszać

Moja Galeria Smaku
Proteiowy shake malinowy 126

koktajl, bogaty w białko, idealny będzie przed lub po treningu. Składniki na 2 porcje: 100 g sera białego (użyłam półtłustego) 150 g malin 1 banan 1,5 szklanki mleka Do blendera wlać mleko. Dodać maliny, obranego ze skórki banana i twaróg. Zmiksować. Smacznego

Moja Galeria Smaku
ŁOSOŚ Z BATATAMI 157

garść kaparów - garść czarnych oliwek niedbale posiekanym - 8 ząbków czosnku posiekanego - sól, pieprz - 4 łyżeczki masła - 8 batatów - 50 ml oleju - sok z połowy cytryny - sól, pieprz - tymianek -butelka białego wina ZAMARYNUJ ŁOSOSIA W SOKU Z LIMONKI i przyprawach, wystarczy około pół godziny, w tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj bataty, porządnie je wyszoruj, nie musisz obierać, pokrój

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tarta migdałowa z orzeszkami ziemnymi w karmelu 206

cukry trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 jajka, 100 g tartych migdałów Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy

Moniki Smakołyki
pierogi ruskie --- gnocchi 130

Składniki Farsz 0,5 kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone) 250 g białego sera 6 cebul (drobno pokrojonych) pieprz, sól olej do smażenia cebuli Ciasto 560 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody (1 szklanka) 1 jajko 2 łyżki oleju 100g oliwy do wody Dodatkowo mąka do podsypywania (podczas wałkowania) Wykonanie Farsz Cebulę delikatnie smażymy na oleju. Ugotowane ziemniaki i ser miksujemy

w mojej kuchni
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 171

cukru z prawdziwą wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego, ponadto: 3 łyżki cukru trzcinowego, 3 mini morele, sok ½ cytryny, masło do wysmarowania foremek, cukier biały na karmel. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania