biała - 7122 przepisów (strona:338/475)

Kasza pęczak a'la risotto 106

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion

AZgotuj!
Sezonowe risotto z kurkami z lasu 119

Risotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp

AZgotuj!
Risotto ze smardzami 125

Risotto ze smardzami  Składniki: Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu. Przygotowanie: Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie i pogotuj

AZgotuj!
Naleśniki z jagodowego ciasta w jeziorku jagodowym 123

trzcinowym cukrem aż puszczą sok, odcedź sok do innego rondla i dalej gotuj aż odparuje woda a sos jagodowy zrobi się gesty. Nadzienie jagodowe: 250 gram sera białego opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ugotowane jagody bez soku, które otrzymasz z gotowania jagód 1. Z ciasta smaż fioletowe naleśniki, jeśli trzeba dodaj mąki, gdyby

AZgotuj!
Banica bułgarski zawijaniec 168

towarzystwie    sałatki szopskiej... Nie trzeba słów. Chciałby się powiedzieć: Trwaj, chwilo trwaj. Składniki: pół kilograma mąki 1/4 szklanki letniej wody łyżeczka octu (dałam biały winny) szczypta soli 2 kostki bryndzy 4 jajka 3/4 szklanki mleka 100 gram masła odrobina oleju Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie, wlej letnią wodę

AZgotuj!
Tatarskie naleśniki 177

niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka szklanka mąki 2 jaja sól Nadzienie 500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę kostka białego sera (dałam chudy) cebula pokrojona w kosteczkę i uduszona na oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam light) sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię) Z ciasto

AZgotuj!
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 126

listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto

AZgotuj!
Z resztek ale elegancko - ptysie z pieczarkami i barszczyk czerwony 129

Żywiczny rozmaryn pachniał swoją cudowną wonią. Pikantny barszczyk dopełnił resztę.  Składniki: Na ciasto klasycznie szklanka mąki szklanka wody pół kostki masła łyżeczka soli 4 całe jaja sezam biały i czarny, pieprz Wodę zagotuj z masłem, dodawaj mąkę i szybko mieszaj ok 2-3 minuty aż ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja i miksuj do momentu

AZgotuj!
Mix - max sałat z karczochami i awokado 116

czerwonej cebuli płatki bławatka  Dresing: sok z cytryny szczypta soli i cukru, 2 łyżki oliwy ( wzięłam ze słoiczka po karczochach) łyżeczka białego octu, świeżo mielony pieprz  Grzanki

AZgotuj!
Szczupak polska ryba na talerzu 125

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka 3 łyżki oliwy 4 patyczki do szaszłyków ziemniaki pure natka pietruszki pęczek awokado łyżeczka kaparów łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka octu białego kosteczki zeszklonej cebuli do pure kilka filecików anchois Filet szczupaka umyj, natrzyj przyprawami. Przetnij wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby. Nadziej na patyczek do szaszłyków

AZgotuj!
Przystawka z szybko smażonych kalmarów 107

córeczka mojej siostry. Zajadałyśmy sobie kalmary. Oli bardzo smakowały, a ona wie co dobre. Składniki: duży oczyszczony świeży kalmar kilka gałązek świeżej natki pietruszki pół szklanki białego wytrawnego wina sól czosnek 1 łyżka oleju skórka z tartej cytryny  Na rozgrzany olej wrzuć pierścienie kalmara, smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Wlej wino, niech zaczyna odparowywać, dodaj

AZgotuj!
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 149

roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing:  łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki. Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój

AZgotuj!
Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami 149

Moja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego przyjaciela z Bałtyku. 300 gram solonego śledzia 100 ml białego octu winnego suszone pomidory w zalewie z oliwy oliwa z oliwek ok 100 ml puszka czarnych oliwek suszona bazylia  Śledzie namocz w wodzie na ok 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe

AZgotuj!
Drożdżówka z zieloną herbatą 132

ciepłym mlekiem. Odstaw na 5 minut. W dużej misie, w której będziesz wyrabiała ciasto  przesiej mąkę. W wysokim naczyniu żółtka zmiksuj z cukrem na biały puch, dodaj zieloną herbatę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Całość przelej do mąki, wlej masło, mleko z drożdżami oraz wbij jajo. Wyrabiaj. Ciasto będzie  dość

AZgotuj!
Aromatyczne pieczarki 162

Pieczarki można robić na wiele sposobów, ja ostatnio doprawiam je rozmarynem, skórką z cytryny i winem.  opakowanie pieczarek pół szklanki wina białego ząbek czosnku kilka gałązek rozmaryny oliwa z oliwek sól i pieprz otarta skórka z cytryny Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki. W moździerzu utrzyj na gładko rozmaryn, czosnek z łyżką oliwy z oliwek. Rozgrzej

AZgotuj!