powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu, bez laktozy (używam masła z ukwaszonej śmietanki), mogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz
Smaczne ZdroweGotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 14-16 minut. Ciastka studzimy i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam białego lukru, który umieściłam w rękawie cukierniczym. Całość dodatkowo udekorowałam naturalną posypką marki Delecta, bez sztucznych barwników i konserwantów. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajautłuczonych) 2 ziarna ziela angielskiego (zmielone lub utłuczone) 1 nasionko anyżu (miłośnicy tej przyprawy mogą dodać jej więcej, nawet 3 ziarenka) zmielone lub utłuczone niewielka szczypta pieprzu (może być biały) Przyprawy najlepiej samemu zmielić (np. w młynku do kawy) lub utrzeć (w moździerzu), gdyż są bardziej aromatyczne, ale jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu równie dobrze możemy kupić
Rozpustne gotowanieobjętość soli, 2 objętości innych składników: sól morska gruboziarnista lub/oraz inne rodzaje gruboziarnistej soli, np. sól himalajska świeże lub suszone zioła czosnek skórka cytrynowa suszone grzyby czarny lub biały pieprz suszone papryczki chilli lub płatki chilli ładne słoiki, umyte, wyparzone i wysuszone etykiety wydrukowane na papierze samoprzylepnym lub zwykłym (ja swoje wydrukowałam na zwykłym papierze i przykleiłam do słoików klejem
Chilli Czosnek i Oliwapropozycja dla miłośników łososia :) Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem
Moje Kuchenne Rewelacjesome time – finally you’re dealing with risotto! Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS
Martyna CooksSkładniki (dla 2 osób) 2 filety z łososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia Instrukcje Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie
Kulinarna Pokusasię cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek. Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania 200 g białego sera z kostki 150 g masła 2 żółtka na lukier: 1 białko około 3/4 cukru pudru kolorowa posypka cukrowa Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazbliżającą się kolację wigilijną? Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym) Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.minut w 180*C, do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Możemy przed podaniem posypać pudrem z erytrytolu. * Jeżeli stosujecie biały cukier możecie dać go 1/2 szklanki zamiast słodzików, a na koniec posypać zwykłym cukrem pudrem. Kaloryczność: Całe ciasto ma 990 kalorii, a jeden kawałek (jeden z ośmiu) liczy sobie tylko 125 kalorii
Moja Michasię przegryzą. Gorąco polecam wszystkim fanom, ale przede wszystkim wrogom brukselki :) Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi Składniki (na 2-4 porcje): 200 g brukselki 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego 1 łyżka musztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie
Chilli Czosnek i Oliwajednej cytryny 1 anchois 180 g oliwy extra vergine 10 g kaparów 3 ugotowane żółtka sól, pieprz 50 g białego wina 1 czerwona papryka Sposób przygotowania: Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3x10 centy metrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy
SzczyptaSmaQidealny przysmak dla łasuchów w wersji dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Kruche ciasteczka z makiem – a właściwie masą z białego maku, fig, daktyli, marcepanu, orzechów i migdałów. Ciasteczka są kruche, pysznie, zakręcone, pełne bakalii. Ze względu na swój bogaty farsz doskonale będą pasować na Boże Narodzenie. Kruche ciasteczka z orzechami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij
Qlinarnie i Qlinarnieciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro sami ich nie jadamy, na codzień używamy także ksylitol, ale tutaj wybrałam puder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło nam 60 sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750
Smaczne Zdrowe