dnie odrobinę okruchów ze skwarków (na zdjęciu powyżej). Jeśli potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się naprawdę drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis
PaleoSMAKsię niewykonalne znalezienie odpowiednich słów. Zamiast tego zabiorę Was do jeszcze październikowego ogrodu. Wśród mgieł i spadających liści podumajmy nad światem, życiem i jesienią. Na dole nowy mieszkaniec- biały żółwik, kwitnie i przyciąga ostatnie owady wtedy, kiedy niewiele już zostało na grządkach. Po tegorocznym sukcesie czosnkowym postanowiłam dokupić trochę cebul czosnku olbrzymiego. Siedzą w ziemi od końca października. Absolutny luksus
les mirabellesSKŁADNIKI: - 1,5 szklanki ryżu arborio - 1 cebula pokrojona w małą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki
Kuchnia bezglutenowa Lolisosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła 90 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Uformować 4 okrągłe bezy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałe rogaliki lub 12 pełnowymiarowych Wartość kaloryczna: lepiej nie wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto
Bazując na smakuobiadki w towarzystwie naszych bliskich, przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 750ml bulionu (750ml wody + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 250g puree z dyni - 200g ryżu Arborio - 150ml wytrawnego białego wina (można zamienić na wodę, aczkolwiek z winem smakuje lepiej) - 100g surowej dyni - 2 cebule - 1,5 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki imbiru
Be Fit Be Strongzależy od tego, jak dużych używacie foremek. Mnie starczyło na 3 blachy kształtów przeróżnych. SKŁADNIKI 380g mąki pszennej TYP 500 230g masła, 82% tłuszczu (używam ‘Masła Polskiego’) 130g drobnego białego cukru do wypieków 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka aromatu migdałowego ½ łyżeczki soli 1 jajko M, około
Karo in the Kitchenmeat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive
Martyna Cookspapryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie) kilka kaparów, ziaren zielonego pieprzu woda MIĘSO: 500 g (+/-) polędwiczki wieprzowej
Martyna Cookszdrowa propozycja, np. na śniadanko ;). Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wanilii, podany z sosem malinowym...Skusisz się? Serdecznie polecam! :D Składniki: (przepis na 2 porcje) 3/4 szkl białego ryżu niecałe 2 szkl mleka laska wanilii maliny 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Wsypać ryż i gotować na małym
Nastoletnie Wypiekaniecynamonu. Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru
SzczyptaSmaQkanapki. Polecam :) Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Składniki: szklanka ciecierzycy z puszki 1/2 szklanki oliwy sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy(dałam łagodną i ostrą) 1/3 łyżeczki pieprzu białego ząbek czosnku Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Używamy do sałatek, na kanapki itp. Domowy majonez z ciecierzycy
Pyza i SurówkaNADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę
https:KKuchniaMniam750ml) ½ szkl. mleka (125ml) 4 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa – u mnie rosołowa 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć
Grunt to przepis!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Gdy w brzuchu burczy. Został przeze mnie lekko zmodyfikowany - orzechy laskowe zamieniłam na brazylijskie, ciemny cukier na biały i dodałam mąkę pszenną. (około 22 sztuk) 140g mąki żytniej 1 łyżka mąki pszennej 60g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 60g cukru 1 jajko (duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli
Di gotuje