biała - 7122 przepisów (strona:343/475)

Mini torciki 197

pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku. W mleku rozpuszczamy budyń

Salonik smaków
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 187

dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 5 podłużnych biszkoptów, pokruszonych na okruszki stewia do posłodzenia(u mnie

FitKot
Kluski leniwe 178

ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) 250 g półtłustego białego sera jajko mąka sól W misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy

Atlas Smaków
Pasztet z indyka i wątróbki 119

mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso

Atlas Smaków
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 199

Składniki ( ok 8 porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l wody sól, biały pieprz 2-3 łyżki soku z cytryny  łyzka cukru ocet 12% 2 białka jajka kurzego 2 łyżki żelatyny ewent. kubeczki jednorazowe Marchewki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy

Atlas Smaków
Sernik idealny 144

umiem piec ... sernik wyszedł mi pyszny już za pierwszym podejściem :) Spróbujcie koniecznie! Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 168 ( moja jedyna modyfikacja to dodanie spodu i rodzynek ) 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( użyłam sera z wiaderka Vitello ) 300 g cukru 100 g miękkiego masła 40 g mąki pszennej 450 garść rodzynek 1 jajko 4 żółtka 4 białka cukier waniliowy

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 175

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz  gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć

Atlas Smaków
JAGODZIANKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 259

świetnie się bowiem pracuje. Myślę, że nawet nastolatki świetnie sobie z nim poradzą, kiedyś przygotowywała je moja córka i wyszły jej genialne. Tym razem zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, biały cukier na ksylitol, polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym i wyszło nie tylko smacznie, ale jeszcze bardzo zdrowo. Zawsze dawałyśmy 350g masła, tym razem musiałam się zadowolić 300g, z braku większej ilości

Smaczne Zdrowe
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 155

szczypta soli 100 g roztopionego masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lili w kuchni
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 163

szczypta soli 100 g roztopionego masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lili w kuchni
Cytrynowy placek Aryi - Gra o Tron 185

włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu mieszając. Zostawić do ostudzenia. Cytryny dobrze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, następnie zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu).  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i miksować stopniowo dodając

Passions hobbies life
SUSHI :) 176

kupione w  dobrym sklepie rybnym. Ryż jest podstawą udanego sushi! Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą, ciągle mieszając. Do momentu, gdy woda będzie przejrzysta a ryż biały. Następnie  zalewamy ryż wodą i odstawiamy na 30 minut. Płuczemy jeszcze jeden raz i nalewamy do ryżu wodę ok 1 ¼  szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy pod przykryciem

The Sweet Damsel

Proponowane wyszukiwania