ułożyłam piramidkę z kawałeczków ok 4 x 4 cm. Ale niezbyt wygodnie się je. Chyba, że całość przełożymy na spodeczek. 5 filetów śledziowych cebula różowa 100 ml białego wina jabłko szara reneta pieprz czarny mielone ziele angielskie ( kupiłam M&S) cynamon 3 goździki Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy mamy już odsolone ryby. Obieramy
AZgotuj!jeszcze nie masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny dodatek do świątecznych potraw. 250 ml czerwonego octu balsamicznego 1 szklanka cukru żelującego Ocet wlej do rondla, kiedy będzie się gotował wsypuj wolno cukier żelujący i energicznie mieszaj
AZgotuj!tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C . Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć
AZgotuj!wykipiało Golas lubelski to dla mnie odkrycie. Danie wegetariańskie. Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty. Przepis: szklanka kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 4 średnie ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia, mięta, sól, pieprz Kaszę i ziemniaki ugotować na sypko
AZgotuj!placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :) SKŁADNIKI: 500g cukinii 1 łyżeczka soli 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu) 2 jajka pieprz czarny 1 łyżka mąki kukurydzianej olej rzepakowy do smażenia śmietana lub jogurt naturalny Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać
https:KKuchniaMniamsolankowego półtwardego pochodzenia greckiego . Od dawien dawna wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego , obecnie także z dodatkiem mleka krowiego . Ser ten jest bardzo podobny do mozzarell i. Biały, elastyczny, może być nieco gumowaty. Świetnie nadaje się do grillowania. Ja wykorzystałam go do szaszłyków, aby je trochę urozmaicić;) Składniki (9 szaszłyków): - 2 filety z kurczaka (pokrojone na dość małe
Corner With Recipesporcje): - 250 g ryżu arborio - 3 pałeczki selera naciowego - 3 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 l wywaru warzywnego - łyżka masła - 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju - 1 szklanka białego, wytrawnego wina - 2 garści parmezanu - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, ostra, 2 szczypty kurkumy Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony drobno czosnek, dodać pokrojoną drobno cebulę i seler naciowy
Corner With RecipesNie jestem wegetarianką, ale mam słabość do wegetariańskich potraw, co widać po przepisach na moim blogu (ku niezadowoleniu niektórych domowników płci męskiej...). Dzisiaj kolejny pomysł na
Corner With Recipesszklanka suchej ciecierzycy (cieciorki) - 2 łyżki wody/mleka - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka otrębów np. pszennych - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej - 5 łyżek kakao - 0,5 szklanki cukru brązowego (lub białego trochę mniej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 2 garści kropelek czekoladowych Ciecierzycę namocz przez 10-12 h w 4 szklankach wody. Następnie gotuj
Corner With Recipeswrzącą wodę, gotować 2-3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą żeby przerwać gotowanie. Zmiksować z zsiadłym mlekiem na gładki krem, doprawić gałką muszkatołową, solą, dużą ilością białego pieprzu i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia. Zimną kalafiorową serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem. Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki
SzczyptaSmaQPolecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 60 dag sera białego półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 5 dag masła 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki
Tradycyjna kuchnia Kasiboczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki a na patelnię dodać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekaną cebulkę
The Sweet Damselprzekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior
na moim stole...Składniki na 4 porcje: polędwiczki wieprzowe 600 g pół szklanki białego wina półwytrawnego 2 gałązki rozmarynu, użyłam suszonego oliwa mąka do oprószenia sól, pieprz Polędwiczki pokroić w plasterki, każdą posmarować oliwą i oprószyć mąką. Włożyć na rozgrzaną patelnię i zalać połową wina. Dusić 5 min, następnie przewrócić, dodać sól pieprz rozmaryn i pozostałą cześć wina. Dusić na średnim ogniu kolejne
Moja Galeria SmakuSkładniki: 3 sznycle wieprzowe 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki pieprzu sól 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego 1/4 szklanki białego wina olej Cukier, chili, pieprz i tymianek wymieszać w miseczce. Sznycle posolić a następnie oprószyć mieszanka przypraw i cukru. Usmażyć kotleciki na rumiano. Zdjąć z patelni, a na patelnie wlać ocet balsamiczny i wino
Moja Galeria Smaku