meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive
Martyna Cookspapryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie) kilka kaparów, ziaren zielonego pieprzu woda MIĘSO: 500 g (+/-) polędwiczki wieprzowej
Martyna Cookszdrowa propozycja, np. na śniadanko ;). Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wanilii, podany z sosem malinowym...Skusisz się? Serdecznie polecam! :D Składniki: (przepis na 2 porcje) 3/4 szkl białego ryżu niecałe 2 szkl mleka laska wanilii maliny 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Wsypać ryż i gotować na małym
Nastoletnie Wypiekaniecynamonu. Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru
SzczyptaSmaQkanapki. Polecam :) Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Składniki: szklanka ciecierzycy z puszki 1/2 szklanki oliwy sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy(dałam łagodną i ostrą) 1/3 łyżeczki pieprzu białego ząbek czosnku Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Używamy do sałatek, na kanapki itp. Domowy majonez z ciecierzycy
Pyza i SurówkaNADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę
https:KKuchniaMniam750ml) ½ szkl. mleka (125ml) 4 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa – u mnie rosołowa 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć
Grunt to przepis!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Gdy w brzuchu burczy. Został przeze mnie lekko zmodyfikowany - orzechy laskowe zamieniłam na brazylijskie, ciemny cukier na biały i dodałam mąkę pszenną. (około 22 sztuk) 140g mąki żytniej 1 łyżka mąki pszennej 60g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 60g cukru 1 jajko (duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli
Di gotujeDaiquiri to popularny drink alkoholowy na bazie białego rumu i syropu cukrowego lub cukru zmiksowanego z lodem. Po raz pierwszy podano go w 1937 r. w legendarnym barze El Floridita w Hawanie. Daiquiri w wersji Papa Doble (z podwójnym rumem) często pijał Hemingway - wiedział co dobre ;). Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini. Składniki: 50 ml rumu Havana
SzczyptaSmaQDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła
Maślane ciasteczkoarroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku tego mięsa mrożenie
Karo in the KitchenSyrniki to smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka 2 szklanki maki ryżowej 1 łyżeczka ksylitolu 2 jajka 1 laska wanilii Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego 1 laska wanilii 1,5 łyżki ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnego syrop klonowy do polania naleśników Olej kokosowy do smażenia 2 łyżki ziarenek
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: (na 4 słoiczki) 1 kg jabłek 400 g cukru sok z 1 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 laski cynamonu 8 goździków 4 ziarna kardamonu 100 ml białego rumu Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o boki 1 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przysypać cukrem, polać sokiem z cytryny i ekstraktem. Między jabłka włożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkie w przygotowaniu. Polecam! Wraz ze mna rozne dania z wykorzystaiem ziemnikow, pora i boczku przygotowali: Bartoldzik , Maggie i Wojciech . Skladniki: 750g ziemniakow 300g boczku 4-5 pory (biala i jasnozielona czesc) 1 jajko pol szklanki smietany sol, pieprz ostra papryka kilka plastrow bekonu (4-5) Przygotowanie: Boczek pokroic w kostke i wytopic na patelni, gdy sie przyrumieni dodac
Codzienne Gotowanie