się po ...zbytnim jedzonku świątecznym. Sałatka idealna na śniadanie, idealna jako przekąska, super sprawa na wynos! Syci, oczyszcza, doprowadza do równowagi kwasowo-zasadowej. Do dzieła! Składniki filiżanka ekologicznego ryżu białego basmati Symbio średni burak 1 duże soczyste jabłko Dressing sok z połowy dużej cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu gryczanego Pestki dyni uprażone na patelni. Buraka
Z Kuchni Do Kuchnibyć nadal lekko twardawe i równomiernie oblepione karmelem. Pod koniec obsypujemy je cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 4. MASA Z CZEKOLADĄ (7 min) Jajka wbijamy do miski, dodajemy biały i brązowy cukier (można dodać też tylko jeden rodzaj) i miksujemy ok. 3 min do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy do tego lekko stopione i ostudzone masło
Nerds Kitchensosu poczytałam trochę na różnych blogach na ten temat, żeby tym razem sos mi wyszedł :) Oprócz karmelowego zrobiłam przy okazji krem chałwowy :) Składniki: - ok 400 ml cukru (może być biały), - 1 puszka mleka kokosowego (takiego które stało najlepiej kilka dni w lodówce), - szczypta soli. Wykonanie: Zaczynamy od otworzenia puszki mleka kokosowego, odlewamy z niego wodę, gęstą część wyjmujemy z puszki
Co na wege obiad?dnie ułożyć zanurzane w kawie biszkopty. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodawać ser biały , a następnie wsypać mleko w proszku – dokładnie zmiksować. Dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na blachę, wygładzić wierzch. Przykryć kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów. Wstawić do lodówki
Fabryka pomysłówjabłkiem tworzy świetną propozycję śniadaniową dla fanów słodkich poranków. 20 min 2 składniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka w proszku 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki białego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jabłko mleko (ilość dopasowujemy podczas przyrządzania) wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Dodać mleko, tyle, aby masa
Ania i Marcin gotująziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakusłodkiej brandy – cherry brandy (można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym) Dodatkowo: 250-260g żurawiny do mięs (ze słoiczka) zielony i czerwony marcepan (można użyć białego + barwniki) Wierzch i boki: 650-700g śmietany kremówki 30% lub 36% 4-5 łyżek cukru pudru 1 fix do śmietany 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego poszatkowane orzeszki do posypania
Mała CukierenkaSKŁADNIKI 1 litr wody 2 łyżki stołowe suszonego chili, jedna świeża papryczka albo dwie suszone chili Bird’s Eye 130 gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu
Karo in the Kitchennastępnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz
Powiedz dietom niejakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń :DDD, ale oto spieszę do Was z przepisem! Pierniczki dekoruję co roku razem z moimi Dziećmi - szykujemy lukier, biały i kolorowy oraz mnóstwo przeróżnych posypek. I choć kuchnia wygląda jak pobojowisko, radość jest ogromna i wprost uwielbiam ten czas
Słodko-Słony Świat Ilonypowstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu, bez laktozy (używam masła z ukwaszonej śmietanki), mogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz
Smaczne ZdroweGotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 14-16 minut. Ciastka studzimy i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam białego lukru, który umieściłam w rękawie cukierniczym. Całość dodatkowo udekorowałam naturalną posypką marki Delecta, bez sztucznych barwników i konserwantów. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajautłuczonych) 2 ziarna ziela angielskiego (zmielone lub utłuczone) 1 nasionko anyżu (miłośnicy tej przyprawy mogą dodać jej więcej, nawet 3 ziarenka) zmielone lub utłuczone niewielka szczypta pieprzu (może być biały) Przyprawy najlepiej samemu zmielić (np. w młynku do kawy) lub utrzeć (w moździerzu), gdyż są bardziej aromatyczne, ale jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu równie dobrze możemy kupić
Rozpustne gotowanieobjętość soli, 2 objętości innych składników: sól morska gruboziarnista lub/oraz inne rodzaje gruboziarnistej soli, np. sól himalajska świeże lub suszone zioła czosnek skórka cytrynowa suszone grzyby czarny lub biały pieprz suszone papryczki chilli lub płatki chilli ładne słoiki, umyte, wyparzone i wysuszone etykiety wydrukowane na papierze samoprzylepnym lub zwykłym (ja swoje wydrukowałam na zwykłym papierze i przykleiłam do słoików klejem
Chilli Czosnek i Oliwapropozycja dla miłośników łososia :) Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem
Moje Kuchenne Rewelacje