biała - 7122 przepisów (strona:339/475)

Tarta migdałowa z orzeszkami ziemnymi w karmelu 230

cukry trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 jajka, 100 g tartych migdałów Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy

Moniki Smakołyki
pierogi ruskie --- gnocchi 145

Składniki Farsz 0,5 kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone) 250 g białego sera 6 cebul (drobno pokrojonych) pieprz, sól olej do smażenia cebuli Ciasto 560 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody (1 szklanka) 1 jajko 2 łyżki oleju 100g oliwy do wody Dodatkowo mąka do podsypywania (podczas wałkowania) Wykonanie Farsz Cebulę delikatnie smażymy na oleju. Ugotowane ziemniaki i ser miksujemy

w mojej kuchni
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 191

cukru z prawdziwą wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego, ponadto: 3 łyżki cukru trzcinowego, 3 mini morele, sok ½ cytryny, masło do wysmarowania foremek, cukier biały na karmel. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy

Moniki Smakołyki
Mini torciki 217

pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku. W mleku rozpuszczamy budyń

Salonik smaków
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 216

dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 5 podłużnych biszkoptów, pokruszonych na okruszki stewia do posłodzenia(u mnie

FitKot
Kluski leniwe 197

ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) 250 g półtłustego białego sera jajko mąka sól W misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy

Atlas Smaków
Pasztet z indyka i wątróbki 133

mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso

Atlas Smaków
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 214

Składniki ( ok 8 porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l wody sól, biały pieprz 2-3 łyżki soku z cytryny  łyzka cukru ocet 12% 2 białka jajka kurzego 2 łyżki żelatyny ewent. kubeczki jednorazowe Marchewki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy

Atlas Smaków
Sernik idealny 159

umiem piec ... sernik wyszedł mi pyszny już za pierwszym podejściem :) Spróbujcie koniecznie! Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 168 ( moja jedyna modyfikacja to dodanie spodu i rodzynek ) 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( użyłam sera z wiaderka Vitello ) 300 g cukru 100 g miękkiego masła 40 g mąki pszennej 450 garść rodzynek 1 jajko 4 żółtka 4 białka cukier waniliowy

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 194

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz  gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć

Atlas Smaków
JAGODZIANKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 277

świetnie się bowiem pracuje. Myślę, że nawet nastolatki świetnie sobie z nim poradzą, kiedyś przygotowywała je moja córka i wyszły jej genialne. Tym razem zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, biały cukier na ksylitol, polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym i wyszło nie tylko smacznie, ale jeszcze bardzo zdrowo. Zawsze dawałyśmy 350g masła, tym razem musiałam się zadowolić 300g, z braku większej ilości

Smaczne Zdrowe
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 169

szczypta soli 100 g roztopionego masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania