biała - 7122 przepisów (strona:340/475)

Sernik z wiśniami 167

Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 60 dag sera białego półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 5 dag masła 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Spaghetti carbonara 328

boczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki a na patelnię dodać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekaną cebulkę

The Sweet Damsel
Kotlety z kalafiora 164

przekąskę.  Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior

na moim stole...
Polędwiczki w białym winie 132

Składniki na 4 porcje: polędwiczki wieprzowe 600 g pół szklanki białego wina półwytrawnego 2 gałązki rozmarynu, użyłam suszonego oliwa mąka do oprószenia sól, pieprz Polędwiczki pokroić w plasterki, każdą posmarować oliwą i oprószyć mąką. Włożyć na rozgrzaną patelnię i zalać połową wina. Dusić 5 min, następnie przewrócić, dodać sól pieprz rozmaryn i pozostałą cześć wina. Dusić na średnim ogniu kolejne

Moja Galeria Smaku
Wieprzowina słodko-kwaśna 133

Składniki: 3 sznycle wieprzowe 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki pieprzu sól 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego 1/4 szklanki białego wina olej Cukier, chili, pieprz i tymianek wymieszać w miseczce. Sznycle posolić a następnie oprószyć mieszanka przypraw i cukru. Usmażyć kotleciki na rumiano. Zdjąć z patelni, a na patelnie wlać ocet balsamiczny i wino

Moja Galeria Smaku
Kajzerki 94

mąki 12 g suchych drożdży 220 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko do posmarowania ziarno do posypania - u mnie biały sezam, czarny sezam, słonecznik, siemi ę lniane Mąkę wraz z drożdżami, wodą, olejem, cukrem i solą wymieszać w misce i albo zagnieść ręką około 10 minut albo zrobić to za pomocą robota. Ciasto

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem 2 167

Składniki: ulubiony miks sałat pomidorki koktajlowe filet z kurczaka mozzarella 2 łyżki octu winnego białego 4 łyżki oliwy sól, pieprz Filet z kurczaka usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Sałatę porwać, mozzarelle pokroić w kostkę a pomidorki koktajlowe na połówki. Zrobić dressing z octu i oliwy, doprawić. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać

Moja Galeria Smaku
Risotto ze szparagami 93

Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć

Moja Galeria Smaku
Marchewka z porem duszona w białym winie 86

Składniki: 5 marchewek 1 por 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki białego wina sól, pieprz 2 łyżeczki cukru Marchewkę pokroić w krążki a pora w cieniutkie słupki o długości 4-5 cm. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone marchewki i dusić pod przykryciem około 7 minut. Dodać pora, sól, pieprz a na końcu wino. Dusić, aż wino odparuje. Dodać masło

Moja Galeria Smaku
Kurczak słodko-kwaśny 371

kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kaszą jęczmienną, pomidorkami i rukolą 168

rukoli, pomidorków i podsmażanej cebulki jest pyszna. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej spora garść rukoli pomidorki koktajlowe 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól, pieprz 2 łyżki białego octu winnego Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulkę, na koniec dodać czosnek. Zdjąć

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z brokułem i olejem lnianym 127

się natomiast wysoką zawartością wielonienasyconych tłuszczów, a także kwasów tłuszczowych: omega 3 oraz omega 6. Olej ten stanowi podstawę diety dr Budwig i zazwyczaj kojarzony jest z pastą z białego sera. Jednak jego zastosowanie może być bardzo różnorodne od dodatku do sałatek po koktajle właśnie. Więcej o oleju lnianym LenVitol możecie przeczytać tutaj . Imbir natomiast doda orzeźwiającego smaku oraz rozgrzeje

Moja Galeria Smaku
Risotto ze szpinakiem i groszkiem 123

Składniki na 2-3 porcje: 150 g ryżu Arborio 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 duże garście świeżego szpinaku, porwanego na mniejsze kawałki 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/3 białego wina ok. 500 ml bulionu warzywnego < klik >; zużyłam mniej 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę

Moja Galeria Smaku
Ryż z czerwoną fasolą i selerem naciowym 98

Składniki na 2-3 porcje: 100 g białego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku natka pietruszki 1,5 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować zgodnie z przepisem

Moja Galeria Smaku
Camembert w sosie musztardowym 85

pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut. Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść ciepłe. Przepis pochodzi s tąd

Moja Galeria Smaku