biała - 7122 przepisów (strona:323/475)

Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 197

dośc, neutralne w smaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie  , czy też Grecką Tartę

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie koperkowym 184

przyznać, że smakował wyśmienicie! Polecam! Składniki :  3-4 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie pierś) 1 cebula duży pęczek koperku 250ml wody 90g cukru (można dać nieco mniej) 100ml białego octu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 żółtko 120ml śmietany 750 bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie :  Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami 159

lubicie) 150 g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka  kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli  Dodatkowo : drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie Czekoladę pokruszyć lub posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki. Masło roztopić, dodać cukier , kakao i połowę czekolady. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kremowe risotto z kurczakiem i cukinią 146

risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu  dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii i cząbru, odrobinę rozmarynu i kminu

Pichceniomania
Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 284

proces ten powinien być przeprowadzony w lodówce, w ok.4⁰C – powoli. Zostawiamy słoik z zalanymi alkoholem owocami w lodówce na 3 doby. PRZYGOTOWANIE 5 dzień W rondelku 200g drobnego białego cukru zalewamy 150ml gorącej wody, dodajemy laskę cynamonu –połamaną na mniejsze kawałki, podgrzewamy całość na kuchence i mieszając – zagotowujemy, bez karmelizowania cukru. Studzimy.   Z cukru i wody musimy uzyskać

Karo in the Kitchen
Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato bianco) 116

cioccolato bianco 100 g di burro 3 uova sale 1 cucchiaio di lievito vanigliato 2 cucchiai di marmellata di albicocche PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy maslo z biala czekolada, odstawiamy do wystygniecia. Do masy czekoladowej dodajemy cukier, szczypte soli i jajka. Calosc miksujemy. Stopniowo dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy. Forme do pieczenia wykladamy papierem

La grande e la piccola cuoca
Placuszki twarogowe 211

był już kiedyś TUTAJ -> KLIK , ale teraz użyłam trochę innych składników, stąd osobny post. W każdym bądź razie s macznego :) PRZEPIS SKŁADNIKI na 8 sztuk 1 kostka twarogu białego (250g) 3 jajka 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzinej cynamon słodzik Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z jogurtem

Tetiisheri
Truskawkowe tiramisu 224

Przepis Składniki: 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia) 500 g truskawek 5 łyżek białego wina 200 – 300g biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę, bo niestety z nimi jest jak z galaretkami, jedne się zetną

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasteczka o smaku Maltesers 145

jest dostępne w Danube oraz w delikatesach Tamimi ). 2 duże jajka w temperaturze pokojowej pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli  Dodatkowo : drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie Masło roztopić, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i Maltesers Hot Chocolate Drink Cały czas mieszając podgrzewać przez około 5 minut na minimalnym ogniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KOKOSOWY PUDDING RYŻOWY Z MUSEM OWOCOWYM 192

Bezglutenowy, bez laktozy , bez białego cukru. Moja zabawa z puddingami trwa w najlepsze. Lubię łączyć smaki z sezonowymi owocami. Zawsze wychodzą pyyyyszne.   Jak zwykle nie podam dokładnych proporcji. Wszystko zależy od naszego smaku i objętości miseczek, które mamy . POTRZEBUJEMY: 2 łyżki ryżu mleko kokosowe lub inne ulubione duża garść jagód  duża garść malin 2 łyżki miodu wiórki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg 208

English Tosty z awokado i jajkiem w koszulce (2 porcje) Składniki: 1 awokado, obranei bez pestki 1 limonka, przekrojona na pół sól 2 jajka 1 łyżka octu z białego wina olej roślinny do smażenia 2 kromki chleba na tosty zmielony czarny pieprz pomidorki koktajlowe do podania (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) Przygotowanie: W średniej misce rozgnieć awokado widelcem i dopraw sokiem

karmelowy
Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy 175

niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki. Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około 2-3 godziny. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że bezy stracą biały kolor

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 351

czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym do tego urządzeniem, skórki cytryny. Delikatnie dlatego, że unikamy ścierania białego miąższu przy skórce, gdyż może okazać się gorzki i zepsuć nam całą kwaskowatość masy. Z obranych cytryn wycisnąć 200 ml soku. Otartą skórkę cytryn połączyć w misce z ksylitolem (zamiennie

gutfut

Proponowane wyszukiwania